back to top
15.4 C
Athens
Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026

Μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση, έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη μεταρρύθμιση, η επίδραση του – ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας – δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

- Advertisement -

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα: (i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων, (ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα, όπως το υφιστάμενο, (iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προκήρυξη για στελέχωση του ΤΕΚΑ μέσω απόσπασης ή μετάταξης

Η προκήρυξη αφορά 18 θέσεις υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

Προκήρυξη για 5 θέσεις ΙΔΟΧ ΠΕ στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Τριετής σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕΚΑ έρχεται 26-27/9 στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΘ με ελεύθερη συμμετοχή - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με σταθερό προσανατολισμό στην ασφάλεια και τον άνθρωπο η Ατλαντική Ένωση τη νέα χρονιά

Η έναρξη κάθε νέας χρονιάς συνοδεύεται από στόχους, αποφάσεις και προσδοκίες για το μέλλον

Η κληρονομιά σου δεν μετριέται σε deals – Μεταμόρφωσε τη ζωή σου το 2026

Όλοι ξεκινάμε τη χρονιά με στόχους: επαγγελματικούς, προσωπικούς, υγείας, σχέσεων. Όμως, υπάρχει μια σοφία που λίγοι συχνά θυμόμαστε

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29/12 έως 2/1

Πώς θα καταβληθούν 26.885.193,93 ευρώ σε 30.450 δικαιούχους

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με σταθερό προσανατολισμό στην ασφάλεια και τον άνθρωπο η Ατλαντική Ένωση τη νέα χρονιά

Η έναρξη κάθε νέας χρονιάς συνοδεύεται από στόχους, αποφάσεις και προσδοκίες για το μέλλον

Η ανθρώπινη υπεροχή σε έναν ψηφιακό κόσμο!

Μια διαφορετική οπτική έρχεται να ανατρέψει τα στερεότυπα στην αυτή του 2026. , Ο Πάνος Λελεδάκης, ιδρυτής της IFAAcademy και διεθνώς δραστήριος

Ίδρυμα Ωνάση: Ανοιχτές οι αιτήσεις για τις υποτροφίες 2026-2027

Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Υποτροφιών του ακαδημαϊκού έτους 2026-2027 ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση

Στο OPEN ο Πρόεδρος του ΕΕΑ για την απόφαση–σταθμό του ΣτΕ και τις εξελίξεις στις προμήθειες 

Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στις 16:30, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θα μιλήσει στην τηλεόραση

Το μέτωπο των διαμεσολαβητών είναι αρραγές και ενιαίο

Με την ανατολή του 2026 οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και δύσκολες.