του Βάιου Κρόκου
Η εταιρική ταυτότητα του Οργανισμού άλλαξε, η νομική μορφή επίσης – γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο σύγχρονο και ευέλικτο.
Ο λόγος για την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (τέως Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων), η οποία θέτει ως στόχο τη περαιτέρω εξωστρέφεια με τη παροχή της ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Αυτο σημείωσε, μεταξύ άλλων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της νέας Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, Γρηγόρης Σταματόπουλος υπογραμμίζοντας πως “στόχος μας είναι Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. να αποτελέσει καταλύτη για την εκπλήρωση της πλήρους δυναμικότητας της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η ECG μπορεί να καταστεί ψηφιακός και ο συμβουλευτικός συνεργάτης των Εξαγωγέων, μέσα από μια νέα σειρά προϊόντων, που μπορεί να προσφέρει.
Συμπλήρωσε επίσης πως τα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των εξαγωγικών πιστώσεων στην Ελλάδα συνεχίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα 12-18 μηνών, με νέα προϊόντα στην αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς, με νέα πληροφοριακά συστήματα και με door-to-door πωλήσεις. “Η υποστήριξη των εξαγωγέων είναι προτεραιότητα για την οικονομία μας”, τόνισε, καθώς σε βάθος 5ετίας μπορούν να δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους €2,6 δισ, με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους €8,1 δισ. και 50.000 θέσεων εργασίας ετησίως.
Συμπληρωματική λειτουργία – δεν είμαστε ανταγωνιστές με τις ασφαλιστικές εταιρείες
“Λειτουργούμε συμπληρωματικά, δεν είμαστε ανταγωνιστές. Θα συνεργαστούμε και με τις τράπεζες”, συμπλήρωσε ο κ. Σταματόπουλος αναφερόμενος στις συνθήκες της αγοράς, το ρόλο και τη παρουσία ασφαλιστικών εταιρειών (που παρέχουν Ασφάλιση Πιστώσεων, Εγγυήσεις κλπ) με τις οποίες θα μπορούν να υπάρχουν συνασφαλίσεις.
Σε άλλα τεχνικά στοιχεία, η ECG (Export Credit Greece) έχει αποθεματικά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 40-50 χρόνια σε συνδυασμό με την εγγυοδοσία του Κράτους και πλήρεις αντασφαλιστικές καλύψεις – ανάλογα με τα έργα που αναλαμβάνει και τα προϊόντα που παρέχει.
Ιδιαίτερη έμφαση θέλει να δώσει η διοίκηση στη στήριξη και τον Μικρο-μεσαίων επιχερήσεων που δεν ασφαλίζονται και γενικότερα να αποτελέσει καταλύτη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
Επίσης, από Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ώστε να μπορεί να υπάρξει συνεργασία με μεσίτες (brokers) ασφαλίσεων, ενώ τα νέα προϊόντα θα πρέπει να αναμένονται επίσης το φθινόπωρο, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Πιο αναλυτικά
-Αναμένονται νέα προϊόντα trade finance, ασφάλισης και χρηματοδότησης.
– Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, προς τις εξαγωγικές, ή εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη λειτουργώντας ως ένα one-stop shop για την δραστηριοποίησής τους στις διεθνείς αγορές.
– Επέκταση της δραστηριότητας σε έργα που έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και συνδέονται με την εξωστρέφεια, την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την απασχόληση.
– Συνέργειες με χρηματοδοτικούς οργανισμούς, επιχειρηματικούς και εξαγωγικούς φορείς, επιμελητήρια με αντικείμενο ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες για τους τομείς που αφορούν στην προώθηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας διεθνώς.
– Ισχυρή παρουσία στα διεθνή φορά και συνέργειες με αντίστοιχους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων
Όπως παρουσιάστηκαν ειδικότερα κατά την εκδήλωση:
Προϊόντα – τυπικές δραστηριότητες
Ασφάλιση Πιστώσεων στον Εξαγωγέα (Supplier’s Credit Policy)
Ασφάλιση Πιστώσεων στον Αγοραστή (Buyer’s Credit Policy)
Letters of Credit Confirmation
Ασφάλιση Πολιτικών Κινδύνων (Political Risk Insurance – PRI)
Προϊόντα – ενισχυμένες δραστηριότητες
Εγγυητικά Ομόλογα (Surety Bonds)
Οικονομική Εγγύηση Κεφαλαίου Κίνηση (Working Capital Finance Guarantees)
Οικονομική Εγγύηση Επενδύσεων (Financial Guarantees on Investments)
Προϊόντα – πρόσθετες δραστηριότητες
Βραχυπρόθεσμη Ασφάλιση Πιστώσεων
Υπηρεσίες Factoring
Υπηρεσίες Forfaiting
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Υπουργού, Νίκου Δένδια, του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Σμυρλή, αναλύθηκαν οι στόχοι, το όραμα, αλλά και η νέα οπτική ταυτότητα της εταιρείας, που ήρθε να αντικαταστήσει τον ΟΑΕΠ, με το νέο λογότυπο, μάλιστα, να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ και την αγορά για πρώτη φορά.
Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι “ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξαγωγική δραστηριότητα της πατρίδας μας”. ”Πιστεύουμε στα ελληνικά προϊόντα, πιστεύουμε στο έμψυχο δυναμικό, στον Έλληνα βιομήχανο, στον Έλληνα βιοτέχνη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα επιχειρηματία. Πιστεύουμε στην ευρηματικότητα, στην επάρκεια, στον επαγγελματισμό τους“, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι οι γέφυρες που δημιουργούνται με τις εξαγωγές δημιουργούν κατανοήσεις και προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη και στις κοινωνίες, σταθεροποιούν και εμβαθύνουν τις συμμαχίες που ήδη το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχουν συνάψει και φέρνουν σε στενότερη επαφή τις κοινωνίες, για να απομακρύνουν τις τριβές και τις παρανοήσεις”.
Στην εισήγησή του αντίστοιχα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επισήμανε ότι η Export Credit Greece θα λειτουργεί ως one stop shop για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας επιπλέον συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. “Πρόκειται για μία σύγχρονη, ευέλικτη, πελατοκεντρική Υπηρεσία, σχεδιασμένη δηλαδή και προσαρμοσμένη ακριβώς στις ανάγκες των Ελλήνων εξαγωγέων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, ανέφερε ότι σε 1-1,5 χρόνο η νέα εταιρεία θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και πλέον ο Έλληνας εξαγωγέας μέσα από τη συνολική δομή της οικονομικής διπλωματίας και με αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο θα μπορεί να εξάγει με ασφάλεια, να έχει πληροφόρηση, να έχει τεχνογνωσία και τελικά να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, την ανάπτυξη, μέσα από τη διεύρυνση της βάσης των εξαγωγέων και τις ασφαλείς εξαγωγές για τους ήδη υπάρχοντες δυνατούς και καλούς εξαγωγείς μας.
Τέλος, από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΓΑ ΑΕ, Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων είχε αποτελέσει καινοτομία για την Ελλάδα και πως ο νέος θεσμός έχει μεγάλη σημασία για την αύξησή τους. “Θεωρούμε πως η βάση όλης της εξαγωγικής μας δραστηριότητας δημιουργήθηκε πάνω στη συνεργασία μας με τον ΟΑΕΠ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.