Αλεξάνδρα Σδούκου: Η ηλεκτροκίνηση μοχλός για την «πράσινη» στροφή της Ελλάδας

Την μεγάλη εικόνα για τις εν εξελίξει προσπάθειες της χώρας μας στο τομέα της ηλεκτροκίνησης, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, περιέγραψε η γ.γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στο περιοδικό ViSION.

Το ViSION, το οποίο επιμελείται η Ethos Media εκδίδεται κάθε τρίμηνο και διανέμεται ηλεκτρονικά στο σύνολο του πελατολογίου της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ σε φυσική μορφή διατίθεται μέσω των Γραφείων των Συνεργατών της Εταιρίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την online έκδοση του ViSION

Όπως έχει αναδείξει το IW, ο τομέας της ηλεκτροκίνησης και η αναμενόμενη ανάπτυξη του στο άμεσο μέλλον διαμορφώνει νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά και τις εργασίες των ασφαλιστών.

διαβάστε: Στροφή στην ηλεκτροκίνηση: Στη πρίζα η ασφαλιστική αγορά

*άρθρο της Αλεξάνδρας Σδούκου

H προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Κυβέρνησης για την πράσινη στροφή της χώρας. Η μετάβαση σε πιο «καθαρές» μετακινήσεις θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, αναθερμαίνοντας την οικονομία μετά τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας.

Η Ελλάδα πρέπει να πατήσει γκάζι, καθώς διαθέτει έναν εκ των πλέον γηρασμένων στόλων οχημάτων στην Ευρώπη, που την κατατάσσει στην 4η θέση από το τέλος. Με την απομάκρυνση των παλαιών ρυπογόνων οχημάτων από τους δρόμους των πόλεων μπορεί να απομειωθεί ως και το 40% των εκπεμπόμενων ρύπων. Η ηλεκτροκίνηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Η αντικατάσταση ενός συμβατικού οχήματος από ένα αμιγώς ηλεκτρικό εξοικονομεί 2,5 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Τα μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης τέθηκαν σε εφαρμογή στην καρδιά της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ηλεκτροκίνηση αψήφησε την πανδημία. Το 2020 πουλήθηκαν 2.135 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά έναντι 490 οχημάτων το 2019, φτάνοντας το 2,6% σε μερίδιο ταξινομήσεων νέων οχημάτων, όταν ο στόχος ήταν μόλις 1% και 1.350 οχήματα! Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα καλυφθεί και ο στόχος του 2021 που είναι 3.795 νέες πωλήσεις.

Ο πρώτος νόμος για την ηλεκτροκίνηση έδωσε σημαντικά οικονομικά κίνητρα, ώστε η αγορά ηλεκτρικού οχήματος να γίνει πιο προσιτή στο μέσο εισόδημα. Το όφελος για τους ιδιώτες καταναλωτές μπορεί να ανέλθει έως και 7.500 ευρώ, τους ιδιοκτήτες ταξί έως 10.500 και τις εταιρείες στα 6.500 ευρώ. Εξίσου σημαντικά είναι τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, με στόχο την αντικατάσταση των εταιρικών στόλων και την εγκατάσταση εταιρικών σημείων φόρτισης. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν υποβληθεί πάνω από 15.500 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα κάθε είδους.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργαζόμαστε νέες προτάσεις για να κάνουμε την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ακόμα πιο ελκυστική. Επιταχύνουμε συγχρόνως τις διαδικασίες για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών φόρτισης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Αυτό αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε και -γιατί όχι- να ξεπεράσουμε τον στόχο ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα στην Ελλάδα ως το 2030 να είναι ηλεκτρικό.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον των μετακινήσεων. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και της ζωής μας και προσελκύοντας συγχρόνως νέες αναπτυξιακές δραστηριότητας σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο κλάδο“.

διαβάστε – Ευρωπαϊκή Πίστη: Αφιερωμένο στην Ηλεκτροκίνηση το νέο τεύχος του ViSION

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*