back to top
29.2 C
Athens
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026

ΕΑΔΕ: 3 χρόνια από το νέο θεσμικό πλαίσιο στη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων – τι πετύχαμε

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, όπως αποτυπώθηκε στον  Νόμο  4583/18.

Αξίζει να έχουμε όλοι  καθαρά στη μνήμη μας τα βασικά στοιχεία του και φυσικά να θυμόμαστε πάντα το πώς διαμορφώθηκε ο νόμος αυτός, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές επιτυχίες, αποτέλεσμα αναμφισβήτητο της ενότητας της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά και γιατί πρέπει να αξιολογούμε τη σημαντικότητα των επιτυχιών, για να να λειτουργούν ως παρακαταθήκη στο μέλλον.

- Advertisement -

Στην αρχική σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προφανώς από παρεμβάσεις παραγόντων αντίθετων συμφερόντων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δεν είχε συμπεριληφθεί ο Κλάδος μας, αλλά ούτε και τα Επιμελητήρια.

Η ΕΑΔΕ εντόπισε αμέσως τη συγκεκριμένη παράληψη και πέτυχε, με την καθοριστική συμβολή του Επιμελητηρίου Αθηνών και του Προέδρου του κ. Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου, τη νέα Υπουργική Απόφαση όπου συμπεριλήφθηκαν δύο εκπρόσωποι των σωματείων  της ΕΑΔΕ και δύο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, όσοι άλλωστε ήταν και οι εκπρόσωποι από κάθε φορέα που συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική.

- Advertisement -

Ο κλάδος έθεσε άμεσα, με ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων φορέων της διαμεσολάβησης ΠΟΑΔ – ΠΣΑΣ – ΠΣΣΑΣ (σήμερα ΕΣΑΠΕ) – ΣΕΜΑ, τους βασικούς άξονες στρατηγικής, καλώντας την τότε Πρόεδρο της ΕΑΔΕ κ. Δήμητρα Λύχρου και τον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, να εκπροσωπήσουν όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης, έχοντας δουλέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Οδηγία για λογαριασμό της ΕΑΔΕ.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής  που καθορίσαμε και στόχοι επιτυχίας που επιδιώκαμε με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Οδηγίας ήταν :

  • H εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου στο ελάχιστο απαιτητό από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κανονιστικό Πλαίσιο ώστε να μην επιβαρυνθεί η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση με επιπλέον απαιτήσεις και διαδικασίες, όπως ήταν π.χ.  το εγγυητικό κεφάλαιο για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Η τροποποίηση των άρθρων του νόμου 1569/85 για τα εμπορικά δικαιώματα, η οποία αποτελούσε για σειρά ετών ανέφικτη διεκδίκηση. Παρότι ο σκοπός της Νομοπαρασκευαστικής ήταν η ενσωμάτωση της Οδηγίας, ζητούμενο από πλευράς μας ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές άρθρων, που αποτελούσαν Εθνική νομοθεσία, γιατί βλέπαμε ότι ήταν μία πολύτιμη ευκαιρία που δεν  έπρεπε να χαθεί.
  • Η θέσπιση επιπλέον μέτρων Εθνικής νομοθεσίας, που θα αποτελούσαν την νομική βάση για την άμυνα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης σε αθέμιτες πρακτικές άλλων δικτύων διανομής.

Ήταν δεδομένο ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, ΔΕΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θα εξέφραζαν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διεκδικήσεων μας,  έχοντας  διαφορετική οπτική.

Οι εκπρόσωποι μας, σε συντονισμό και με την στήριξη όλων των Σωματείων, ανέλαβαν στην πρώτη φάση των εργασιών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νόμου που θα οδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στη συνέχεια, και κατά τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης,  να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, τρία χρόνια από την ισχύ του νόμου,  η αποτελεσματικότητα της συμμετοχή  μας, η επιτυχής  έκβαση των προσπαθειών  μας, και τελικά ο τρόπος λειτουργίας του νομικού πλαισίου, αποδεικνύει την ορθότητα των παρεμβάσεών μας αλλά και την αξία της ομόνοιας των φορέων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που :

  • Ενσωμάτωσε την  Ευρωπαϊκή Οδηγία  χωρίς καμία πρόσθετη απαίτηση, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητά της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην προσπάθειά της για κανονιστική συμμόρφωση.
  • Δημιούργησε για πρώτη φορά ένα  σαφές και ξεκάθαρο Πλαίσιο προστασίας των εμπορικών δικαιωμάτων μας, όπου δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετη επίκληση του «σπουδαίου λόγου» ή του «βαρέος  παραπτώματος» για την καταγγελία συμβάσεως ώστε να στερηθεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προμήθειες 3 ετών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης από μέρους της Εταιρείας. Αντίθετα θεσπίστηκε το δικαίωμα των προμηθειών στη συνταξιοδότηση, στην ανικανότητα και στην απώλεια ζωής του συνεργάτη.

Ισχυρή απόδειξη της ορθότητας της αλλαγής του Νομικού πλαισίου είναι ότι κανένας διαμεσολαβητής αυτά τα τρία χρόνια δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυθαίρετη παρακράτηση προμηθειών από ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που γινόταν σε πολύ μεγάλο  βαθμό στο παρελθόν.

  • Τέλος η διάταξη της  Εθνικής νομοθεσίας για τον κώδικα δεοντολογίας όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά επεκτάθηκε για όλους τους διανομείς, καθορίζοντας έτσι ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Τρανή απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι ότι σήμερα στη μάχη για τις  αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση μπορεί και επικαλείται τον Νόμο 4583/18  και τις διατάξεις του. Διαπιστώνουμε όμως ότι η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, γιατί ο έλεγχος δεν γίνεται με την επιμέλεια που θα έπρεπε.

Ας διαφυλάξουμε όλοι με κάθε τρόπο τις επιτυχίες του κλάδου.   

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για λογαριασμό των Συναδέλφων μας κάθε αναγκαία ρύθμιση που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας με σκοπό την ανάπτυξη μιας ασφαλιστικής αγοράς που θα λειτουργεί προς όφελος, πρωτίστως, των ασφαλισμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Επιμελητήριο μετά την έναρξη της επιχείρησης

Όταν ξεκινούν οι υποχρεώσεις, οι αυξημένες δαπάνες, οι αλλαγές στη νομοθεσία, οι ψηφιακές απαιτήσεις και η καθημερινή πίεση δοκιμάζεται στην πράξη ο θεσμός

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Αυστηρή τήρηση του νόμιμου ωραρίου και της ΣΣΕ, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτεί ο ΣΥΑΕ

Τόσο ο Σύλλογος όσο και η ΟΑΣΕ τονίζουν ότι δεν επιτρέψουν καμία καταχρηστική συμπεριφορά και παρανομία

Ποδήλατο και ασφάλιση: Η προστασία που χρειάζεται κάθε αναβάτης στους καλοκαιρινούς δρόμους

Η Insurance Europe αναδεικνύει μέσα από την καμπάνια #InsuranceIsEverywhere ότι η ασφάλιση δεν αφορά μόνο τα μεγάλα και απρόσμενα γεγονότα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26