Πώς να διαπραγματευτείς τον μισθό σου;

Πληροφορίες, τρικς και κανόνες για να μιλήσεις για το φλέγον θέμα που μας απασχολεί όλους: τον μισθό μας.

Μια από τις στιγμές που συνήθως δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε είναι η στιγμή που συζητάμε με έναν manager, με έναν recruiter ή με έναν εργοδότη, το θέμα του μισθού που θα λαμβάνουμε. Πότε πρέπει να το θίξουμε; Τι δικαιούμαστε; Μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω; Ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Καταρχάς στα κακά νέα: Μπορεί τους τελευταίους μήνες να έγιναν δύο αναπροσαρμογές του βασικού μισθού προς τα πάνω, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η άνοδος των μισθών στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν μόλις 0,8% ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο μέσος όρος αύξησης είναι 4,1%. Και όλα αυτά, σε συνάρτηση με τον καλπάζοντα πληθωρισμό που ζούμε, δεν είναι ακριβώς και ευοίωνα.

Οι αριθμοί: Ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή (Οκτώβριος 2022) είναι 713€ μεικτά τον μήνα για μισθωτούς (υπολόγισε ότι πληρώνεσαι 14 μισθούς). Που σημαίνει ότι αν κάνεις μισθωτή εργασία οκταώρου, δεν μπορείς να παίρνεις λιγότερα. Από τον Μάιο του 2023 ο μισθός αυτός περιμένουμε να ανέβει στα 753€.

Μικτά ή καθαρά: Προσοχή, κάθε φορά που κάνεις συζήτηση για τον μισθό σου, πρέπει να διευκρινίζεις αν πρόκειται για καθαρά ή μεικτά.

Πότε να θέσεις το θέμα: Σε μια συνέντευξη εργασίας, κυρίως αν είναι η πρώτη συνέντευξη που έχεις με τον συγκεκριμένο εργοδότη, δεν είναι σίγουρο ότι από την πλευρά της εταιρείας θα δεχτείς «προσφορά» (δηλαδή ότι θα σου προτείνουν έναν συγκεκριμένο μισθό). Το θέμα του μισθού μπορείς να το θέσεις εσύ στις παρακάτω περιπτώσεις:

-αν σε ρωτήσουν «Εσείς τι μισθό θα θέλατε για αυτή τη θέση;»

-αν προχωρά η διαδικασία συνεντεύξεων και δεν έχει ακόμα γίνει νύξη από τον εργοδότη

-αν έχεις αποφασίσει ότι σε ενδιαφέρει η θέση

Στις Ημέρες Καριέρας του kariera.gr που έρχονται στις 8 και 9 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις δεκάδες εταιρείες που ψάχνουν προσωπικό, και να περάσεις από συνέντευξη. Με τις εταιρείες που θα κάνεις καλύτερο “fit” αν όλα πάνε καλά μπορείς σε επόμενο στάδιο να διαπραγματευτείς τον μισθό σου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*