Ποια είναι η ιδανική χώρα για να συνταξιοδοτηθείς;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός μας γερνάει. Μέχρι το 2050, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ενώ ορισμένες χώρες είναι σχετικά προετοιμασμένες να χειριστούν αυτή την αύξηση στο δημογραφικό, άλλες αισθάνονται ήδη την πίεση και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η ταχεία γήρανση του πληθυσμού.

Ποιες χώρες είναι όμως οι ιδανικές για να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους πολίτες τους; Το γράφημα αποτυπώνει δεδομένα από τον παγκόσμιο δείκτη συνταξιοδότησης Natixis 2022 προκειμένου να καταδείξει τις καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση σε όλο τον κόσμο, με βάση πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Τι κάνει μια χώρα φιλική προς τη συνταξιοδότηση;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης (GRI) εξετάζει τη συνταξιοδότηση από μια διαφορετική σκοπιά, περισσότερο ποσοτική παρά ποιοτική. Η ετήσια έκθεση εξετάζει 44 διαφορετικές χώρες και τις κατατάσσει με βάση τη συνταξιοδοτική τους ασφάλεια. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη 18 παράγοντες, οι οποίοι ομαδοποιούνται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:

Υγεία: Δαπάνες υγείας κατά κεφαλήν, προσδόκιμο ζωής και μη ασφαλισμένες δαπάνες υγείας.

Ποιότητα Ζωής: Επίπεδα ευτυχίας, νερό και αποχέτευση, ποιότητα αέρα, άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και βιοποικιλότητα/βιότοπος.

Υλική ευημερία: Κατά κεφαλήν εισόδημα, ισότητα εισοδήματος και επίπεδα απασχόλησης.

Οικονομικά στη συνταξιοδότηση: Δημόσιο χρέος, εξάρτηση γήρατος, επιτόκια, πληθωρισμός, διακυβέρνηση, φορολογική πίεση και τραπεζικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις 18 μετρήσεις, προσδιορίζεται μια βαθμολογία από 0,01 έως 1 για κάθε χώρα, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ποσοστό. 

Οι 25 καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση

Με συνολική βαθμολογία 81%, η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως η πιο φιλική προς τη συνταξιοδότηση χώρα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ