back to top
19.8 C
Athens
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026

6 προτάσεις του ΕΒΕΑ για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Έξι προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των επιχειρήσεων-μελών του στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ αφορούν συμπληρώσεις, προσθήκες και διαφοροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να βελτιώσουν τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, να επιταχύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων και να ενισχύσουν την απασχόληση.

- Advertisement -

Οι έξι προτάσεις του ΕΒΕΑ περιλαμβάνουν:

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων που θα λαμβάνουν το κίνητρο της επιχορήγησης, προτείνεται η κατεύθυνσή τους σε σχέδια που υλοποιούνται σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που επιδεικνύουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων ή προέγκρισης δανείου και που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης κατά τα τελευταία έτη, ή μετά την επένδυση.

- Advertisement -

Το ΕΒΕΑ προτείνει επίσης την αναθεώρηση της διάκρισης μεταξύ Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, που επιχειρεί ο νέος νόμος, σε αντίθεση με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τα μέτρα που αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε επιχορηγήσεις μεγαλύτερου μεριδίου επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά για την εξομάλυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναφορικά με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που θα ισχύσει την περίοδο 2022 – 2027, το ΕΒΕΑ προτείνει να γίνει μια εκ των προτέρων διάγνωση των αναμενόμενων επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εξαίρεση του Κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα από την περιοχή των Αθηνών και την ανάληψη δράσεων ως αντιστάθμιση στις νέες συνθήκες. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η επιστολή, θα μπορούσε να ζητηθεί αύξηση του ορίου ενισχύσεων του κανόνα de minimis, αλλά και νέα προγράμματα για την Αττική με προηγούμενη κοινοποίηση για έγκριση στην Κοινότητα.

Όσον αφορά την υλοποίηση επένδυσης σε οικόπεδο που δεν ανήκει στον φορέα της επένδυσης και απαιτείται τουλάχιστον 15ετής διάρκεια μίσθωσης, προτείνεται η μείωσή της στο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση και την κάλυψη των μακροχρονίων υποχρεώσεων του επενδυτικού σχεδίου, πλέον δύο ετών.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προτείνεται να προστεθεί στα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια η «Παραγωγή Λογισμικού, Προϊόντων και υπηρεσιών ρομποτικής και Βιομηχανίας 4.0, Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things (IoT)». Προτείνεται επίσης, ως «παραγωγή λογισμικού» να νοείται και η ανάπτυξη αυτοτελούς εφαρμογής σε υφιστάμενη πλατφόρμα λογισμικού.

Τέλος, το ΕΒΕΑ προτείνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των οικείων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στη 15μελή γνωμοδοτική επιτροπή με δικαίωμα ψήφου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ICAP CRIF: Αυτοί είναι οι TRUE LEADERS του 2024

Στους 115 νικητές της λαμπρής διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Allianz, Interamerican και Ιατρόπολις

7 χρόνια επιτυχίας για την Coface Ελλάδος – Η νέα στέγη στο Μαρούσι ανοίγει δρόμους για την επόμενη φάση ανάπτυξης

Η διπλή γιορτή σηματοδότησε την έναρξη νέου κεφαλαίου, καθώς η εταιρεία περνά δυναμικά στην 8η χρονιά της

Όλα όσα ανέδειξε το 3ο Business & Accounting Conference της ΠΑΕΛΟ

Το συνέδριο αποτέλεσε κορυφαίο σημείο διαλόγου μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και στελεχών της αγοράς

Θ. Πελαγίδης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει πότε ξανά»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκρουσε ωστόσο ο υποδιοικητής της ΤτΕ σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

Πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στους ΟΤΑ

Η ενίσχυση των Δήμων αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος των φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η Kaspersky προειδοποιεί για απάτες με δωροκάρτες

Η γιορτή των ερωτευμένων συνιστά ευκαιρία για αρκετές εκστρατείες phishing και κακόβουλου λογισμικού

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια