back to top
16.4 C
Athens
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Αλ. Σαρρηγεωργίου για Υγεία: Κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

Τις απόψεις της ασφαλιστικής αγοράς αναδεικνύοντας το κρίσιμο ρόλο της ασφάλισης ως πυλώνα στήριξης του Συστήματος Υγείας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο πλαίσιο ειδικού πάνελ σε συνέδριο για την Υγεία, με συμμετέχοντες επίσης τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, τη κα Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά το γεγονός πως το 8% του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού στην Ελλάδα δόθηκε σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο Ευρωπαίο. “Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία και να μιλάμε με το δημόσιο δεν είναι κακό”, τόνισε.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στα οφέλη της ασφάλισης τόνισε επίσης πως “για να καλύψεις έναν κίνδυνο, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι το συνταξιοδοτικό και τις ανάγκες υγείας, χρειάζεται αφενός η κοινωνική ασφάλιση ως βασικός πυλώνας και η ιδιωτική συμπληρωματικά. Ωστόσο, όπως σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, χρειάζονται κίνητρα για να οδηγηθεί ο κόσμος στην ιδιωτική ασφάλιση”.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε από τη πλευρά του πως η μέση δαπάνη υγείας δεν διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. “Εντούτοις δαπανούμε περισσότερα για φάρμακα και νοσοκομεία και λιγότερα για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης οι ιδιωτικές δαπάνες είναι κυρίως άμεσες (από την «τσέπη») και όχι για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας”, τόνισε.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για τη ταχύτατη δημογραφική γήρανση στην Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό), με τη διαφορά πως η χώρα μας έχει υψηλότατο δημόσιο χρέος.

Από τη πλευρά της η κα Θεανώ Καρποδίνη τόνισε πως οι συμπράξεις ήδη γίνονται. “Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου ένα δισ. Ερχόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα, συμπράττοντας με τους ιδιώτες. Οι συμπράξεις είναι ένα εργαλείο του οργανισμού για να αγοράζει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην καλύτερη τιμή. Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των ΣΔΙΤ σε υγιείς βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε υγειονομικές υπηρεσίες”, σημείωσε.

“Το πρόβλημα της υγείας είναι στη σύζευξή της με την κοινωνική ασφάλιση.Γι αυτό και το δημογραφικό είναι πρόβλημα και σχετίζεται πάντα με τα θέματα υγείας. Υπάρχουν ανασχετικοί παράγοντες σε κόμματα, συνδικάτα και όταν κάνεις βήμα βρίσκεις τείχος. Είναι απαραίτητη η σύζευξη δημόσιου-ιδιωτικού. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής να μην επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος από τη σύζευξη”, συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

επίσης: Μητσοτάκης: 5 στοιχήματα για το μέλλον στην Υγεία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ασφάλιση υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι σωστός σχεδιασμός!

H σωστή ασφάλιση υγείας δεν χρειάζεται να κοστίζει ακριβά, αρκεί να είναι σχεδιασμένη με γνώση και προσοχή

Η ιδιωτική ασφάλιση σε σταυροδρόμι: Ώρα για ειλικρινείς απαντήσεις

Η ημερίδα του ΕΕΘ για το παρόν και το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί ευκαιρία για διάλογο, ενημέρωση και αναστοχασμό

Μαρία Δημητριάδη: «Η δύναμή μας είναι η συμμετοχή» – Συνάντηση μελών του ΣΠΑΤΕ την Τετάρτη 15/10 στο ΕΕΑ

Τι επισημαίνει η Πρόεδρος του Συλλόγου για τις συνέργειες ασφαλιστικών-τραπεζών και τον νέο δείκτη υγείας

Τρεις στους δέκα Κύπριους επενδύουν στην ιδιωτική υγεία

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως καταγράφεται στην Κύπρο, δείχνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν ανταγωνίζεται το δημόσιο σύστημα, αλλά το συμπληρώνει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Π. Κασκαρέλης: Οι προτεραιότητες της Υδρογείου Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια

«Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό αποτύπωμα, προχωρούμε προς το 2026 με σχέδιο, συνέπεια και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό»

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με πλήθος συμμετοχών και ισχυρό μήνυμα ενότητας το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του ΕΕΑ, με παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της διοίκησης, σε ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Commercial Value: Προσωρινές διανομές στους δικαιούχους ασφαλίσματος κατά ζημιών

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται να προσκομιστούν νέα δικαιολογητικά έως 12.12.2025

Σεμινάριο ασφαλίσεων κινδύνων φυσικών καταστροφών από το ΕΙΑΣ

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Ολοκληρωμένη προστασία από ατυχήματα με τα νέα προγράμματα «Personal Accident Protect» της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα νέα προγράμματα προσφέρουν ευελιξία στους πελάτες της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και σημαντικό πλεονέκτημα στους συνεργάτες της