back to top
13.9 C
Athens
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι επιπτώσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές

Του Παύλου Λοΐζου, CEO της Ask WiRE

Μία από τις τελευταίες έντυπες εκδόσεις του Economist, είχε τον τίτλο “Say goodbye to 1.5ο C” (Πείτε αντίο στους 1.5 βαθμούς Κελσίου) που αναφέρεται στο στόχο του να περιοριστεί η αύξηση στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου. Στο άρθρο γινόταν εκτενής ανάλυση των λόγων που οδήγησαν στην αποτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το περιοδικό κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν την Σύνοδο COP 27 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

- Advertisement -

Λίγες μέρες αργότερα, οι COP 27 αποφάσισαν τη δημιουργία ειδικού Ταμείου το οποίο θα στηρίζει οικονομικά τις ευάλωτες χώρες που θα πληγούν από καιρικές καταστροφές. “Loss and damage funding” (Ταμείο χρηματοδότησης απωλειών και ζημιών) όπως χαρακτηριστικά το ονόμασαν. Η δημιουργία του Ταμείου αποτελεί μία έμμεση παραδοχή ότι ο στόχος για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής αποτυγχάνει. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2.5ο Κελσίου.    

Την ίδια ώρα, η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 7 εκατοστά την περίοδο 2000-2018, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιττό να αναφέρουμε πως στην Κύπρο υπάρχουν πολλές ανεπτυγμένες περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή πολύ κοντά με το επίπεδο της θάλασσας, ειδικά στο ανατολικό μέρος του νησιού.   

- Advertisement -

Τα παντός είδους φυσικά φαινόμενα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στις τράπεζες οι οποίες παραχωρούν μακροχρόνια δάνεια πχ. στεγαστικά ή σε εταιρείες ανάπτυξης γης αλλά και στις ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων οι εργασίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με διάφορους φυσικούς κινδύνους. 

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ακραία φαινόμενα επηρεάζουν την αξία ενός ακινήτου. Όπως προαναφέραμε, αν ένα έργο είναι πολύ κοντά σε παραλία και στο επίπεδο της θάλασσας σήμερα ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να είναι… πλωτό. Αν μία έκταση γης βρίσκεται σε περιοχή κατολισθήσεων ή σε μία περιοχή στην οποία υποχωρεί το έδαφος, όπως στην περιοχή Λίμνες στο Πισσούρι, προφανώς και η αξία της θα επηρεαστεί δραματικά. Η όποια αλλαγή στην αξία ενός ακινήτου άμεσα επηρεάζει και τον χρηματοδοτικό οργανισμό που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του ή την ασφαλιστική εταιρεία η οποία του έχει προσφέρει κάλυψη. 

Επιπρόσθετα, στην εποχή που τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, η ενεργειακή απόδοση του κάθε ακινήτου επηρεάζει την αξία του. Αν ένα σπίτι ή άλλη κατασκευή δεν έχει την κατάλληλη ενεργειακή απόδοση, θερμομόνωση, φωτοβολταϊκά και ούτω καθ’ εξής, η ελκυστικότητά του αλλά και η αξία του μειώνονται. Και αυτό αφορά τόσο ακίνητα που απευθύνονται σε λιανικούς αγοραστές όσο και επενδυτές θεσμικούς και μη. 

Στην Ask Wire συλλέγουμε στοιχεία για όλα τα φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν την αξία ενός ακινήτου. Είτε πρόκειται για κινδύνους που δεν είναι επαναλαμβανόμενοι όπως μία πυρκαγιά ή ένας σεισμός, είτε για κινδύνους που εξελίσσονται διαχρονικά όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και για την κατάσταση του εδάφους ή την σωστή κλίση που πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά για να είναι πιο αποδοτικά. Όλα αυτά τα δυναμικά δεδομένα συνδυάζονται με δορυφορικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο πληροφοριών τις οποίες οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως. Είτε για να προσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, είτε για δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Ακόμα και για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις γύρω από θέματα ESG. 

Επειδή η Κύπρος από μόνη της πολύ λίγα μπορεί να κάνει για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή, η υιοθέτηση και εφαρμογή λύσεων που αν μη τι άλλο προβλέπουν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των πιθανών κινδύνων, είναι επιβεβλημένη. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: από υποχρέωση σε αναγκαιότητα

Καμία ασφάλιση, όσο πλήρης κι αν είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία πρόληψης και σχεδίου

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

4ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος: Ένα σημείο συνάντησης για την καινοτομία στον κλάδο

Υψηλού επιπέδου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα

Η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο του νέου workshop του ΣΕΤΕ

Η εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στην τουριστική βιομηχανία και στην ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις συμφωνίες τραπεζών με ασφαλιστικές

To μέγεθος της συμμετοχής, βασικό κριτήριο για τη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης

ΑΙForum25: Διαμορφώνοντας το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το συνέδριο των AI Catalyst και Ethos Events συνέδεσε τη θεωρία και τη στρατηγική με την πρακτική εφαρμογή της νέας επαναστατικής τεχνολογίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα