back to top
23.9 C
Athens
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026

Διαβίωση: Ανισότητες, Φτώχεια και Στερήσεις στη σημερινή Ελλάδα

Του Γιάννη Ρούντου*

Η Θεσσαλονίκη γίνεται τόπος εξαγγελιών, κυβερνητικών υποσχέσεων – δεσμεύσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Συντρέχει η αγωνία -με διαβαθμίσεις- στην επιχειρηματική κοινότητα για «βιωσιμότητα». Συνακολούθως και για «ετοιμότητα» σχετικά με τα ESG κριτήρια (Environmental, Social, Governance) και βέβαια, η πρεμούρα να συμπληρωθούν επιμελώς τα «κουτάκια», σύμφωνα με τις νέες επιταγές και απαιτήσεις συμμόρφωσης των μεγαλυτέρων εταιρειών, που εισέρχονται (και σωστά) στη λογική αυτών των κριτηρίων βιωσιμότητας.

- Advertisement -

Πού βρίσκεται στην πραγματικότητα ο Άνθρωπος και η Κοινωνία (δηλαδή το S των ESG), μέσα σε όλον αυτόν τον θόρυβο και τη σκόνη;

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης έτους 2021 της ΕΛΣΤΑΤ (27/7/22) παραθέτω τη συμπυκνωμένη εικόνα από τη συντακτική ομάδα του KReport (10/9/22). Ιδού τί συμβαίνει στη χώρα μας:

- Advertisement -

Ανισότητες: Το μερίδιο εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού, το 2020 συγκριτικά με το 2019 αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και έγινε 5,8 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Κίνδυνος φτώχειας: Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που είναι σε κίνδυνο φτώχειας (το κατώφλι είναι 5.251 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 11.028 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ενήλικες, δύο παιδιά) ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, αυξήθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε στα 2.971.200 άτομα ή το 28,3% του συνολικού πληθυσμού. Ειδικότερα, έχει αυξηθεί το ποσοστό πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας -από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021- ενώ ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ανήλθε από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος για τα παιδιά από 17 ετών και κάτω (32%).

Στερήσεις: Το 13,9% των Ελλήνων υφίσταται σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις (στερείται 7 από 13 ουσιώδη αγαθά και υπηρεσίες), ενώ το 14,8% υφίσταται σοβαρές υλικές στερήσεις, στερούμενο 4 από 9 ουσιώδη αγαθά και υπηρεσίες.

(Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ: https://www.forin.gr/articles/article/63255/elstat-ereuna-eisodhmatos-kai-sunthhkwn-diabiwshs-twn-noikokuriwn-etos-2021)

Ταυτόχρονα, στην Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης Ο.Η.Ε. επισημαίνεται πως οι κρίσεις σταματούν την πρόοδο, με τις 9 στις 10 χώρες να οπισθοχωρούν στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Ο Δείκτης μετρά την υγεία, την εκπαίδευση, και το βιοτικό επίπεδο σε κάθε χώρα. Είναι η πρώτη φορά στα 32 χρόνια υπολογισμού του σχετικού Δείκτη από το UNDP που παρατηρείται μείωση, παγκοσμίως, επί δύο συνεχόμενα έτη. Κατά τη διετία 2020-2021 η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2016. Έτσι, χάνεται δρόμος προόδου και για την επίτευξη και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε.

Βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες η ανθρώπινη ανάπτυξη οπισθοχωρεί (Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ – Greece: https://unric.org/el/%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF/)

Πού πηγαίνουν, λοιπόν, τα πράγματα για τις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές τάξεις στον τόπο μας; Μάλιστα, αυτές είναι που σημειώνουν μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες και πάνω από τον πληθωρισμό, που τον Αύγουστο έφθασε στο 11,4%… Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανισότητες και την αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των πιο φτωχών.

Αναμένονται απαντήσεις στην ΠΡΑΞΗ από την Πολιτεία και τον Ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, που την ίδια στιγμή κάνει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ πρέπει να προσφέρει πιο προσιτά προϊόντα και υπηρεσίες στον Άνθρωπο και την Κοινωνία…

Αυτό ισχύει εμφαντικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που επιτελούν εξ ορισμού κοινωνική αποστολή στους πλέον ευαίσθητους για την ευημερία τομείς φροντίδας της υγείας, ασφάλισης ζωής και προστασίας του εισοδήματος και της περιουσίας. Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να απευθύνεται, κοινωνικά, πρωτίστως στις πλέον αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές τάξεις, πράγμα που σήμερα δυστυχώς δεν ισχύει.

(*) Γιάννης Ρούντος: Σύμβουλος Σχέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ιδιαίτερη δραστηριότητα για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Infotrust επενδύει στα νέα ιδιόκτητα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση ύψους €1,5 εκατ. σηματοδοτεί τη νέα εποχή ανάπτυξης του Ομίλου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού hub ασφαλειών και everyday services

Νέος Πρόεδρος στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Αθανάσιου Κατσή

Η Karavias Art Insurance για 9η χρονιά στην Art Thessaloniki

Ως αποκλειστική χορηγός ασφαλιστικής κάλυψης της έκθεσης, αλλά και με το δικό της «art & insurance» θεματικό περίπτερο

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Νησί ή… στεριά; Το κόστος γίνεται καθοριστικός παράγοντας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Δείτε την πλήρη έρευνα του Pricefox, με αναλυτικούς πίνακες και συγκρίσεις ανά προορισμό

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ: Εγκαίνια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Περιστερίου

Η νέα υποδομή ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ομίλου στους τομείς της ογκολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας και γενικής πυρηνικής ιατρικής

Η Infotrust επενδύει στα νέα ιδιόκτητα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση ύψους €1,5 εκατ. σηματοδοτεί τη νέα εποχή ανάπτυξης του Ομίλου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού hub ασφαλειών και everyday services

Εκκίνηση στο Καλλιμάρμαρο για τη συνεργασία της HDI με την ΕΟΕ

Με την ανάπτυξη στρατηγικών ανθεκτικότητας, η πρωτοβουλία Iconic Landmarks φιλοδοξεί να συμβάλει στη βιώσιμη διατήρηση σημαντικών μνημείων

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Μετά τις νέες επεκτάσεις, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το μέτρο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2.500.000

ΣΕΣΑΕ: Με υψηλό ενδιαφέρον και συμμετοχή η εκδήλωση για τις μικροεκφράσεις προσώπου

H ομιλία της Ρ. Οικονόμου είχε στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη παρατηρητικότητας και επικοινωνιακής ακρίβειας