back to top
19.3 C
Athens
Σάββατο 23 Μαΐου 2026

Έρχεται πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 25.000 πολίτες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα οκτάμηνης διάρκειας για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών κ.ά., σε συνέχεια της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και του υφυπουργού Ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς, η υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για την δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ έως τις αρχές Δεκεμβρίου και ακολούθως την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού ανέργους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η τοποθέτηση των ωφελούμενων στις θέσεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

- Advertisement -

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έρχεται να ενισχύσει τους Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις Περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Ένα πρόγραμμα απασχόλησης για τους ανέργους όλων των ηλικιών, που ταυτόχρονα καλύπτει στην πράξη, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 25.000 πολίτες, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, θα προσφέρουν πολύτιμη εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους, θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ και έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, συναφείς φορείς και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Η συμμετοχή στην κατάρτιση (όπου έχουν προστεθεί νέες θεματικές) είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης. Επομένως, όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

- Advertisement -

Στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα το πρόγραμμα συνδέεται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξης τους στην αγορά εργασίας.

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ωφελουμένων και καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων –κατά κλάδο και ειδικότητα- σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής και κατάταξης (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανηλίκων τέκνων, εάν ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.). Στη συνέχεια, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηναίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού, όπως ισχύει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Κ. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες της δράσης για αύξηση των επενδύσεων

«Η Ελλάδα σημείωσε άλματα στον τομέα των επενδύσεων» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή