back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

H προοπτική της διαμεσολάβησης είναι ευοίωνη…

Το Insurance Intermediaries Forum 2022 ανέδειξε όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και τη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται για το κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που διεξήχθη στο PANEL III του συνεδρίου με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος, Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), Νίκος Σωφρονάς Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

- Advertisement -

Δίνοντας μια αισιόδοξη νότα για την πορεία του κλάδου στο σύνολό του, ο κ. Σωφρονάς εκτίμησε ότι  “η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν θεωρώ ότι βρίσκεται σε στασιμότητα, προερχόμαστε από υπερδεκαετή οικονομική κρίση που το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Όλοι οι κλάδοι υφίστανται αντίστοιχα χτυπήματα. Οι ρυθμοί προόδου είναι ορατοί και σημαντικοί. Ιδιαίτερα τα 2-3 τελευταία χρόνια η βελτίωση της θέσης της αγοράς στον πλούτο της ελληνικής οικονομίας και της προσφοράς της στο ΑΕΠ είναι ορατή. Σε μια υπερδεκαετή κρίση θα ήταν ουτοπικό να περιμέναμε μια αγορά να προοδεύει, την ώρα που οπισθοδρομούσε η ελληνική οικονομία”, είπε.

Ένα δεύτερο στοιχείο που συνέβαλε στη στασιμότητα κατά τον κ. Σωφρονά είναι πως το πρόβλημα “δεν ήταν ένα πρόβλημα των τραπεζών, αλλά δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων. Χτυπήθηκε επομένως, ο πυρήνας της χρηματοδοτικής ικανότητας του κράτους, το οποίο έμεινε πίσω στη θέσπιση κινήτρων συγκριτικά με ΕΕ”.

- Advertisement -

Ένα τρίτο στοιχείο που παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών είναι το δημογραφικό ζήτημα. “Ο ελληνικός πληθυσμός έχει ένα έντονο πρόβλημα δημογραφίας, είναι ένας γηράσκων πληθυσμός, όπου υπερισχύουν η 3η και 4η ηλικια. Ως εκ τούτου ο βιότοπος ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών περιορίζεται καθώς αφορά την 1η και 2η ηλικία. Εν μέσω του τοπίου αυτού, οι πρωτοβουλίες της αγοράς είναι αξιοπρόσεκτες και κοινωνικά ωφέλιμες και αποτελεσματικές.”

Ο κ. Σωφρονάς έκανε λόγο για ένα επαρκές εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη ενώ για το ΕΙΑΣ ανέφερε ότι είναι ο εκπαιδευτικός θεσμός της ασφαλιστικής αγοράς, που συναποτελείται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις διαμεσολάβησης και φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους. Όπως ανέφερε “το 2021 22.000 συνάδελφοι παρακολούθησαν τα προγράμματά μας, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 3.000”.  Σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο σχολίασε πως “θέτει ψηλά την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση”.

Αναφορικά με την Οδηγία τη διαφάνεια στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων ο κ. Σωφρονάς ανέφερε ότι με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα διαδικτυακή πραγματικότητα, παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση σε προϊόντα και τους δείκτες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. “Η αγορά δεν έχει κάτι να κρύψει, αντθέτως, έχει να επιδείξει μόνο θετικά πράγματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου” ανέφερε.

Για τον ρόλο του διαμεσολαβητή ως financial planner είπε ότι μπορούμε να τον δούμε “διττά”: Πρώτα μπορούμε να το δούμε ως έναν επαγγελματία που λειτουργεί ολιστικά σε σχέση με τις προτάσεις ασφάλισης υπέρ του πελατειακού του κοινού και δεύτερον ως πιστοποιημένο financial planner. Υπάρχουν περίπου 260 διαμεσολαβητές σήμερα που διαθέτουν αυτή την πιστοποίηση”.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών εκτίμησε ότι στο εγγύς μέλλον η προοπτική της διαμεσολάβησης ανοίγει ευοίωνα. “Εαν ατενίσουμε τις ευκαιρίες, δούμε πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, μονο αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε”

Και πρόσθεσε: “Δημιουργούνται ευκαιριες μεσα από κρίσεις στο περιβάλλον και τους κινδύνους που ενέχουν,από τις διαρκείς ανατροπές στο τοπίο των συνταξιοδοτήσεων, ενώ και η πανδημία έφερε στην επιφάνεια επιπλέον ανάγκες για ό,τι αφορά την υγεία μας. Σε όλα αυτά τα μέλη της αγοράς είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορουν να συνεισφέρουν με λύσεις και συμβουλευτική. Εκτιμησή μου είναι ότι η ασφάλιση θα εξελιχθεί όπως της πρέπει, και η διαμεσολάβηση θα είναι ο κύριος μοχλός αυτής της μετάβασης”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο “MASTERCLASS ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ”

Η ΕΣΑΠΕ, σε συνεργασία με το ΕΙΑΣ και το ΕΕΑ, διοργανώνει το σεμινάριο "MASTERCLASS ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ"

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας

Ο ΠΣΑΣ για την ολοκλήρωση της θητείας Σωφρονά στο ΕΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει τη συμβολή του στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των ασφαλιστικών συμβούλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης