Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει την ηγεσία, την ευελιξία και τα εργαλεία της καλής στόχευσης

Έχουμε ζήσει ένα πολύ έντονο και περίεργο καλοκαίρι, με τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα να ενώνονται μεταξύ τους και να μην ξεκαθαρίζουν και τον πληθωρισμό να περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο η ανάπτυξη κρατάει ακόμα και προσφέρει την ευκαιρία για να βγουν καλά κέρδη και φέτος, αλλά και για να οχυρωθεί η οικονομία συνολικά, καθώς όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο 2023, που είναι όμως και χρονιά εκλογών. 

Η διάχυτη εντύπωση που επικρατεί είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά, αν και ήδη δείχνει κάποια σημεία κόπωσης, αφού όμως πρώτα έφτασε σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Θα αργήσει να υποχωρήσει και, υποχωρώντας, θα μένει πάντως πολύ υψηλότερα από το επίπεδο του 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. 

Δυστυχώς, ενώ το καλοκαίρι η έλλειψη αναγκών θέρμανσης πιέζει πάντοτε τις τιμές του φυσικού αερίου, οι διακοπές των ροών ανέβασαν τις τιμές ήδη από τον Ιούλιο, αλλά και τον Αύγουστο. Ενώ η Ευρώπη έχει καλύψει ουσιαστικά το βασικό τμήμα των αποθεμάτων που χρειάζεται, οι τιμές κινούνται σε αδιανόητα επίπεδα… 

Ταυτόχρονα όμως ο τουρισμός ήρθε για να σώσει την παρτίδα και είναι σαφές ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο, η σεζόν αυτή θα είναι ιστορική και τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα δείξουν ίσως το καλύτερο τρίμηνο της χρονιάς. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται με τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και έχουν την ηγεσία, την ευελιξία και τη στόχευση να προσαρμόζονται στα δεδομένα, κάθε φορά, δίνοντας βάρος στους πιο αποδοτικούς κλάδους. 

Τα δεδομένα για τον τουρισμό, η άνοδος στον κλάδο της αστικής ευθύνης, ευρύτερα, η ανάγκη για ανταγωνιστικότητα και ευελιξία στις τιμολογήσεις, οι τάσεις για καινοτομία, ψηφιοποίηση, «πράσινη» οικονομία και ESG θα δείξουν τον δρόμο για τη συνέχεια.

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*