Αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων που αναπτύσσουν σύνδρομο «long COVID»

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νοσούντων με covid-19, οι οποίοι στη συνέχεια πάσχουν από long-covid σύνδρομο. Νέα μελέτη από την Ολλανδία κατέδειξε ότι 1 στους 8 ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με Covid-19 έχει εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα.

Μάλιστα, η επίμονη συμπτωματολογία είναι πιθανό να παραμένει  τρεις μήνες μετά τη νόσηση από covid-19. Τα στοιχεία της μελέτης ανακοινώθηκαν στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού Lancet. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Νικολέττα Ροβίνα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Γιώργος Δημόπουλος (Καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 76.422 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία 54 έτη και την πλειοψηφία 61% γυναίκες. Εξ αυτών συμπλήρωσαν συνολικά 883.973 ερωτηματολόγια και από αυτούς 4.231 συμμετέχοντες είχαν covid-19 και αντιστοιχίστηκαν με 8.462 υγιείς μάρτυρες.

Επίμονα συμπτώματα  είχαν θετικοί στον ιό  στις 90 με 150 ημέρες μετά την νόσηση σε σύγκριση με πριν και σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Τα συμπτώματα αυτά περιλάμβαναν:

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*