Το success story μιας insurtech “μονόκερου” στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Ένα success story ασφαλιστικής app στη Βρετανία

Σε μια περιοχή του ανατολικού Λονδίνου, γνωστή ως Silicon Roundabout, υπάρχει ένα σύμπλεγμα πρωτοποριακών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Εκεί εδράζει Marshmallow, μια insurtech που δημιούργησε ένα app ασφάλισης αυτοκινήτου και κατάφερε να γίνει η δεύτερη εταιρεία Αφροαμερικανών στο Ηνωμένο Βασίλειο που φθάνει σε αξία το 1 δις δολάρια.

Η Marshmallow έχοντας ισχυρά εφόδια, μετακομίζει από την Old Street σε κοντινά γραφεία με τριπλάσιο χώρο, έπειτα και από τον τριπλασιασμό του προσωπικού της εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, προχωρά το επενδυτικό της πλάνο, με σχέδια επέκτασης στην Ευρώπη.

Ιδρύθηκε από τους δίδυμους Oliver και Alexander Kent-Braham και πρόκειται για μια startup, την τελευταία εταιρεία insurtech που ιδρύθηκε και στοχεύει σε έναν τομέα αρκετά ώριμο. Από την έναρξη της λειτουργίας της, πριν από τέσσερα χρόνια, η αποτίμηση της Marshmallow αυξήθηκε στα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν πραγματικά σαφές ότι οι ασφαλιστές διαδραματίζουν έναν καταλυτικό ρόλο στην κοινωνία, ωστόσο δεν έχουν επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στον τομέα τηςψηφιοποίησης», δήλωσε ο Oliver Kent-Braham σε συνέντευξή του. «Διαπιστώσαμε ότι μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα που δεν χρησιμοποιούν άλλοι ασφαλιστές» πρόσθεσε.

Παρακολουθώντας την άνοδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που βασίζονται σε εφαρμογές όπως η Monzo Bank, τα 29χρονα αδέλφια αναρωτήθηκαν εάν οι σχετικά παλαιότερες μέθοδοι ασφάλισης έδιναν  στους ίδιους μια ευκαιρία.

Έτσι οι δίδυμοι, έπειτα από πολλή μελέτη και δοκιμές, επινόησαν έναν αλγόριθμο με στόχο τη μείωση των ασφαλίστρων για μετανάστες και ομογενείς. Η νεοσύστατη εταιρεία προσέλκυσε υποστηρικτές όπως η Investec και ο επενδυτής τεχνολογίας Passion Capital και έκτοτε έχει πουλήσει περισσότερες από 100.000 συμβόλαια-ένας αριθμός που αν και δεν ξεπερνά τους παραδοσιακούς “αντιπάλους” της όπως η Admiral Group και η Direct Line Group, είναι αξιοσημείωτος. Στην ανάπτυξη της Marshmallow συνετέλεσε και η πανδημία με τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα και το disruption.

Γνώστες της αγοράς πάντως εκτιμούν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τέτοιου είδους εφαρμογών δεν συνεπάγεται τον αφανισμό της παραδοσιακής ασφάλισης. 

«Οι ασφαλιστές δαπανούν ούτως ή άλλως πολλά στον τομέα της τεχνολογίας, οπότε αη παραδοσιακή ασφάλιση δεν κινδυνεύει», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Kevin Ryan. “Το πλεονέκτημα που έχουν οι insurtechs είναι η ταχύτητας της ψηγιοποίησης και η ευελιξία.” πρόσθεσε.

Η Marshmallow κατέφερε να χαρακτηριστεί “εταιρεία-μονόκερος” (σ.σ. Ξεπέρασε σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια) τον περασμένο μήνα μετά από έναν νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Έρχεται δεύτερη μετά την Zepz, μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που εξυπηρετεί επίσης μετανάστες.

Οι νεοσύστατες εταιρείες με Αφροαμερικανούς ιδρυτές έλαβαν μόλις το 0,24% του συνόλου των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη δεκαετία παρόλο που αυτός ο πληθυσμός αποτελεί σε το 3,5% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μια έκθεση της Extend Ventures.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*