Διαστημικός τουρισμός: Νέα ευκαιρία για τους ασφαλιστές;

Μετά τις επιτυχημένες διαστημικές πτήσεις των δισεκατομμυριούχων Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, η ανθρωπότητα βρίσκεται σίγουρα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου ο διαστημικός τουρισμός θα είναι πιο συνηθισμένος από ποτέ.

Πόσοι όμως γνώριζαν ότι ούτε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ούτε ο Τζεφ Μπέζος είχαν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο για το διαστημικό τους ταξίδι; Η είδηση αυτή ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον κλάδο της ασφάλισης, την ώρα μάλιστα που έχει ανακοινωθεί ότι σχεδιάζεται εντός εβδομάδας το πρώτο ταξίδι αστρο-τουριστών εντός διαστημικής κάψουλας SpaceX.

‘Οπως κατέγραψαν οι New York Times oύτε η Virgin Galactic ούτε ο Richard Branson έχουν αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη για το περιπετειώδες ταξίδι του CEO της εταιρείας, αν και το διαστημόπλοιο, VSS Unity, ήταν πιθανότατα ασφαλισμένο.

Αντίστοιχα, η Blue Origin του Jeff Bezos δεν έχουν αντίστοιχο συμβόλαιο κάλυψης για τον ιδρυτή της Amazon. Κι αυτό όπως φαίνεται όχι μόνο λόγω αμέλειας, αλλά λόγω έλλειψης αντίστοιχων παρεχόμενων πολιτικών από τις εταιρείες.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η γερμανική Allianz είναι η μοναδική που έχει να προσφέρει μια τέτοια κάλυψη, διαστημικού τουρισμού, χωρίς να είναι γνωστό εάν έχει επιτύχει την υπογραφή κάποιου συμβολαίου.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως παρά το γεγονός πως η έννοια του διαστημικού τουρισμού είναι ακόμη στα σπάργανα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δεδομένων που αφορούν εκτοξεύσεις πυραύλων, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην κατάλληλη χάραξη και τιμολόγηση πολιτικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Lloyds του Λονδίνου, η αγορά διαστημικών ασφαλίσεων παρουσίασε ετήσιες έσοδα ύψους 550 εκατ.  δολαρίων κατά την τελευταία δεκαετία, αν και αυτές περιλάμβαναν κυρίως την κάλυψη δορυφόρων και μη επανδρωμένων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Παρόλο που τα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο ασφάλισης διαστημικού τουρισμού είναι μεγάλα, οι ειδικοί επιχειρούν να προσδιορίσουν εάν ο τομέας αυτός σχετιζεται ή μπορεί να απορροφηθεί από άλλους.

Ο Neil Stevens, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαστημικών προϊόντων της Marsh, ανέφερε στους New York Times: «Το μεγάλο ερώτημα για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι αν τα διαστημικά ταξίδια θα μπορούσαν να ενταχθούν με συμβόλαια που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις ή όχι”. Για τον ίδιο πάντως, με τον διαστημικό τουρισμό μπορεί να ανοίξει ένας ολόκληρος νέος κόσμος για την ασφάλιση αλλά και εν γένει για τον κλάδο  του τουρισμού.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*