Greek Hospitality Awards 2022: Οι νικητές του καταξιωμένου θεσμού επιβράβευσης της ελληνικής φιλοξενίας

Συνολικά απονεμήθηκαν 111 κατηγορίες βραβείων σε 4 θεματικές ενότητες:

Δείτε αναλυτικά τους νικητές στον παρακάτω Σύνδεσμο:

bit.ly/grha22winners

Mε τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και των σημαντικότερων τουριστικών επιχειρήσεων της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν τα Greek Hospitality Awards 2022 presented by QRES. Τα βραβεία Greek Hospitality Awards, ο πλέον καταξιωμένος θεσμός επιβράβευσης της ελληνικής φιλοξενίας απονεμήθηκαν για 8η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. Η λαμπρή τελετή #grha22, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, με φυσική παρουσία, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

Κατά την τελετή βράβευσης, που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Χάρης Ντιγριντάκης και ΜαρίαΝικόλτσιου, οι κορυφαίες διακρίσεις απονεμήθηκαν στα ξενοδοχεία: Top Greek Hotel 2022, Gold Βραβείο: Grecotel Cape Sounio και Top Greek Resort 2022, Gold Βραβείο: Grand Resort Lagonissi.

Επίσης απονεμΗθηκαν οι παρακΑτω τιμητικΕς διακρΙΣεις:

Greek Hospitality Leader: Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air- Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas S.A. / Hertz

Greek Hospitality Pioneer: Nikos Tzimas, General Manager at Grand Resort Lagonissi

Greek Hospitality Personality: Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού στον Δήμο Ρεθύμνη

Greek Hospitality Rising Star: Federico Santos, CEO & Founder, Puro Management Agency

Greek Hospitality Mentor: Κατερίνα Σαριδάκη, Διευθύντρια CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator

Best Greek Hospitality Region: Στην Περιφέρεια Αττικής & τον Περιφερειάρχη Γεώργιο Πατούλη

Best Greek Hospitality Municipality: Στον Δήμο Ναυπακτίας & τον Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα.

Κατά την έναρξη της τελετής, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας: «Σας συγχαίρω για τις διακρίσεις και σας ευχαριστώ γιατί, μέσα σε δύσκολες και εξωγενείς κρίσεις, όχι μόνο σταθήκατε όρθιοι, αλλά αναδείξατε το τουριστικό προϊόν και προσθέσατε αξία στη χώρα. Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας, που συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις, που έθεσαν ουσιαστικούς προβληματισμούς για την ίδια τη βιωσιμότητα, αλλά τα κατάφερε, με τη βοήθεια της Πολιτείας, που σας άκουγε και ήταν κοντά σας. Από το 2019 μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτές τις κρίσεις, συλλογικά και συνεκτικά, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Με σεμνότητα και διορατικότητα, στήσαμε δίχτυ προστασίας στον τουρισμό. Με τη δική σας προσπάθεια καταφέρατε θετικά αποτελέσματα, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπερβούμε τις εισπράξεις του 2019. Οι προκλήσεις μπροστά μας. Οφείλουμε, ως Πολιτεία, να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας».

Η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε στην ομιλία της: «Τα πήγαμε καλά, αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές τάσεις, την ενεργειακή κρίση. Ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη καμπάνια, που δεν σταματά. Όπου κι αν βρίσκεστε, γίνεται μνεία από τα κανάλια εντός και εκτός Ελλάδας. Επικοινωνούν την ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολλά παραπάνω από το δίπτυχο “ήλιος και θάλασσα”. Θα συνεχιστεί η καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό. Ήδη περάσαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που διανθίζουν τις εμπειρίες στην Ελλάδα. Προχωράμε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στις ΜμΕ, ένα μεγάλο εγχείρημα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό. Για το πρόβλημα με το ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούμε να το λύσουμε άμεσα, κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να είμαστε συνεπείς στο έργο των σχολών μας. Προσθέσαμε επίδομα στέγασης σε σπουδαστές και προσλήψεις καθηγητών στην τουριστική ακαδημία».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε στην ομιλία του: «Ο τουρισμός παραμένει η μηχανή της οικονομίας, αλλά πρέπει να γίνει πιο πράσινος και πιο ψηφιακός, όπως είναι οι επιταγές του νέου ΕΣΠΑ για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ευελπιστούμε ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο προδιαγραφών στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Τα ρεκόρ δεν έγιναν τυχαία. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής χώρα και όλες οι επενδύσεις που έκαναν οι επιχειρήσεις κεφαλαιοποιήθηκαν τώρα. Η Πολιτεία στάθηκε κοντά στον κλάδο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, δεχτήκαμε πάνω από 6.500 αιτήματα ξενοδοχείων και εκταμιεύσαμε άμεσα κονδύλια. Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες και σε όσους συντελούν ώστε αυτός ο κλάδος να δίνει στην οικονομία αυτές τις προσόδους».

Ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ανέφερε: «Οι υποδομές εκσυγχρονίζονται, οι πύλες εισόδου-εξόδου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Προ ολίγων ημερών, παραδώσαμε τη σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με το μετρό, ένα έργο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τουρισμό. Και το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα συνδέεται με το λιμάνι σε λιγότερο από μία ώρα. Στη Θεσσαλονίκη αυξήσαμε τις δυνατότητες του αεροδρομίου “Μακεδονία”. Στα τέλη του 2023, θα παραδώσουμε το εμβληματικό έργο του μετρό. Η προσοχή μας δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη εκτελούνται έργα όπως αυτά στα αεροδρόμια Σύρου, Χίου, αλλά και το εμβληματικό στο Καστέλι Ηρακλείου. Οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στα αεροδρόμια. Προχωράμε στην οριοθέτηση του λιμανιού Σαντορίνης και σε επεμβάσεις σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Στην Κεφαλονιά, παρεμβαίνουμε στο οδικό δίκτυο, για να φύγει από τον χάρτη των πολλών τροχαίων. Ο καθρέφτης είναι και το οδικό δίκτυο, κάνουμε μια ουσιαστική προσπάθεια με τον Ε65, τον ΒΟΑΚ, την Πατρών-Πύργου, αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό, καθώς βελτιώνουμε και το επαρχιακό δίκτυο. Με παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ για να αλλάξουν την εικόνα στο δευτερεύον δίκτυο. Προσαρμοσμένο πάνω στις εθνικές και τοπικές ανάγκες».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα και πρώην υπουργός Τουρισμού, στον θεσμικό χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε χαρούμενος για τα διθυραμβικά σχόλια του ξένου Τύπου για τον τουρισμό. «Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με επιμονή και ένα μυστικό: στηρίξαμε τους ανθρώπους του τουρισμού στην πιο δύσκολη στιγμή που βίωσαν. Ο τουρισμός αναμφίβολα χτυπήθηκε από τη χειρότερη ίσως κρίση όλων των εποχών. Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού με πολλαπλό τρόπο. Αρχικά, τους στηρίξαμε με όλο το οικονομικό πακέτο στήριξης, αλλά, από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, σταθήκαμε και δίπλα στους συνεργάτες μας από το εξωτερικό-tour operators, υπεύθυνους κρουαζιέρας, travel agents κ.ο.κ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα μας φέρνουν πολύ κόσμο. Υποσχεθήκαμε σε αυτούς τους ανθρώπους λίγα, αλλά όσα υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη, κάτι που είχε για εμάς πολιτικό κόστος. Τώρα πια, που η κρίση είναι διαφορετικής φύσης, είναι ενεργειακή, ο τουρισμός στηρίζει την ελληνική οικονομία με χρήματα που επιστρέφουν στον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνεχάρη όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, όπως είπε, επιδίωξαν και πέτυχαν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη της ελληνικής φιλοξενίας. Και συνέχισε: «Η σκέψη μας είναι στις επιχειρήσεις εκείνες που αγωνίζονται να σταθούν όρθιες. Οι οικονομικές πληγές δεν έχουν επουλωθεί ακόμα. Όπως και εάν διαμορφωθούν τα οικονομικά μεγέθη, και πάλι δεν είμαστε σίγουροι εάν θα είναι ικανοποιητική η διασπορά τους». Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν δυναμικά οι προσπάθειες για επαρκή στήριξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης. Για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, η βουλευτής συνέστησε να «βασίζεται σε ένα ιεραρχημένο σχέδιο με επίκεντρο ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης. Εκτιμώ πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να στηριχθεί ο βασικός πυλώνας του ελληνικού τουρισμού, που δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους ανθρώπους του, σε αυτούς αξίζουν όλα τα βραβεία» κατέληξε η κ. Νοτοπούλου.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου, επεσήμανε ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 διαφαίνονται εξαιρετικά ευοίωνες, μετά τη θετική εικόνα του 2022: η πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων βλέπει τον κύκλο εργασιών της να κινείται ανοδικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξάνονται σε σχέση με το 2019 και η σεζόν επιμηκύνεται. Αναφέρθηκε στην τρίχρονη πορεία της ως επικεφαλής στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, που, όπως είπε, συνεργάζεται με μια ομάδα δημιουργική. «Με το Υπουργείο Τουρισμού έχουμε γίνει μια ομάδα. Σύμφωνα με την εθνική στρατηγική του υπουργείου, ο ΕΟΤ αποκτά μια ολιστικά digital προσωπικότητα, που επιτρέπει σε όλους τους επαγγελματίες να έχουν μια εθνική πύλη για να επικοινωνούν και να συνεργάζονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας». Η κ. Γκερέκου έδωσε έμφαση στη σημασία του αειφόρου τουρισμού, του τουρισμού εμπειρίας, ο οποίος θα προσκαλεί τους επισκέπτες να νιώσουν ντόπιοι για λίγες μέρες στον τόπο που επισκέπτονται. «Προβάλλουμε την Ελλάδα που θα θέλαμε να είναι στη νέα εποχή. Ζητούμε τη βοήθειά σας για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του οινοτουρισμού, και θα θέλαμε να κάνετε χρήση τοπικών προϊόντων της χώρας στα ξενοδοχεία σας. Η σύζευξη της οικονομίας της φιλοξενίας με τα ελληνικά προϊόντα και τον πολιτισμό μας είναι το brand μας ως Ελλάδα». Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην ένταξη των υδροπλάνων ως πόλο προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα.

Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι ένα έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. «Δεν θα έχουμε πλέον ως έτος-ορόσημο το 2019, αλλά το 2022, για δύο λόγους: Πρώτον, όπως ανέφερε και ο κ. Σταϊκούρας, αναμένεται να ξεπεράσουμε ή να φθάσουμε πολύ κοντά στα έσοδα του 2019 από τον τουρισμό και, δεύτερον, γιατί καταφέραμε μέσα σε δυόμισι χρόνια, μετά το απόλυτο μηδέν στο οποίο έφθασε ο τουρισμός το 2020, να κάνουμε μια ολική επανεκκίνηση. Αυτός είναι ένας μεγάλος άθλος, που δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους εργαζομένους. Εκείνοι δε έβαλαν πολύ μεγάλη πλάτη, καθώς ήταν και λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Εύχομαι με αυτήν τη ζέση να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, γιατί οι προκλήσεις είναι εδώ, μπροστά μας» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε κλήρωση ενός μεγάλου δώρου, που αφορά μία (1) φοίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Διοίκησης Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του BCA COLLEGE. Το δώρο παρέδωσε η δρ Χριστίνα Κωνσταντινίδου, γενική διευθύντρια του BCA College, στο Chios Chandris Hotel και τον κ. Χάρη Νεοφυτίδη, διευθυντή Λειτουργίας του Chandris Hotels (Hellas) SA.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Name Sponsor της Τελετής Απονομής, QRES,

Platinum Sponsors

Eλληνικός Οργανισμός Τουρισμού

ΑΓΓΕΛΑΚΑΚΗΣ ΑΘ. & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,

Gold Sponsors

Alpha Bank,
Κωτςόβολος – Dixons,
Veluda Water Filters

Silver Sponsors

BCA College

Istikbal Greece

Kostis Lighting

Nespresso Business Solutions

Smk Group

Up Hellas

Bronze Sponsors

Candia

Eurolife Ffh

Fraport

Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Μοτοδυναμικη Αεε / Yamaha/ Porsche / Sixt

Wine Sponsors

Winery Monsieur Nicolas

Cocktail Sponsors

flask

Corporate Participations

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Innews

Ogilvy

Shakespeare Music

ΑΙΓΙΔΕΣ

Υπουργείο Τουρισμού

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΔΕΘ Helexpo

Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού

Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

banks.com.gr

tourismtoday.gr

ΧΡΗΜΑ

greek travel pages

Star Κεντρικής Ελλάδας

tvstar.gr

Thessaloniki News

kriti24.gr

piraeus365.gr

Xanthi News

ΧΡΗΜΑ WEEK

Insurance World

insuranceworld.gr

Greek Hospitality Awards 2022, 21 Οκτωβρίου 2022

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ανδρέας Μπάλτας, Digital Marketing Specialist, ethosGROUP

τηλ.: +30 210 998 4906

e-mail:baltas.a@ethosmedia.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*