back to top
32.6 C
Athens
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

“Τις πταίει” τελικά;

Τι φταίει και η ασφαλιστική βιομηχανία παραμένει στάσιμη εδώ και καιρό; 

Οι νέες ανάγκες στην ασφάλιση δεν αποτυπώνονται στην παραγωγή, η συμμετοχή στο ΑΕΠ έχει “κολλήσει” στα επίπεδα του 2% και ο Έλληνας δεν δείχνει πρόθυμος να ασφαλιστεί σε κλάδους που δεν υποχρεώνεται από τον νόμο.

- Advertisement -

Στο χθεσινό Insurance Intermediaries Forum εκφράστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Φταίει η περιορισμένη ασφαλιστική συνείδηση; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Φταίει η Πολιτεία; Μάλλον. Φταίνε οι ασφαλιστικές; Μέχρις ενός σημείου, ναι.

Είναι καιρός να γίνουν κομβικές αλλαγές. Η Πολιτεία πράγματι, οφείλει να αφουγκραστεί την αγορά και τον Έλληνα πολίτη, να υλοποιήσει τις πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, παρέχοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα. Παράλληλα, πρέπει να εστιάσει στους κλάδους εκείνους που πλέον θεωρούνται υψίστης σημασίας για την προστασία του πολίτη και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας.

- Advertisement -

Από την άλλη, η ασφάλιση οφείλει να είναι είναι διαφανής, αξιόπιστη και γρήγορη, ώστε να εμπνεύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον υποψήφιο ασφαλισμένο. Πρέπει όμως να είναι και απλή. Όπως πολύ σωστά εκφράστηκε στο iifo22, δεν γίνεται ο ασφαλισμένος να μπαίνει στη διαδικασία να διαβάσει 70 σελίδες και να τις αφομοιώσει. Είναι απαραίτητα άλλα εργαλεία. Ο υποψήφιος ασφαλισμένος θέλει να καταλαβαίνει τι διαβάζει, και όπου χρειάζεται να έχει στο πλευρό του έναν καταρτισμένο επαγγελματία που θα του δώσει τις κατευθυντήριες. 

Όσον αφορά το θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, ο μύθος καταρρίπτεται: Δεν είναι ο Έλληνας που έχει ελλιπή ασφαλιστική συνείδηση, είναι οι συνθήκες που τον αποτρέπουν από το να αποφασίσει να προχωρήσει στη σύναψη ενός συμβολαίου.

Πρέπει να λυθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα για να μπορούμε να πούμε πως έχει γίνει μια συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου. 

Σίγουρα η μακρόχρονη περίοδος απανωτών κρίσεων αποτέλεσε τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγής. Είναι οξύμωρο να λέμε ότι ένας κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί, όταν μια εθνική οικονομία βουλιάζει.

Όμως δεν μπορούμε και να μοιρολατρούμε. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και από πλευράς ασφαλιστικού κλάδου να δουλέψουμε για την παροχή αξιόπιστων, εύκολων και γρήγορων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Διαφάνεια-αξιοπιστία- απλοποίηση και ταχύτητα είναι τα “κλειδιά” της επιτυχίας. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

HDI Global: «Πράσινο» από τους Lloyd’s για νέο συνδικάτο

Το συνδικάτο θα συσταθεί και θα διοικείται σε συνεργασία με την PoloWorks, η οποία διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Η ασφάλιση της επιχείρησης δεν κάνει διακοπές

Η Syndea παρουσιάζει την «Πολυ-προστασία» για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να επηρεάσουν την περιουσία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου για μέτρα ΔΕΘ: «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των μικρομεσαίων»

Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

ERGO My Home: 24ωρη τεχνική βοήθεια για απρόοπτα στην κατοικία

Η υπηρεσία αφορά περιπτώσεις όπως διαρροές και λοιπά τεχνικά προβλήματα, αλλά και όπου ο ασφαλισμένος απουσιάζει