back to top
31.4 C
Athens
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

“Τις πταίει” τελικά;

Τι φταίει και η ασφαλιστική βιομηχανία παραμένει στάσιμη εδώ και καιρό; 

Οι νέες ανάγκες στην ασφάλιση δεν αποτυπώνονται στην παραγωγή, η συμμετοχή στο ΑΕΠ έχει “κολλήσει” στα επίπεδα του 2% και ο Έλληνας δεν δείχνει πρόθυμος να ασφαλιστεί σε κλάδους που δεν υποχρεώνεται από τον νόμο.

- Advertisement -

Στο χθεσινό Insurance Intermediaries Forum εκφράστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Φταίει η περιορισμένη ασφαλιστική συνείδηση; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Φταίει η Πολιτεία; Μάλλον. Φταίνε οι ασφαλιστικές; Μέχρις ενός σημείου, ναι.

Είναι καιρός να γίνουν κομβικές αλλαγές. Η Πολιτεία πράγματι, οφείλει να αφουγκραστεί την αγορά και τον Έλληνα πολίτη, να υλοποιήσει τις πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, παρέχοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα. Παράλληλα, πρέπει να εστιάσει στους κλάδους εκείνους που πλέον θεωρούνται υψίστης σημασίας για την προστασία του πολίτη και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας.

- Advertisement -

Από την άλλη, η ασφάλιση οφείλει να είναι είναι διαφανής, αξιόπιστη και γρήγορη, ώστε να εμπνεύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον υποψήφιο ασφαλισμένο. Πρέπει όμως να είναι και απλή. Όπως πολύ σωστά εκφράστηκε στο iifo22, δεν γίνεται ο ασφαλισμένος να μπαίνει στη διαδικασία να διαβάσει 70 σελίδες και να τις αφομοιώσει. Είναι απαραίτητα άλλα εργαλεία. Ο υποψήφιος ασφαλισμένος θέλει να καταλαβαίνει τι διαβάζει, και όπου χρειάζεται να έχει στο πλευρό του έναν καταρτισμένο επαγγελματία που θα του δώσει τις κατευθυντήριες. 

Όσον αφορά το θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, ο μύθος καταρρίπτεται: Δεν είναι ο Έλληνας που έχει ελλιπή ασφαλιστική συνείδηση, είναι οι συνθήκες που τον αποτρέπουν από το να αποφασίσει να προχωρήσει στη σύναψη ενός συμβολαίου.

Πρέπει να λυθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα για να μπορούμε να πούμε πως έχει γίνει μια συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου. 

Σίγουρα η μακρόχρονη περίοδος απανωτών κρίσεων αποτέλεσε τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγής. Είναι οξύμωρο να λέμε ότι ένας κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί, όταν μια εθνική οικονομία βουλιάζει.

Όμως δεν μπορούμε και να μοιρολατρούμε. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και από πλευράς ασφαλιστικού κλάδου να δουλέψουμε για την παροχή αξιόπιστων, εύκολων και γρήγορων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Διαφάνεια-αξιοπιστία- απλοποίηση και ταχύτητα είναι τα “κλειδιά” της επιτυχίας. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Το ξίφος των ασφαλιστών στο θηκάρι του Ανασφάλιστου

Τον διαπέρασε τον Ανασφάλιστο ένα ξαφνικό ρίγος  και έβαλε το ξίφος του στο θηκάρι μόλις άκουσε μία φράση που σε δεσμεύει αμετάκλητα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο OTEAcademy, η κορυφαία συνάντηση της κοινότητας του Risk Management στην Ελλάδα 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι κανονιστικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μεταβάλλουν ριζικά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου προς τον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά

«Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανισότητας στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας»

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

ΕΕΑΝΔΕ: Ενημέρωση για ερωτηματολόγιο της ΤτΕ

Υποχρεωτική η συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων για όσους το λάβουν

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού