back to top
32.6 C
Athens
Τρίτη 7 Ιουλίου 2026

Κρύωσαν τις αγορές οι δραματικές εκφράσεις της Γέλεν που ζητά αύξηση του δανεισμού

Για «ιστορική οικονομική κρίση» προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, καθώς απηύθυνε χθες Κυριακή έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η πολιτική κόντρα για την αύξηση ή όχι των δαπανών (και φυσικά και του χρέους) στις ΗΠΑ, έχει κρυώσεις τις διαθέσεις στις αγορές.

- Advertisement -

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών». Εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση. Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», είπε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

- Advertisement -

Το όριο του χρέους, που μόνο το Κογκρέσο έχει το προνόμιο να αυξάνει, τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρις δολάρια) δεν αυξηθεί.

Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπρα-ντε-φερ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.

Η κυρία Γέλεν περιέγραψε στο άρθρο της μια αλληλουχία οικονομικών καταστροφών σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε μερικές ημέρες, «εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετρητών. Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους και οι στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν τον μισθό τους», έγραψε.

Η χώρα θα έβγαινε «πολύ εξασθενημένη» από μια τέτοια «κρίση», επέμεινε.

Μολονότι οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών – «ούτε μια φορά», υπογραμμίζει η κυρία Γέλεν –, το 2011 η χώρα είχε φθάσει «στο χείλος κρίσης».

Επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο είχε εξωθήσει τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να κατεβάσει από τη βαθμίδα «AAA» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις αγορές.

Το να «καθυστερήσει περαιτέρω» η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από το Κογκρέσο «δεν είναι ανεκτό», πρόσθεσε η κυρία Γέλεν. «Οι τελευταίοι 17 μήνες έθεσαν σε δοκιμασία την οικονομική δύναμη της χώρας μόλις. Μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε σε νέα κρίση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί», κατέληξε.

Το χρονοδιάγραμμα στο tapering της Fed

Στο μεταξύ οι αγορές περιμένουν το χρονοδιάγραμμα της Fed για τη διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Κάτω από τις συνθήκες που προκαλεί το πρόβλημα της αύξησης των δαπανών του δημοσίου στις ΗΠΑ, οι επενδυτές ανησυχούν.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι το tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες διευκρινίσεις για τη στάση που θα κρατήσει η Fed και ίσως έχουν περισσότερα στοιχεία αυτή την εβδομάδα.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skillidays» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

Οι κλασικές καλοκαιρινές διακοπές δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μια ταξιδιωτική τάση που συνδυάζει αναψυχή και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Νέος Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ ο Αργύρης Τζικόπουλος

Με εμπειρία στην ανάπτυξη οργανισμών, στις στρατηγικές συνεργασίες και στη διαχείριση σύνθετων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Ασφάλιση σκαφών: Η INTERLIFE προωθεί το πρόγραμμα MARE Extra για κάλυψη απρόβλεπτων ζημιών

Για ιδιώτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, ιδιαίτερα στον τομέα της αναψυχής και της ιστιοπλοΐας

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Μικρολίμανο

Η ξεχωριστή βραδιά της 16ης Ιουλίου θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία, στην εξέλιξη και στη δυναμική πορεία του θεσμού του Συντονιστή