back to top
32 C
Athens
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026

ΕΑΔΕ: 3 χρόνια από το νέο θεσμικό πλαίσιο στη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων – τι πετύχαμε

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, όπως αποτυπώθηκε στον  Νόμο  4583/18.

Αξίζει να έχουμε όλοι  καθαρά στη μνήμη μας τα βασικά στοιχεία του και φυσικά να θυμόμαστε πάντα το πώς διαμορφώθηκε ο νόμος αυτός, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές επιτυχίες, αποτέλεσμα αναμφισβήτητο της ενότητας της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά και γιατί πρέπει να αξιολογούμε τη σημαντικότητα των επιτυχιών, για να να λειτουργούν ως παρακαταθήκη στο μέλλον.

- Advertisement -

Στην αρχική σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προφανώς από παρεμβάσεις παραγόντων αντίθετων συμφερόντων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δεν είχε συμπεριληφθεί ο Κλάδος μας, αλλά ούτε και τα Επιμελητήρια.

Η ΕΑΔΕ εντόπισε αμέσως τη συγκεκριμένη παράληψη και πέτυχε, με την καθοριστική συμβολή του Επιμελητηρίου Αθηνών και του Προέδρου του κ. Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου, τη νέα Υπουργική Απόφαση όπου συμπεριλήφθηκαν δύο εκπρόσωποι των σωματείων  της ΕΑΔΕ και δύο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, όσοι άλλωστε ήταν και οι εκπρόσωποι από κάθε φορέα που συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική.

- Advertisement -

Ο κλάδος έθεσε άμεσα, με ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων φορέων της διαμεσολάβησης ΠΟΑΔ – ΠΣΑΣ – ΠΣΣΑΣ (σήμερα ΕΣΑΠΕ) – ΣΕΜΑ, τους βασικούς άξονες στρατηγικής, καλώντας την τότε Πρόεδρο της ΕΑΔΕ κ. Δήμητρα Λύχρου και τον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, να εκπροσωπήσουν όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης, έχοντας δουλέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Οδηγία για λογαριασμό της ΕΑΔΕ.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής  που καθορίσαμε και στόχοι επιτυχίας που επιδιώκαμε με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Οδηγίας ήταν :

  • H εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου στο ελάχιστο απαιτητό από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κανονιστικό Πλαίσιο ώστε να μην επιβαρυνθεί η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση με επιπλέον απαιτήσεις και διαδικασίες, όπως ήταν π.χ.  το εγγυητικό κεφάλαιο για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Η τροποποίηση των άρθρων του νόμου 1569/85 για τα εμπορικά δικαιώματα, η οποία αποτελούσε για σειρά ετών ανέφικτη διεκδίκηση. Παρότι ο σκοπός της Νομοπαρασκευαστικής ήταν η ενσωμάτωση της Οδηγίας, ζητούμενο από πλευράς μας ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές άρθρων, που αποτελούσαν Εθνική νομοθεσία, γιατί βλέπαμε ότι ήταν μία πολύτιμη ευκαιρία που δεν  έπρεπε να χαθεί.
  • Η θέσπιση επιπλέον μέτρων Εθνικής νομοθεσίας, που θα αποτελούσαν την νομική βάση για την άμυνα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης σε αθέμιτες πρακτικές άλλων δικτύων διανομής.

Ήταν δεδομένο ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, ΔΕΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θα εξέφραζαν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διεκδικήσεων μας,  έχοντας  διαφορετική οπτική.

Οι εκπρόσωποι μας, σε συντονισμό και με την στήριξη όλων των Σωματείων, ανέλαβαν στην πρώτη φάση των εργασιών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νόμου που θα οδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στη συνέχεια, και κατά τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης,  να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, τρία χρόνια από την ισχύ του νόμου,  η αποτελεσματικότητα της συμμετοχή  μας, η επιτυχής  έκβαση των προσπαθειών  μας, και τελικά ο τρόπος λειτουργίας του νομικού πλαισίου, αποδεικνύει την ορθότητα των παρεμβάσεών μας αλλά και την αξία της ομόνοιας των φορέων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που :

  • Ενσωμάτωσε την  Ευρωπαϊκή Οδηγία  χωρίς καμία πρόσθετη απαίτηση, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητά της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην προσπάθειά της για κανονιστική συμμόρφωση.
  • Δημιούργησε για πρώτη φορά ένα  σαφές και ξεκάθαρο Πλαίσιο προστασίας των εμπορικών δικαιωμάτων μας, όπου δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετη επίκληση του «σπουδαίου λόγου» ή του «βαρέος  παραπτώματος» για την καταγγελία συμβάσεως ώστε να στερηθεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προμήθειες 3 ετών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης από μέρους της Εταιρείας. Αντίθετα θεσπίστηκε το δικαίωμα των προμηθειών στη συνταξιοδότηση, στην ανικανότητα και στην απώλεια ζωής του συνεργάτη.

Ισχυρή απόδειξη της ορθότητας της αλλαγής του Νομικού πλαισίου είναι ότι κανένας διαμεσολαβητής αυτά τα τρία χρόνια δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυθαίρετη παρακράτηση προμηθειών από ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που γινόταν σε πολύ μεγάλο  βαθμό στο παρελθόν.

  • Τέλος η διάταξη της  Εθνικής νομοθεσίας για τον κώδικα δεοντολογίας όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά επεκτάθηκε για όλους τους διανομείς, καθορίζοντας έτσι ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Τρανή απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι ότι σήμερα στη μάχη για τις  αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση μπορεί και επικαλείται τον Νόμο 4583/18  και τις διατάξεις του. Διαπιστώνουμε όμως ότι η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, γιατί ο έλεγχος δεν γίνεται με την επιμέλεια που θα έπρεπε.

Ας διαφυλάξουμε όλοι με κάθε τρόπο τις επιτυχίες του κλάδου.   

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για λογαριασμό των Συναδέλφων μας κάθε αναγκαία ρύθμιση που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας με σκοπό την ανάπτυξη μιας ασφαλιστικής αγοράς που θα λειτουργεί προς όφελος, πρωτίστως, των ασφαλισμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Κων. Ρούσσης: Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε όσα πέτυχε και συνεχίζει

Σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον γιόρτασε η ΕΣΑΠΕ τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ Κωνσταντίνος Ρούσσης  σταθερός στο όραμα του, δήλωσε στο IW.gr

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Απαλλαγή στην ασφάλιση: Τι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί

Η απαλλαγή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους όρους κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου, καθώς καθορίζει το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο ασφαλισμένος

Υποχρεωτική ασφάλιση στα ηλεκτρικά πατίνια: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και οδηγοί

Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή

Η AIG στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις με ευέλικτη ασφάλιση προσωπικού

Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τουρισμού να ενισχύουν καθημερινά

Νέα αποκλειστική συνεργασία της Brokers Union με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group)

Η Brokers Union ανακοινώνει τη νέα αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group) , έναν από τους μεγαλύτερους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι 10 μεγαλύτερες παρεξηγήσεις στις ασφαλίσεις

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι, τη στιγμή που πληρώνουμε το ασφαλιστήριό μας κάθε χρόνο, είμαστε πλήρως προστατευμένοι απέναντι σε κάθε απρόοπτο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σε αυξημένη επιφυλακή η ανατολική ηπειρωτική χώρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται οι αρμόδιες αρχές και οι πολίτες, καθώς υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν την ανατολική ηπειρωτική χώρα

Ν. Μακρόπουλος στο IW: O θεσμός της διαμεσολάβησης θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Aλ. Σαρρηγεωργίου στο IW: Να σκύψουμε πάνω στο κενό προστασίας που υπάρχει

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Απαλλαγή στην ασφάλιση: Τι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί

Η απαλλαγή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους όρους κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου, καθώς καθορίζει το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο ασφαλισμένος