back to top
15.3 C
Athens
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026

ΕΑΔΕ: 3 χρόνια από το νέο θεσμικό πλαίσιο στη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων – τι πετύχαμε

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, όπως αποτυπώθηκε στον  Νόμο  4583/18.

Αξίζει να έχουμε όλοι  καθαρά στη μνήμη μας τα βασικά στοιχεία του και φυσικά να θυμόμαστε πάντα το πώς διαμορφώθηκε ο νόμος αυτός, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές επιτυχίες, αποτέλεσμα αναμφισβήτητο της ενότητας της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά και γιατί πρέπει να αξιολογούμε τη σημαντικότητα των επιτυχιών, για να να λειτουργούν ως παρακαταθήκη στο μέλλον.

- Advertisement -

Στην αρχική σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προφανώς από παρεμβάσεις παραγόντων αντίθετων συμφερόντων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δεν είχε συμπεριληφθεί ο Κλάδος μας, αλλά ούτε και τα Επιμελητήρια.

Η ΕΑΔΕ εντόπισε αμέσως τη συγκεκριμένη παράληψη και πέτυχε, με την καθοριστική συμβολή του Επιμελητηρίου Αθηνών και του Προέδρου του κ. Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου, τη νέα Υπουργική Απόφαση όπου συμπεριλήφθηκαν δύο εκπρόσωποι των σωματείων  της ΕΑΔΕ και δύο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, όσοι άλλωστε ήταν και οι εκπρόσωποι από κάθε φορέα που συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική.

- Advertisement -

Ο κλάδος έθεσε άμεσα, με ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων φορέων της διαμεσολάβησης ΠΟΑΔ – ΠΣΑΣ – ΠΣΣΑΣ (σήμερα ΕΣΑΠΕ) – ΣΕΜΑ, τους βασικούς άξονες στρατηγικής, καλώντας την τότε Πρόεδρο της ΕΑΔΕ κ. Δήμητρα Λύχρου και τον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, να εκπροσωπήσουν όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης, έχοντας δουλέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Οδηγία για λογαριασμό της ΕΑΔΕ.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής  που καθορίσαμε και στόχοι επιτυχίας που επιδιώκαμε με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Οδηγίας ήταν :

  • H εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου στο ελάχιστο απαιτητό από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κανονιστικό Πλαίσιο ώστε να μην επιβαρυνθεί η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση με επιπλέον απαιτήσεις και διαδικασίες, όπως ήταν π.χ.  το εγγυητικό κεφάλαιο για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Η τροποποίηση των άρθρων του νόμου 1569/85 για τα εμπορικά δικαιώματα, η οποία αποτελούσε για σειρά ετών ανέφικτη διεκδίκηση. Παρότι ο σκοπός της Νομοπαρασκευαστικής ήταν η ενσωμάτωση της Οδηγίας, ζητούμενο από πλευράς μας ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές άρθρων, που αποτελούσαν Εθνική νομοθεσία, γιατί βλέπαμε ότι ήταν μία πολύτιμη ευκαιρία που δεν  έπρεπε να χαθεί.
  • Η θέσπιση επιπλέον μέτρων Εθνικής νομοθεσίας, που θα αποτελούσαν την νομική βάση για την άμυνα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης σε αθέμιτες πρακτικές άλλων δικτύων διανομής.

Ήταν δεδομένο ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, ΔΕΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θα εξέφραζαν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διεκδικήσεων μας,  έχοντας  διαφορετική οπτική.

Οι εκπρόσωποι μας, σε συντονισμό και με την στήριξη όλων των Σωματείων, ανέλαβαν στην πρώτη φάση των εργασιών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νόμου που θα οδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στη συνέχεια, και κατά τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης,  να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, τρία χρόνια από την ισχύ του νόμου,  η αποτελεσματικότητα της συμμετοχή  μας, η επιτυχής  έκβαση των προσπαθειών  μας, και τελικά ο τρόπος λειτουργίας του νομικού πλαισίου, αποδεικνύει την ορθότητα των παρεμβάσεών μας αλλά και την αξία της ομόνοιας των φορέων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που :

  • Ενσωμάτωσε την  Ευρωπαϊκή Οδηγία  χωρίς καμία πρόσθετη απαίτηση, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητά της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην προσπάθειά της για κανονιστική συμμόρφωση.
  • Δημιούργησε για πρώτη φορά ένα  σαφές και ξεκάθαρο Πλαίσιο προστασίας των εμπορικών δικαιωμάτων μας, όπου δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετη επίκληση του «σπουδαίου λόγου» ή του «βαρέος  παραπτώματος» για την καταγγελία συμβάσεως ώστε να στερηθεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προμήθειες 3 ετών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης από μέρους της Εταιρείας. Αντίθετα θεσπίστηκε το δικαίωμα των προμηθειών στη συνταξιοδότηση, στην ανικανότητα και στην απώλεια ζωής του συνεργάτη.

Ισχυρή απόδειξη της ορθότητας της αλλαγής του Νομικού πλαισίου είναι ότι κανένας διαμεσολαβητής αυτά τα τρία χρόνια δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυθαίρετη παρακράτηση προμηθειών από ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που γινόταν σε πολύ μεγάλο  βαθμό στο παρελθόν.

  • Τέλος η διάταξη της  Εθνικής νομοθεσίας για τον κώδικα δεοντολογίας όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά επεκτάθηκε για όλους τους διανομείς, καθορίζοντας έτσι ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Τρανή απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι ότι σήμερα στη μάχη για τις  αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση μπορεί και επικαλείται τον Νόμο 4583/18  και τις διατάξεις του. Διαπιστώνουμε όμως ότι η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, γιατί ο έλεγχος δεν γίνεται με την επιμέλεια που θα έπρεπε.

Ας διαφυλάξουμε όλοι με κάθε τρόπο τις επιτυχίες του κλάδου.   

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για λογαριασμό των Συναδέλφων μας κάθε αναγκαία ρύθμιση που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας με σκοπό την ανάπτυξη μιας ασφαλιστικής αγοράς που θα λειτουργεί προς όφελος, πρωτίστως, των ασφαλισμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

13ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas–Cyprus: Κορυφαίοι ομιλητές, επίκαιρες θεματικές και νέες προοπτικές για την ηγεσία στην ασφαλιστική αγορά

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Άνοιξαν οι ατομικές εγγραφές στο 13ο Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas-Cyprus! “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν

Τι θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου στις Σέρρες για την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Με ενημερωτική εκδήλωση για δύο ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους επαγγελματίες του κλάδου, τη φορολογία και την κανονιστική συμμόρφωση

Leading Without Limits από ΕΣΑΠΕ και GAMA Global Hellas-Cyprus με διεθνείς ομιλητές στις 6 Νοεμβρίου

Στις σύγχρονες προκλήσεις της ηγεσίας, στη διαμόρφωση αποτελεσματικών ομάδων και στις νέες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εστιάζει το εκπαιδευτικό συνέδριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Οι καλά εκπαιδευμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον καθοριστικό ρόλο των συντονιστών στην προσέλκυση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επένδυση στη γνώση για τους ασφαλιστές του μέλλοντος

Την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, προκειμένου να ανταποκριθούν

Συντάξεις, δημογραφικό και ασφαλιστική αγορά: Το σενάριο της Κομισιόν για την Ελλάδα έως το 2080

Μια ιδιαίτερα απαιτητική εικόνα για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας και τις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνουν

Generali: Ψηφιακή πρόσβαση σε γιατρούς όλο το 24ωρο μέσω του My e-Doctor

Τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε 24ωρη βάση και ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ασφαλισμένος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Οκτώ διακρίσεις στα Content Marketing Awards 2026 και Peak Awards 2026

Με οκτώ διακρίσεις για την καμπάνια «Μπροστά στις Φυσικές Καταστροφές, Αλλάζουμε το Κλίμα Μέσα μας» η Εθνική Ασφαλιστική ξεχώρισε στα Content Marketing

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Οι καλά εκπαιδευμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον καθοριστικό ρόλο των συντονιστών στην προσέλκυση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επένδυση στη γνώση για τους ασφαλιστές του μέλλοντος

Την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, προκειμένου να ανταποκριθούν

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ποιο στοιχείο τις καθόρισε και οι ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα

Μπορεί το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να σήμανε ουσιαστικά το πολιτικό τέλος του Ντόναλντ Τραμπ, όμως δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος

Με τη χορηγική στήριξη της Groupama Ασφαλιστικής οι νέες ευρωπαϊκές διακρίσεις του Κωνσταντίνου στο Ju Jitsu

Δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο, κατέκτησε ο Κωνσταντίνος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ju Jitsu 2026, με την Groupama Ασφαλιστική