back to top
33.2 C
Athens
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

Μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση, έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη μεταρρύθμιση, η επίδραση του – ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας – δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

- Advertisement -

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα: (i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων, (ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα, όπως το υφιστάμενο, (iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Κεραμέως: Νέες δυνατότητες ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Προκήρυξη για στελέχωση του ΤΕΚΑ μέσω απόσπασης ή μετάταξης

Η προκήρυξη αφορά 18 θέσεις υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΔΕ-ΠΑΠΕΙ για την παραγωγική σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επαγγελματικής πρακτικής

Τι προβλέπει το Μνημόνιο που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Νέα κοινή πρωτοβουλία ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης ξεκινά στις 12/10

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου