back to top
14.4 C
Athens
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025

Το deal για τα σιτηρά και ο “γόρδιος δεσμός” της ασφάλισης

Η συμφωνία η οποία είχε στόχο να αποδεσμευθούν κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών από τα νότια ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, και που αναμενόταν να λήξει στις 19 Νοεμβρίου, έλαβε παράταση για 120 ημέρες. Η συμφωνία, που αρχικά επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, δημιούργησε έναν προστατευμένο θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς και ήταν σχεδιασμένη να περιορίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, επιτρέποντας να εκκινήσουν εκ νέου οι εξαγωγές από τρία λιμάνια στην Ουκρανία, βασικό παραγωγό σιτηρών και ελαιοκράμβης.

Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, που επιβλέπει τη συμφωνία και απαρτίζεται από αξιωματούχους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών, δημοσίευσε τον Αύγουστο διαδικασίες για το κανάλι διέλευσης, που στόχο έχει να περιορίσει τις ανησυχίες για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους πλοιοκτήτες.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρίες αρχικά δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να προσφέρουν κάλυψη εάν υπήρχαν διευθετήσεις για διεθνή ναυτική συνοδεία και μια σαφή στρατηγική αντιμετώπισης των θαλάσσιων ναρκών.

Έκτοτε, συνέταξαν ρήτρες για την παροχή κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων προϋποθέσεων σύμφωνα με τις οποίες τα πλοία θα πρέπει να παραμένουν εντός του διαδρόμου κατά τη διέλευσή τους ή διαφορετικά κινδυνεύουν να καταστήσουν άκυρες τις πολιτικές τους.

- Advertisement -

Ύστερα από τη συμφωνία της 22ας Ιουλίου, η ασφαλιστική Ascot και η μεσιτική Marsh δημιούργησαν έναν μηχανισμό ασφάλισης για τα σιτηρά και τα προϊόντα τροφίμων που μεταφέρονται από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με κάλυψη 50 εκατ. δολαρίων για κάθε ταξίδι. 

Το κόστος της συνολικής ασφάλισης για πλοία που πλέουν στα ουκρανικά λιμάνια -που περιλαμβάνει ξεχωριστά τμήματα κάλυψης-αναμένεται σε κάθε περίπτωση να παραμείνει υψηλό.

Η μείωση στις αποστολές από την Ουκρανία έχει διαδραματίσει ρόλο στην φετινή παγκόσμια κρίση στις τιμές των τροφίμων, αλλά υπάρχουν επίσης και άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η πανδημία της COVID-19 και τα σοκ στο Κλίμα που συνεχίζουν να δημιουργούν δυσκολίες στην αγροτική παραγωγή, πιο πρόσφατα με ξηρασίες στην Αργεντινή και τις ΗΠΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: από υποχρέωση σε αναγκαιότητα

Καμία ασφάλιση, όσο πλήρης κι αν είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία πρόληψης και σχεδίου

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

4ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος: Ένα σημείο συνάντησης για την καινοτομία στον κλάδο

Υψηλού επιπέδου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ρεκόρ συμμετοχών η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους