Σε «θέση μάχης» τα νέα σχήματα στην ασφαλιστική αγορά

Αποκαλυπτήρια για Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη και τα σχέδια σε Εθνική Ασφαλιστική, NN και Generali

Οι εσωτερικές και τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνταν μετά τις πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο βαίνουν προς ολοκλήρωση και οι μεγάλες εταιρείες παίρνουν θέση εν μέσω φθινοπώρου. Μεγάλοι όμιλοι κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ωστόσο κι άλλοι «παίκτες» με διαχρονική παρουσία και ικανές διοικήσεις συνεχίζουν να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, έχοντας σταθερό πελατολόγιο ή ειδικότερες καλύψεις. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν το 80% της αγοράς σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που φθάνει περίπου το ήμισυ (47%) της σχετικής αγοράς. 

Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν διαψεύδουν πως ο κύκλος των εξαγορών έχει φθάσει σε ένα κομβικό σημείο και φαίνεται πως θα κλείσει τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, ωστόσο θέτουν τα ζητήματα γύρω από το απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο ως κρίσιμο παράγοντα εξελίξεων. 

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον παραμένει γύρω από μικρότερες εταιρείες οι οποίες πρέπει να σταθούν/εναρμονιστούν στο πλαίσιο αυτό, την ώρα που καλούνται να επενδύσουν σε νέα προϊόντα, διαδικασίες και ψηφιοποίηση. Η διεθνής οικονομική συγκυρία σήμερα (πληθωρισμός, κόστη, loss ratios) παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, συμπληρώνουν. 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το πρόσφατο μεγάλο deal της εξαγοράς από την Allianz της Ευρωπαϊκής Πίστης. Η Allianz, έχοντας προηγουμένως συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 97% των μετοχών, ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -–όπως είχε το δικαίωμα– και πήρε την άδεια να προχωρήσει σε υποχρεωτική εξαγορά του μικρού ποσοστού, για να επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι, την 21η Σεπτεμβρίου 2022 η Αllianz απέκτησε συνολικά 679.811 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ” (η “Εταιρεία”) έναντι τιμήματος 7,80 ευρώ ανά μετοχή. Ως εκ τούτου, πλέον κατέχει το 100% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μεγάλο deal που απασχόλησε την αγορά, μια εξέλιξη που ήρθε στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της μητρικής και των δεδομένων που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά. Έχουν, φυσικά, προηγηθεί οι εξαγορές και συμφωνίες των Generali-ΑΧΑ, NN-MetLife και Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες δημιουργούν μεγάλες εταιρείες που θέλουν να σταθεροποιήσουν και να διευρύνουν την παρουσία τους στον κλάδο.

Τα οφέλη για την Allianz

Με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης η Allianz διευρύνει την παρουσία της στον κλάδο ζωής, στις λοιπές γενικές ασφαλίσεις (πλην του αυτοκινήτου) κ.λπ. Επί της ουσίας, η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη θα καταλάβει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, έχοντας ηγετική παρουσία στον κλάδο αυτό. 

Παράλληλα, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση τα ακαθάριστα ασφάλιστρα και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης ζωής & υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου, το οποίο διευρύνεται μετά την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης. 

Για το τελευταίο, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε ως ατού την ύπαρξη ισχυρότατου δικτύου διαμεσολάβησης και συνεργασιών, το οποίο ήταν βασικό στοιχείο, άλλωστε, της επιτυχίας της. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ομαλή και επιτυχημένη εκκίνηση του νέου οργανισμού αποτελεί επίσης η συνέχιση της παρουσίας του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η νέα εποχή της Generali είναι εδώ

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η Generali. Μετά την εξαγορά της AXA στην Ελλάδα, η ενισχυμένη εταιρεία μετακομίζει στο νέο, ιδιόκτητο «σπίτι της» στη συμβολή των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή, το οποίο θα αποτελέσει το ορμητήριο των προσπαθειών της. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επίσκεψη του CEO του διεθνούς ομίλου Generali, Philippe Donnet, στην Ελλάδα.

 «Θα ήθελα να πω πολλά. Το σημαντικότερο όμως είναι αυτό: ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε αυτήν την ταλαντούχα και αφοσιωμένη ομάδα για όλα όσα έχουμε καταφέρει και ένα εξίσου μεγάλο “ευχαριστώ” στη Διοίκηση του Generali Group, που στηρίζει τις προσπάθειες και ενθαρρύνει τα σχέδιά μας. Είναι τιμή μας που είστε σήμερα εδώ. Είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό που βρίσκεστε πάντοτε δίπλα μας. Η νέα εποχή της Generali στην Ελλάδα είναι εδώ και είμαστε ευτυχείς που την υποδεχόμαστε σήμερα μαζί» είπε ο επικεφαλής της Generali Ελλάδος, κ. Πάνος Δημητρίου, κατά την επίσκεψη του Philippe Donnet, CEO του Generali Group, που επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Ελλάδα, επικεφαλής ομάδας υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου.

Με στόχο το ένα 1 δισ. ευρώ παραγωγής η NN Hellas

Νέες προκλήσεις και νέα, φιλόδοξα πλάνα έχει η NN Hellas μετά την εξαγορά της ελληνικής MetLife, καθώς θέτει νομοτελειακά ως στόχο –μετά και την εξαγορά της MetLife– μόνο την κορυφή. 

Αποτυπώθηκε μάλιστα και επίσημα από τη Διοίκηση της εταιρείας σε συνέδριο πωλήσεων, στο οποίο παρευρέθηκαν συνεργάτες του ομίλου από κάθε περιοχή της χώρας. Τη δυνατότητα για επέκταση δίνει, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του δικτύου που προέκυψε από την εξαγορά. 

Η νέα εταιρεία που έχει δημιουργηθεί κατέχει μερίδιο αγοράς 30% στους κλάδους ζωής και υγείας και 18% στο σύνολο της αγοράς. Οι βλέψεις είναι ακόμη υψηλότερες, θέτοντας στόχους που ξεπερνούν τα ελληνικά δεδομένα (1 δισ. ευρώ παραγωγή σε δύο χρόνια), όπως είπε χαρακτηριστικά και ο διευθυντής Πωλήσεων, κ. Διονύσης Νοδάρος. 

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα, γιατί όλοι “Μεγαλώνουμε Μαζί”, ενωμένοι! Δεν δημιουργούμε μόνο τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά μια εταιρεία-πρότυπο σε λειτουργίες και καινοτομία, αλλά κυρίως κοντά στην καρδιά των ανθρώπων μας» σημείωσε η κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου, πρόεδρος και CEO της εταιρείας.

Η Εθνική Ασφαλιστική και ο στόχος για την κορυφή

Έντονες είναι οι διεργασίες στην Εθνική Ασφαλιστική, καθώς, μετά από 131 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο επίκεντρο των εξελίξεων του κλάδου, πέρασε στον όμιλο του CVC Capital. Στόχος, φυσικά, παραμένει η ενδυνάμωση της ηγετικής της θέσης. 

Στο μεταξύ, η εταιρεία δημιούργησε νέο οργανόγραμμα, με νέες αρμοδιότητες στις θέσεις ευθύνης, για να προχωρήσει γρήγορα το αναπτυξιακό της πλάνο. Όπως έχει τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς, «είμαστε αισιόδοξοι πως θα γυρίσουμε σελίδα με θετικό πρόσημο». 

Ο κ. Κωνσταντάς γνωρίζει τις δυσκολίες: «Κλείσαμε το 2021 με θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους, ωστόσο το 2022 η αβεβαιότητα επανήλθε. Η κρίση και ο πόλεμος δημιούργησαν πληθωριστικές πιέσεις, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, με βασικές αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο ζωής. Είμαστε όμως αισιόδοξοι». 

Μιλώντας για τη μεγάλη αλλαγή στο καθεστώς ιδιοκτησίας της μεγάλης εταιρείας, σημείωσε πως «μετά από 131 χρόνια, είμαστε στον όμιλο του CVC Capital. Είναι ένας επενδυτής που μας επέλεξε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία και να ενδυναμώσει την ιστορία της. Πιστεύω πως, πολύ σύντομα, η ηγετική μας θέση θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο».

Με πληροφορίες από το INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*