back to top
18.6 C
Athens
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

Σημαντικές οι θετικές δυνάμεις κόντρα στην αβεβαιότητα του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε για δεύτερο μήνα και η αβεβαιότητα παραμένει. Οι προοπτικές είναι θολές κι αυτό είναι το δυσάρεστο νέο. Υπάρχουν όμως σημαντικά αντίβαρα, που είναι ορατά και βοηθούν στη στοχοθέτηση και στις προσπάθειες όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν χωρίς να χάνουν χρόνο. 

Ποια είναι τα θετικά; Πρώτα από όλα, τα στοιχεία που έχουμε από τον τουρισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι και πάλι η ατμομηχανή της οικονομίας, όπως και πέρσι και το 2019. Το νέο στοιχείο όμως είναι ότι φέτος ο τουρισμός στοχεύει να πιάσει τα νούμερα του 2019, που ήταν έτος-ρεκόρ, καθώς οι οικονομίες δεν ξεκινούν από τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως πέρσι. Οι κρατήσεις και όλα τα στοιχεία για τις πληρότητες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

- Advertisement -

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα φθηνά δάνεια για επενδύσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα χρηματοδοτήσεων και οικονομικών στηρίξεων –όπως οι εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων– που ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, βέβαια, ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα κεφάλαια αφορούν επενδύσεις, προωθούν την παραγωγικότητα και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς μεταφέρουν την ανάπτυξη στην κοινωνία.

- Advertisement -

Το τρίτο θετικό στοιχείο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, το Δημόσιο εξακολουθεί να δανείζεται φθηνά σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον όπου όλοι έχουν προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων. Διατηρεί έτσι ένα θετικό κλίμα για τις τράπεζες και το σύνολο των επιχειρήσεων, με την αμέριστη βοήθεια και της ΕΚΤ προς το ελληνικό χρέος.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην απορρόφηση των πιέσεων. Κοντά σε αυτά υπάρχει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Εδώ όπου από τον Μάιο ή, το πολύ, από τον Ιούνιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να δει κάμψη, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Κόντρα στην αβεβαιότητα, υπάρχουν θετικές αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες τελικά διαμορφώνουν ένα καλύτερο τοπίο για τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν καθημερινά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Νίκος Κωτσικόπουλος

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στ. Στεφανίδης: «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικό, ασφαλές και βιώσιμο αύριο για την ελληνική φιλοξενία»

Μιλώντας στα Greek Hospitality Awards 2025, τo διευθυντικό στέλεχος της ERGO ανέδειξε τον ρόλο της ασφάλισης στη βιωσιμότητα του τουρισμού

Η ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο του τουριστικού διαλόγου – Βίντεο

Παρακολουθήστε το webinar που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «METRON Sustainable Tourism»

Η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο του νέου workshop του ΣΕΤΕ

Η εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στην τουριστική βιομηχανία και στην ασφαλιστική αγορά

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο πιο επικίνδυνος μήνας και η πιο θανατηφόρα μέρα στους ελληνικούς δρόμους

Αναλύοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Apeiron Insurance Project αποκαλύπτει τους καθοριστικούς παράγοντες οδικής ασφάλειας

10th Business Forum Greece-Sweden | Crosscurrents: Policy, Power, Innovation

Tο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας επισφράγισε για άλλη μια χρονιά τη μακρόχρονη σύμπραξη των δύο χωρών, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Η γήρανση «φρενάρει» την ανάπτυξη: Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για απώλεια 14% του ΑΕΠ έως το 2060

Οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές καλούνται να αναπροσαρμοστούν στις νέες δημογραφικές πραγματικότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ: Δωρεάν φροντίδα για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης συνεδρίες αλλά και εξ αποστάσεως φροντίδα

Ημερίδα για την ELD συνδιοργανώνουν στις 17/11 οι ασφαλιστικές ενώσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Δείτε το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης και κάντε την εγγραφή σας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας: Επιστήμη, πρόληψη και ευεξία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σκοπός του νέου φορέα, η παραγωγή γνώσης, η διαμόρφωση νέων προτύπων πρόληψης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους