back to top
11.7 C
Athens
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026

“Back to school” με σωστή διατροφή

Το διατροφολόγιο του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι το Α και το Ω για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμά του έχοντας δυνατή μνήμη και καλή συγκέντρωση.

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

- Advertisement -

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Όταν ένα παιδί τρέφεται σωστά, φαίνεται πως συγκεντρώνεται περισσότερο στα μαθήματά του, αλλά έχει και περισσότερη ενέργεια. Το πιθανότερο είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν τη διατροφή του παιδιού και στην ενήλικη ζωή του. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή των μικρών τους και να τους εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υδατάνθρακες: Οι αμυλώδεις υδατάνθρακες (πατάτες, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για το αναπτυσσόμενο παιδί.

- Advertisement -

Πρωτεΐνες: Άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, όσπρια, φασόλια και προϊόντα σόγιας, για ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση του σώματος. Το παιδί μας πρέπει να τρώει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, μία εκ των οποίων πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σολομός. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μακράς αλύσου Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία.

Λιπαρά κορεσμένα λιπαρά: Ζωικά προϊόντα, όπως λιπαρά κρέατα, βούτυρο, λαρδί, γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά, όπως κέικ, μπισκότα και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ακόρεστα λιπαρά: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο, λιπαρά ψάρια, καρποί και σπόροι. Κάποιο ποσοστό λιπαρών είναι αναγκαίο στη δίαιτα, αλλά απαιτείται να είναι ο σωστός τύπος λιπαρού και στην κατάλληλη ποσότητα.

Ασβέστιο: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, φασόλια σόγιας, τόφου, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ροφήματα σόγιας με επιπρόσθετο ασβέστιο, ψωμί, ψάρια που περιέχουν κόκκαλα και μπορούν να καταναλωθούν με αυτά. Για υγιή κόκκαλα και δόντια είναι απαραίτητα τα παραπάνω τρόφιμα.

Σίδηρος: Άπαχο κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φασόλια, καρποί, σπόροι σουσαμιού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Για υγιές αίμα και μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, οπότε ένα ποτό ή φαγητό που περιέχει βιταμίνη C μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο είναι καλή ιδέα, για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμός φρούτου συνδυασμένος με ένα μπολ δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Ο σπουδαίος ρόλος του πρωινού…

H συνέχεια στο Pharma Plus Link

Σχετικές δημοσιεύσεις

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

BeWell Festival: Ραντεβού ευεξίας το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ – Βίντεο

To φεστιβάλ θέλει να εμπνεύσει θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα μέσα από τη διατροφή, την άθληση αλλά και τη χαλάρωση - Δείτε το πρόγραμμα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μνημόνιο Συνεργασίας και σεμινάριο DRG από το ΚΕΤΕΚΝΥ στην Κρήτη

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια φιλοξένησε το πρώτο σεμινάριο DRG στην Ελλάδα αποκλειστικά για φοιτητές Ιατρικής

Εθνική Δράση για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Οικογενειών: Νέα προγράμματα πρόληψης

Παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα φιλοδοξούν να καλύψουν τα κενά λόγω πανδημίας, ψηφιακής υπερέκθεσης και σύγχρονων κοινωνικών πιέσεων

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για γονείς από το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη συμβολή της NN Hellas

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου» συνεχίζεται, εμπλουτισμένο με νέα θεματική ενότητα, για την ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»