Πόσο είναι η σύνταξη στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ;

Τι συμβαίνει με τις συντάξεις των παικτών του ΝΒΑ και με ποιον τρόπο μπορεί να τη λάβει ένας αθλητής (και όχι μόνο) της λίγκας; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Όπως γράφει το gazzetta, η κουβέντα ξεκίνησε με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και τι μπορεί να του προσφέρει μία ενδεχόμενη τρίτη σεζόν στο NBA. Η… μαγική λέξη είναι «σύνταξη». Όχι άμεσα. Ο Έλληνοαμερικάνος γκαρντ είναι 26 ετών, αλλά αν η σεζόν ξεκινήσει και αυτός είναι ακόμα στο ρόστερ των Ντάλας Μάβερικς, τότε θα μπορεί να είναι ένας σχεδόν χαρούμενος συνταξιούχος.

Θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 20 χρόνια γι’ αυτό, αλλά θα το έχει εξασφαλίσει. Η κουβέντα που άνοιξε αφορούσε τις συντάξεις. Πώς μπορεί να τη λάβει ένας παίκτης του ΝΒΑ, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και φυσικά το ποσό που μπορεί να καρπωθεί κάποιος.
Εδώ θα πρέπει να βάλουμε τον πρώτο αστερίσκο. Που αφορά τη φύση ενός συμβολαίου. Πέρα από τα εγγυημένα, υπάρχουν και αυτά που αφορούν τη συμφωνία 10 ημερών ή τα two way, όπως έχει υπογράψει ο Ντόρσεϊ.
Αρχικά χρειάζεται μία μικρή παρένθεση, για να πούμε ότι ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού έχει δικαίωμα να αγωνιστεί για 50 ημέρες, μέσα στη σεζόν, στους Ντάλας Μάβερικς. Σε κάποιους παίκτες δίνουν την επιλογή για τη χρονική στιγμή και την κατανομή των ημερών. Για παράδειγμα, όταν ο Μάικ Τζέιμς είχε υπογράψει στους Φοίνιξ Σανς, θέλησε να βρεθεί στην ομάδα τις πρώτες 45 ημέρες (τότε ήταν τόσες οι ημέρες) της σεζόν και δεν είχε καμία πρόθεση να αγωνιστεί στην G-League.

Η σύνταξη υπήρχε και μετά το 2017 έχει γίνει ακόμα καλύτερη, αρκεί να καλύπτουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Οι παίκτες που σταματούν την καριέρα τους, λαμβάνουν τη σύνταξή τους, όπως θα συνέβαινε με κάθε άλλο εργαζόμενο.

Αν ένας παίκτης συμπληρώσει τρία χρόνια στο ΝΒΑ, πληρώνεται την ελάχιστη σύνταξη. Μία δεκαετία στη λίγκα είναι ικανή να τον ανεβάσει στο επίπεδο της μέγιστης σύνταξης.

Το κατώτατο όριο ηλικίας για τη λήψη της είναι τα 45 χρόνια, ωστόσο η λίγκα ενθαρρύνει τους (πρώην) παίκτες να κάνουν υπομονή και να ξεκινήσουν στα 62 τους, όπου θα τους περιμένει ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Πόσο είναι αυτό; Οι Αμερικάνοι αναφέρουν τα ποσά με τρόπο που καλύπτει ένα έτος. Κάπως έτσι οι μίνιμουμ απολαβές είναι 57.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ η μέγιστη φτάνει στις 200.000 ετησίως!

Πάμε τώρα στους αστερίσκους. Η σύνταξη είναι μηνιαία και συνοδεύεται και από άλλα προνόμια, αρκεί να έχουν τουλάχιστον τρεις σεζόν στο ΝΒΑ…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*