Η θετική πλευρά της πανδημίας

Η Covid-19 επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία, στο προσδόκιμο επιβίωσης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι ανυπολόγιστες. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε στο μέλλον και να αφήσουμε πίσω το ζοφερό παρελθόν.

Όταν η πανδημία ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον μεταπέσει σε ενδημική νόσο, θα υπάρχουν καταστάσεις τέτοιες που θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ως θετικά κατάλοιπα μιας κατεξοχήν κακής περιόδου.

Ψηφιοποίηση της υγείας-Μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή

Αναμφισβήτητα, στον συγκεκριμένο τομέα έγινε ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα. Αγκυλώσεις και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί ετών παρακάμφθηκαν, η πρόσβαση στις δομές υγείας έγινε απλούστερη, χωρίς ταλαιπωρία και με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Μετάβαση σε ένα σύστημα με επίκεντρο τον ασθενή και την καλύτερη εξυπηρέτησή του: Ίσως το πιο χειροπιαστό θετικό σημείο από την επέλαση της πανδημίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα χρόνια θα απαιτούνταν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αν δεν είχαμε αυτό το έκτακτο γεγονός.

Ενίσχυση ΜΕΘ και εξοπλισμού νοσοκομείων

Από τη μια μεριά, έγιναν προσλήψεις σε αναγκαίο προσωπικό. Από την άλλη, η αναστολής εργασίας σε μη εμβολιασμένους υγειονομικούς σε συνδυασμό με την πασιφανή κόπωση (σωματική και πνευματική) του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για συνολική αναβάθμιση του συστήματος.

Όμως η λειτουργία και ο εξοπλισμός περισσότερων ΜΕΘ, αναγκαίων για την περίοδο της πανδημίας, αλλά που θα μείνουν και μετά από αυτήν, είναι ένα γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση. Σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, κοινωφελών ιδρυμάτων και των μεγάλων εταιρειών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ανάδειξη του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Όλοι αντιληφθήκαμε την αξία του ιατρού της πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς, σε μια περίοδο κατά την οποία η πίεση του νοσοκομειακού τομέα ήταν αφόρητη, η ανάγκη για εξωνοσοκομειακή φροντίδα κατέστη απαιτητή άμεσα. Κέντρα Υγείας και Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και ιδιώτες ιατροί ειδικοτήτων Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής ανέλαβαν πολύ μεγάλο βάρος και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κλήθηκαν να καλύψουν το δομικό έλλειμμα του συστήματος.

Επιπλέον, οι νέες δομές των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ανέλαβαν τον μεγαλύτερο όγκο των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, βοήθησαν αποτελεσματικά στη διαχείριση της πανδημίας και αποτελούν ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Υιοθέτηση μέτρων πρόληψης και ατομικής υγιεινής

Η πανδημία μάς θύμισε και ενδεχομένως μας έμαθε τη σημασία που έχει στην καθημερινή μας ζωή το να ενεργούμε και να παίρνουμε προληπτικά μέτρα με σκοπό την προστασία του εαυτού μας και της υγείας μας μέσω της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών.

Η τήρηση αποστάσεων, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού είναι μερικά από αυτά. Οι πρακτικές προστασίας του εαυτού μας είναι χρήσιμες και απαραίτητες για να περιορίσουμε τις πιθανότητες νόσησης τόσο σε περιόδους πανδημίας όσο και γενικότερα.

Για πολλά χρόνια, οι ιατροί εργασίας προσπαθούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην εργασία όταν είμαστε ασθενείς. Τώρα, ευελπιστούμε ότι έγινε πλέον απολύτως κατανοητό.

Εμβολιασμός: Το βασικό «όπλο» της ιατρικής επιστήμης

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*