back to top
8.2 C
Athens
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026

6 προτεραιότητες στο τομέα της εργασίας: η σημασία της «επένδυσης» στο ανθρώπινο δυναμικό

Δεν έχει οικοδομηθεί σε υψηλό βαθμό η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της PwC «Future of Work and Skills» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ηγετών ελληνικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τρεις στους τέσσερις ηγέτες επιχειρήσεων θεωρούν καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των οργανισμών τους την ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής στρατηγικής με τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, μόνο ένας στους πέντε είναι πεπεισμένος ότι έχει οικοδομήσει αρκετά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους του.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη PwC:

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού εντός του χώρου εργασίας, που συχνά συνοδεύεται από την αντικατάσταση αντικειμένων εργασίας με νέα, αλλά και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη πρόσβασης των εργαζομένων σε ποιοτική δια βίου μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

- Advertisement -

Η επίτευξη του στόχου αυτού, αναμένεται να επιφέρει τη στήριξη της απασχόλησης, της παραγωγικότητας, των εισοδημάτων και της ευημερίας στις επιχειρήσεις. Εντούτοις, μόνο το 20% με 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα ότι αναλαμβάνει άμεσα δράση προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, η μελέτη αναδεικνύει και την καταλυτική επίδραση της τεχνολογίας στο μέλλον της εργασίας στη χώρα. Το 86% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύψουν από την αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από την τεχνολογία, γεγονός που καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ του ενισχυμένου ρόλου της στη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και της κατανόησης των κινδύνων που αυτή επιφέρει. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην παγκόσμια μελέτη που διεξήγαγε πριν από μερικούς μήνες η PwC διαμορφώνεται στο 21%. Την ίδια στιγμή, μόλις το 21% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να αναγνωρίσει τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν στο μέλλον, ως συνέπεια των τεχνολογικών αλλαγών.

Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά θετικών απαντήσεων αναφορικά με την ξεκάθαρη ενημέρωση για τις συνέπειες που θα έχουν οι αυτοματισμοί και η Τεχνητή Νοημοσύνη στις μελλοντικές ανάγκες ανάπτυξης δεξιοτήτων. Οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν τη σημασία που ενέχουν οι παραπάνω τομείς, δίχως όμως να αναλαμβάνουν σχετική δράση. Ανάμεσα στους λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά είναι οι οικονομικές πιέσεις, η έλλειψη βούλησης της ηγεσίας να φέρει σε πέρας τις αλλαγές αλλά και η κουλτούρα της εκάστοτε επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, το 27% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι μπορεί να μετρήσει την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις σε επίπεδο ομάδας. Εντούτοις, μόνο το 21% συμφώνησε ότι μπορεί να το κάνει σε ατομικό επίπεδο. Το εν λόγω εύρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι η πλειονότητα των οργανισμών εστιάζει στη διαχείριση της απόδοσης σε ατομικό επίπεδο.

Παράλληλα, η έρευνα αναδεικνύει έξι άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες δύνανται να φέρουν απτά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των οργανισμών στην Ελλάδα καλούνται:

*Να εστιάσουν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που επιτρέπει τόσο την αναπροσαρμογή της στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο όσο και τον προγραμματισμό βάση συγκεκριμένων σεναρίων αλλά και την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων και δεδομένων.

*Να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και την απόδοση του εργατικού τους δυναμικού

*Να εντάξουν νέες δεξιότητες στον οργανισμό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις

*Να προετοιμαστούν για τις επικείμενες αλλαγές και να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις με γνώμονα το πώς θα αξιοποιηθούν από το ανθρώπινο δυναμικό τους

*Να δημιουργήσουν το περιβάλλον για την ένταξη αλλά και την ανάπτυξη ταλέντων εντός των οργανισμών τους.

Τέλος, λιγότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες στην Ελλάδα συμφώνησαν ότι μπορούν να προβούν άμεσα σε αλλαγές και βελτιώσεις στο εργασιακό δυναμικό, ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς, καθώς και ότι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεξαμενή πιθανών εργαζομένων. Αναγνωρίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο ότι υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό στον συγκεκριμένο τομέα και ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια ώστε να βελτιώσουν την ικανότητα των οργανισμών τους να αναπτυχθούν με ταχύτητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η NN στις Ημέρες Εργασιακής Διασύνδεσης στο Σεράφειο

Η εκδήλωση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άτομα με αναπηρία

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

Her Work. Her Voice: Η Deloitte παρουσιάζει την 1η πανελλαδική έρευνα για την εργασιακή εμπειρία των γυναικών στην Ελλάδα

Διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά burnout (80%) και σημαντικό έλλειμμα ασφάλειας στις καταγγελίες παρενόχλησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ι. Ανδριανός: «Από τη λογική της αφθονίας στη λογική της υπευθυνότητας – Ευρεία συμμαχία απέναντι στην πρόκληση του νερού»

Στο #gwas26 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε μεταξύ άλλων για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ως εμπεδωμένη πραγματικότητα

Χρυσό Βραβείο Cyber Awareness & Training για το NITRO Digital Europe Action

Μια καινοτόμος σύμπραξη μεταξύ Hellenic Cybersecurity Institute, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιονίου Πανεπιστημίου, Uni Systems και Ubitech

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ι. Ανδριανός: «Από τη λογική της αφθονίας στη λογική της υπευθυνότητας – Ευρεία συμμαχία απέναντι στην πρόκληση του νερού»

Στο #gwas26 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε μεταξύ άλλων για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ως εμπεδωμένη πραγματικότητα

Με σημαντικές παρουσίες και ανακοινώσεις η ετήσια εκδήλωση των Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος

Προαναγγέλθηκε ημερίδα για την ΤΝ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αχαΐας και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη