14.4 C
Athens
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

H προοπτική της διαμεσολάβησης είναι ευοίωνη…

Το Insurance Intermediaries Forum 2022 ανέδειξε όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και τη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται για το κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που διεξήχθη στο PANEL III του συνεδρίου με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος, Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), Νίκος Σωφρονάς Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

- Advertisement -

Δίνοντας μια αισιόδοξη νότα για την πορεία του κλάδου στο σύνολό του, ο κ. Σωφρονάς εκτίμησε ότι  “η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν θεωρώ ότι βρίσκεται σε στασιμότητα, προερχόμαστε από υπερδεκαετή οικονομική κρίση που το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Όλοι οι κλάδοι υφίστανται αντίστοιχα χτυπήματα. Οι ρυθμοί προόδου είναι ορατοί και σημαντικοί. Ιδιαίτερα τα 2-3 τελευταία χρόνια η βελτίωση της θέσης της αγοράς στον πλούτο της ελληνικής οικονομίας και της προσφοράς της στο ΑΕΠ είναι ορατή. Σε μια υπερδεκαετή κρίση θα ήταν ουτοπικό να περιμέναμε μια αγορά να προοδεύει, την ώρα που οπισθοδρομούσε η ελληνική οικονομία”, είπε.

Ένα δεύτερο στοιχείο που συνέβαλε στη στασιμότητα κατά τον κ. Σωφρονά είναι πως το πρόβλημα “δεν ήταν ένα πρόβλημα των τραπεζών, αλλά δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων. Χτυπήθηκε επομένως, ο πυρήνας της χρηματοδοτικής ικανότητας του κράτους, το οποίο έμεινε πίσω στη θέσπιση κινήτρων συγκριτικά με ΕΕ”.

- Advertisement -

Ένα τρίτο στοιχείο που παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών είναι το δημογραφικό ζήτημα. “Ο ελληνικός πληθυσμός έχει ένα έντονο πρόβλημα δημογραφίας, είναι ένας γηράσκων πληθυσμός, όπου υπερισχύουν η 3η και 4η ηλικια. Ως εκ τούτου ο βιότοπος ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών περιορίζεται καθώς αφορά την 1η και 2η ηλικία. Εν μέσω του τοπίου αυτού, οι πρωτοβουλίες της αγοράς είναι αξιοπρόσεκτες και κοινωνικά ωφέλιμες και αποτελεσματικές.”

Ο κ. Σωφρονάς έκανε λόγο για ένα επαρκές εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη ενώ για το ΕΙΑΣ ανέφερε ότι είναι ο εκπαιδευτικός θεσμός της ασφαλιστικής αγοράς, που συναποτελείται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις διαμεσολάβησης και φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους. Όπως ανέφερε “το 2021 22.000 συνάδελφοι παρακολούθησαν τα προγράμματά μας, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 3.000”.  Σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο σχολίασε πως “θέτει ψηλά την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση”.

Αναφορικά με την Οδηγία τη διαφάνεια στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων ο κ. Σωφρονάς ανέφερε ότι με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα διαδικτυακή πραγματικότητα, παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση σε προϊόντα και τους δείκτες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. “Η αγορά δεν έχει κάτι να κρύψει, αντθέτως, έχει να επιδείξει μόνο θετικά πράγματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου” ανέφερε.

Για τον ρόλο του διαμεσολαβητή ως financial planner είπε ότι μπορούμε να τον δούμε “διττά”: Πρώτα μπορούμε να το δούμε ως έναν επαγγελματία που λειτουργεί ολιστικά σε σχέση με τις προτάσεις ασφάλισης υπέρ του πελατειακού του κοινού και δεύτερον ως πιστοποιημένο financial planner. Υπάρχουν περίπου 260 διαμεσολαβητές σήμερα που διαθέτουν αυτή την πιστοποίηση”.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών εκτίμησε ότι στο εγγύς μέλλον η προοπτική της διαμεσολάβησης ανοίγει ευοίωνα. “Εαν ατενίσουμε τις ευκαιρίες, δούμε πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, μονο αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε”

Και πρόσθεσε: “Δημιουργούνται ευκαιριες μεσα από κρίσεις στο περιβάλλον και τους κινδύνους που ενέχουν,από τις διαρκείς ανατροπές στο τοπίο των συνταξιοδοτήσεων, ενώ και η πανδημία έφερε στην επιφάνεια επιπλέον ανάγκες για ό,τι αφορά την υγεία μας. Σε όλα αυτά τα μέλη της αγοράς είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορουν να συνεισφέρουν με λύσεις και συμβουλευτική. Εκτιμησή μου είναι ότι η ασφάλιση θα εξελιχθεί όπως της πρέπει, και η διαμεσολάβηση θα είναι ο κύριος μοχλός αυτής της μετάβασης”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

Σεμινάριο ΕΙΑΣ: Υπηρεσίες Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Διακανονισμού Διεθνών Τροχαίων Ατυχημάτων

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης την Τρίτη 24 και την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026

Εξελίξεις που κόβουν την ανάσα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αυξάνεται η ισχύς του κλάδου και η διαπραγματευτική του θέση

Επίκαιρο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγροτικών Ασφαλίσεων από το ΕΙΑΣ

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, την Τρίτη 17 και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Το 30ωρο πρόγραμμα θα διεξαχθεί από την Τρίτη 10 Μαρτίου έως την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του ΠαΔΑ

Σεμινάριο ΕΙΑΣ: Υπηρεσίες Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Διακανονισμού Διεθνών Τροχαίων Ατυχημάτων

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης την Τρίτη 24 και την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αντίστροφη μέτρηση για το 4th Greek Corporate Governance Summit

Την Πέμπτη 26/2 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

ΙΟΒΕ: Η συμβολή της Uber στην οικονομία της Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια παρουσίας

Μόνο το 2024 τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 34,2 εκατ. ευρώ

Τα νεότερα από τα ανασφάλιστα και οι νέοι μηχανισμοί από την άνοιξη

Σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων είναι άγνωστος, όπως άγνωστο παραμένει αν έχουν αποσταλεί πρόστιμα σε παραβάτες οδηγούς

Στα €11,8 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις κακοκαιρίες Adel και Byron

1.282 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας, με εκτίμηση αποζημιώσεων €9,9 εκατ., και 1.209 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Το 30ωρο πρόγραμμα θα διεξαχθεί από την Τρίτη 10 Μαρτίου έως την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026