back to top
8.7 C
Athens
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026

Μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση, έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη μεταρρύθμιση, η επίδραση του – ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας – δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

- Advertisement -

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα: (i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων, (ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα, όπως το υφιστάμενο, (iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προκήρυξη για στελέχωση του ΤΕΚΑ μέσω απόσπασης ή μετάταξης

Η προκήρυξη αφορά 18 θέσεις υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

Προκήρυξη για 5 θέσεις ΙΔΟΧ ΠΕ στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Τριετής σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕΚΑ έρχεται 26-27/9 στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΘ με ελεύθερη συμμετοχή - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας

Μ. Αποστολάκη: Η σκόπιμη κυβερνητική αδράνεια φέρνει νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε επίσης στην Κυβέρνηση αποκλειστική μέριμνα για την προστασία ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλειστά την Τετάρτη 21/1 όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων ενόψει ισχυρών φαινομένων από το μεσημέρι της Τετάρτης

Σε πανηγυρικό κλίμα η Εκλογοαπολογιστική ΓΣ της ΠΟΑΔ

Ο Πρόεδρος Ηλίας Τσολάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Ταμία Δημήτρη Σκιτζή – Η σύνθεση του νέου ΔΣ

Αυξημένη η παραγωγή ζωής και υγείας, με υποχώρηση νέων εργασιών

Τα μεγάλα πρακτορεία και οι εξαγορές χαρτοφυλακίων οδηγούν τις αυξήσεις μεριδίων

Deree και AEON Group δημιουργούν νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και αγοράς

Ένας δημιουργικός χώρος όπου η ακαδημαϊκή αυστηρότητα και η πρακτική της αγοράς αλληλοσυμπληρώνονται και αναβαθμίζουν η μία την άλλη

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας