Τα 50 μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία σημείωσαν σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 100 μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο έχουν συνολική αξία άνω των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας καταγράψει αύξηση 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το παρακάτω γράφημα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Ινστιτούτο Thinking Ahead για να κατατάξει τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο και πού βρίσκονται.

Τι είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο;

Το συνταξιοδοτικό ταμείο είναι ένα ταμείο που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συνταξιοδοτικό εισόδημα. Αυτή η κατάταξη καλύπτει τέσσερις διαφορετικούς τύπους:

Sovereign Funds: Ταμεία που ελέγχονται απευθείας από το κράτος. Αυτή η κατάταξη περιλαμβάνει μόνο κρατικά κεφάλαια που ιδρύονται από τις εθνικές αρχές.

Ταμεία του δημόσιου τομέα: Ταμεία που καλύπτουν εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, όπως κρατικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, σε επαρχιακά ή κρατικά προγράμματα.

Ιδιωτικά ανεξάρτητα ταμεία: Ταμεία που ελέγχονται από οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα που είναι εξουσιοδοτημένοι να διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα από διαφορετικούς εργοδότες.

Εταιρικά ταμεία: Ταμεία που καλύπτουν εργαζόμενους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εταιρείες.

Σημειώνεται ότι τα ταμεία του δημόσιου τομέα είναι τα πιο συνήθη στον παγκόσμιο συνταξιοδοτικό χάρτη.

Τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία – κατάταξη

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με τα 50 κορυφαία συνταξιοδοτικά ταμεία, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο.

Το Government Pension Investment Fund της Ιαπωνίας (GPIF) είναι το μεγαλύτερο στην κατάταξη για 21η συνεχή χρονιά. Για ένα διάστημα, το εν λόγω Ταμείο ήταν ο μεγαλύτερος κάτοχος εγχώριων μετοχών στην Ιαπωνία. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ενέργειες του GPIF. Για παράδειγμα, το ταμείο έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποφάσισε να ξεκινήσει να επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, επειδή η κίνηση θα μπορούσε να δελεάσει άλλα ταμε’ια να κάνουν παρόμοιες επενδύσεις.

Το μέλλον των συνταξιοδοτικών ταμείων

Τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή στην αγορά λόγω του μεγέθους τους. Φυσικά, είναι επίσης υπεύθυνα για την παροχή συνταξιοδοτικού εισοδήματος σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους:

Η γεωπολιτική σύγκρουση δημιουργεί αστάθεια και αβεβαιότητα

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια (σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους) περιορίζουν τη δυνατότητα απόδοσης

Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει περισσότερες αναλήψεις και λιγότερες εισφορές κεφαλαίων

Ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία στρέφονται σε εναλλακτικά assets, όπως τα ιδιωτικά κεφάλαια, επιδιώκοντας μεγαλύτερη διαφοροποίηση και υψηλότερες αποδόσεις. Φυσικά, αυτές οι επενδύσεις μπορούν επίσης να εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το Ontario Teachers’ Pension Plan, το νούμερο 18 της λίστας, επένδυσε 95 εκατομμύρια δολάρια στο πλέον χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX. Το ταμείο πραγματοποίησε την επένδυση μέσω της πλατφόρμας ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, για να «κερδίσει έκθεση μικρής κλίμακας σε μια αναδυόμενη περιοχή στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας».

Σε αυτή την περίπτωση, η αποτυχία της επένδυσης αναμένεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο, δεδομένου ότι αποτελεί μόνο το 0,05% του καθαρού ενεργητικού του προγράμματος. Ωστόσο, αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη των προκλήσεων  που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τη δημιουργία επαρκών αποδόσεων σε ποικίλα μακροοικονομικά περιβάλλοντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*