back to top
13.9 C
Athens
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

3 γρίφοι για την ασφαλιστική αγορά

Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που αυτή προκαλεί θέτουν εμπόδια στην περαιτέρω δυναμική της οικονομίας και επηρεάζουν, ταυτόχρονα, την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς. 

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο αποτελούν ένα crash test, το οποίο θα κρίνει και τη συνολική πορεία της παραγωγής το 2022. Δεν λείπουν όμως και τα ερωτηματικά, καθώς: 

- Advertisement -
  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το πολυπόθητο νομοσχέδιο (που αποσύρθηκε τελευταία στιγμή για τεχνικούς λόγους) για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών, καθώς υπήρχε δέσμευση πως θα επανέλθει βελτιωμένο. Μόνιμο αίτημα αποτελεί το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε κλάδους όπως η Υγεία, ενώ επίσης σημαντικό για την αγορά είναι το να υπάρξει ίση αντιμετώπιση στη φορολογία ανάμεσα στον 2ο πυλώνα (ΤΕΑ) και τον 3ο (ομαδικές ασφαλίσεις). Οι άνθρωποι της αγοράς πάντα «κρατούν μικρό καλάθι» σε εξαγγελίες, όμως οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.
  • Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης ο πληθωρισμός. Από τη μια πλευρά, οι πληθωριστικές πιέσεις και η κατ’ επέκταση η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα δεδομένα: οι μεγάλες ανακατατάξεις στις χρηματαγορές μπορούν να επηρεάσουν (αρνητικά και θετικά όμως) τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί πως τα κόστη αυξάνονται (αποζημιώσεις). Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στην τιμολογιακή πολιτική και τις εύλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα προκύψουν, μιας και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά και οι πολίτες-ασφαλισμένοι θα βιώσουν φέτος μεγαλύτερες δυσκολίες στις δαπάνες τους.
  • Τέλος, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης σε τομείς στους οποίους η ανάπτυξη είναι ισχνή. Η «απαγκίστρωση» –για όσους μπορούν– από τον κλάδο αυτοκινήτου και η περαιτέρω έμφαση σε λοιπές γενικές ασφαλίσεις, καλύψεις στον αγροτικό τομέα, επιχειρηματικούς κινδύνους, υγεία, αστική ευθύνη κ.ά. αποτελούν επίσης ένα «στοίχημα» για νέα παραγωγή και στήριξη συνολικά των εργασιών.

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World – στήλη αιρετικός

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Η Ατλαντική Ένωση βελτιώνει τιμές και παροχές σε εξωνοσομειακά της προγράμματα

Μικρή αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα του ATLAS CARE FULL, βελτιώσεις σε εκείνα των ATLAS CARE PLUS και BASIC

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έμφαση σε οικογένειες, νέους και περιφέρεια

Η μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ανοίγει δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων και ενισχύει τη ρευστότητα

Ψηφιακό ευρώ: Νέα φάση για την τεχνική ετοιμότητα – ευκαιρίες και για την ασφαλιστική αγορά

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για «έξυπνες» ασφάλειες, που ενεργοποιούνται και εκκαθαρίζονται αυτόματα μέσω ψηφιακών συμβολαίων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις συμφωνίες τραπεζών με ασφαλιστικές

To μέγεθος της συμμετοχής, βασικό κριτήριο για τη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης

Η παγίδα της ασφαλιστικής παραγωγής στη Διαμεσολάβηση

Βάζοντας κάτω όλα τα βιβλία και κάνοντας τη σούμα, βγαίνει ένα αποτέλεσμα θαυμαστό - εκ πρώτης όψεως...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα