back to top
32.8 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης- συνεχίζει πτωτικά η ανεργία

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι σταθερές θέσεις εργασίας φέτος παρά την όξυνση της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα κι ενώ η ανεργία υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας να είναι κατά κανόνα πλήρους απασχόλησης, έναντι αυτών μερικής απασχόλησης.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με 8ωρη και πενθήμερη εργασία, προσεγγίζουν το 55% στο σύνολο των νέων συμβάσεων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι το 54,8% του συνόλου των νέων συμβάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το ποσοστό νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης του 2019 και 2020, αλλά μικρότερο από το ποσοστό του 2021, όταν μετά από μία δύσκολη χρονιά, η οικονομία αντέδρασε σαν πιεσμένο ελατήριο και αυξήθηκε απότομα η ζήτηση, μμε αποτέλεσμα να αυξηθούν τότε, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 59,2%.

Το 2020-2021 σημειώθηκε αύξηση των νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, παρά την πανδημία, χάρη στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Ωστόσο η συνέχιση της τάσης εν μέσω νέας ενεργειακής κρίσης αυτή τη φορά, έχει άλλη διάσταση αν συνδυασθεί με την τάση μείωσης της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρησε στο 12,1% δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης έχουν συμβάλει οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ταυτόχρονα με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί ανάπτυξη και επενδύσεις. Συμβάλλει επίσης ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και ο νέος εργασιακός νόμος 4808/21 και τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2022 ανήλθε σε 12,1% έναντι 15,0% τον Ιούνιο του 2021 και 12,5% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.148.431 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 155.318 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (+3,9%) και αύξηση κατά 12.020 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,3%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-2,9%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.110.882, σημειώνοντας μείωση κατά 55.254 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-1,7%) και αύξηση κατά 2.560 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,1%).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Διασυνοριακά τροχαία: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης για το 2025

Αυξημένα ατυχήματα οχημάτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, σημαντική αντίστοιχη άνοδος στο εξωτερικό για οχήματα με ελληνικές πινακίδες

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Κ. Κουτσόπουλος: Καταπολέμηση απάτης και εξοικονόμηση πόρων με την πλατφόρμα CoReact

Μια ΑΙ λύση σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο CPO της Covariance στο #inco26

Ξεπέρασε το 8% η αύξηση ασφαλίστρων υγείας για πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους το 2026

Η ανάλυση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής αναδεικνύει ζητήματα κατανομής των αυξήσεων, επαρκούς τεκμηρίωσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF