back to top
27.1 C
Athens
Τετάρτη 13 Μαΐου 2026

Τα 10 μεγάλα ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν για τη ΔΕΗ και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

Στο στόχαστρο δεκάδων διεθνών μακροπρόσθεσμων ιδιωτικών και συνταξιοδοτικών funds που επενδύουν σε εταιρίες κοινής ωφελείας (Utilities) βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ. Πρόκειται για funds που οι επενδύσεις τους θυμίζουν περισσότερο τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν στο μέρισμα.

Τα 9 funds που ενδιαφέρθηκαν για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Helikon και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης φέτος, εκτιμάται ότι είναι στην πρώτη σειρά των ενδιαφερομένων και τουλάχιστον στους περισσότερους έχει ήδη γίνει κρούση.

- Advertisement -

Υπάρχει εύλογη αιτία γι αυτό. Γνωρίζουν ήδη τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, έχουν γνώση των οικονομικών στοιχείων, πολλοί έχουν ήδη τοποθετηθεί και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των πρώτων που θα βολιδοσκοπηθούν: ARDIAN, BCI, BLACKROCK, CVC, F2i, First Sentier, KKR MACQUARIE Group και Oak Hill, όπως και η Helikon που έχει ήδη ποσοστό 5%.

Οι προοπτικές για ισχυρά μερίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις τοποθετήσεις θεσμικών Ελλήνων και ξένων καθώς πολλοί θεσμικοί θα σταθμίσουν την απόφασή τους, υπολογίζοντας σε υψηλές και σταθερές μερισματικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή έντονα αναπτυξιακό, καθώς επιχειρεί έναν μεγάλο μετασχηματισμό προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επέκταση στο εξωτερικό με στόχευση μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αλλά ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους θεσμικούς επενδυτές, να τοποθετηθούν εγκαίρως, για να απολαύσουν από την αρχή στη πορεία που πράγματι στοχεύει σε υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ασφαλώς παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συντονιστές. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει τις Citigroup και Goldman Sachs και δικαιολογημένα κάποιοι ποντάρουν στα ονόματα αυτά, αλλά ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προεργασία φέτος με τα ομολογιακά δάνεια που είχαν μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Ενώ η προσφορά άνω των 2,1 δις ευρώ του αυστραλιανού ομίλου, δεν άλλαξε απλά τις εκτιμήσεις για την αξία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αλλά προκάλεσε και μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική ικανότητα, έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βολιδοσκόπηση των MIRA, Helicon, KKR, BLACKROCK, CVC, First Centier, First Centier, BCI, Oak, Hill, Fidelity, EBRD, όπως και των Apollo, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital κλπ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Μηνύματα στους αποφοίτους του ΟΠΑ από τον Μάκη Τζέη: Η ασφάλιση δημιουργεί ευκαιρίες και στηρίζει την οικονομία

Η παρουσία της ΕΑΕΕ στο 1ο Συνέδριο Αποφοίτων ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ασφαλιστικού κλάδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Optima bank: Kέρδη +22%, όλα τα μεγέθη πάνω από +34%

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 25% παραμένει με διαφορά η υψηλότερη στην ελληνική αγορά αλλά και από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι καλύτερες χώρες για γυναικεία επιχειρηματικότητα

Νέα παγκόσμια έρευνα από τους ειδικούς ασφάλισης μικρών επιχειρήσεων της iSelect – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

O «οδικός χάρτης» των εξαγωγών σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Τα Greek Exports Forum and Awards διοργάνωσαν, για 14η συνεχή χρονιά, η ΕΝΔΥ ΟΕΥ του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Συνάντηση ΠΑΝΟΡΜΟΥ με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 το Διοικητικό Συμβούλιο του...

Έρευνα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση

Δείτε την έρευνα που παρουσιάστηκε στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθώς και το σχετικό βίντεο

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την οδική βοήθεια

Εγκύκλιος Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με τον ν. 5290/2026 (ΦΕΚ Α΄ 47) «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών…»

To ΕΕΑ… πρασίνισε πυρόπληκτη περιοχή του Χαλανδρίου

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Άνω Πάτημα, όπου έφτασαν οι φωτιές του 2024, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αναγέννησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης