back to top
31.1 C
Athens
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026

Ποιοι έχουν προετοιμαστεί καλύτερα για τη Solvency II;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι που εδρεύουν στις μεγάλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με τις πιο προηγμένες χρηματοοικονομικές δομές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να εφαρμόσουν την κοινοτική οδηγία Solvency II σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από τη Νότια Ευρώπη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εταιρεία συλλογής δεδομένων Silverfinch, μετά από συζητήσεις με εκατοντάδες στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και διαχειριστές ενεργητικού την τελευταία διετία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη μελέτη της Silverfinch που εστιάζει κυρίως στις ασφαλιστικές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι εταιρείες σε κάθε χώρα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε διαφορετικά σκέλη της Solvency II.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι εταιρείες είναι πεπεισμένες ότι έχουν “κατακτήσει” τον πρώτο πυλώνα της οδηγίας που περιλαμβάνει τις ποσοτικές απαιτήσεις, καθορίζοντας το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει η κάθε ασφαλιστική.

- Advertisement -

Στον αντίποδα, οι γαλλικές ασφαλιστικές έχουν στρέψει την προσοχή τους στον τρίτο πυλώνα που αφορά τις απαιτήσεις δημοσιότητας και τις πληροφορίες που θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες στις εποπτικές αρχές. Στη Γαλλία επικρατεί η αίσθηση ότι οι εταιρίες έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα σκέλη της Solvency II. “Αυτό βέβαια θα φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν οι κανόνες τεθούν σε ισχύ”, υπογραμμίζει η Silverfinch.

H μελέτη αναφέρει ακόμα ότι ένα από τα “διαρθρωτικά προβλήματα” είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται “σε ευρωπαϊκό επίπεδο” όσον αφορά την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών της Solvency II, κάτι που “δυσκολεύει” τις τοπικές εποπτικές αρχές αλλά και τους νομοθέτες που θα πρέπει να ενσωματώσουν την οδηγία στο εκάστοτε εθνικό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Στην Ιταλία π.χ., οι ασφαλιστικές δυσκολεύονται να “αντιμετωπίσουν συλλογικά” τις νέες ρυθμίσεις εξαιτίας του κατακερματισμού του κλάδου. Σύμφωνα πάντα με την Silverfinch, οι δυο μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας (Generali, Gruppo Unipol) έχουν το “εύρος και την εμπειρία” για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της Solvency II. Όμως, οι πολλές μικρές ασφαλιστικές εταιρείες της Ιταλίας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

“Καθώς διαφορετικές χώρες εστιάζουν σε διαφορετικούς πυλώνες της Solvency II και επιλέγουν διαφορετικά μοντέλα για τις οικονομικές τους ανακοινώσεις, μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιος είχε προετοιμαστεί καλύτερα”, καταλήγει ο διευθυντής της Silverfinch John Dowdall.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχεδόν 1 στα 2 θύματα ψηφιακής κακοποίησης γνωρίζει προσωπικά τον δράστη

Συμβουλές από την Kaspersky για να μην πέσετε θύμα ψηφιακής κακοποίησης

Deloitte: Τα 5 παράδοξα που διαμορφώνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας

Η νέα έκδοση της έρευνας «Global Future of Cyber» υποδεικνύει τα σημεία όπου οι οργανισμοί καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα στρατηγικής και πράξης

Η νέα σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο – Τι δείχνουν τα δεδομένα για την Ελλάδα

Η ψυχαγωγία παραχωρεί σταδιακά χώρο στην επικοινωνία, στην αυτοβελτίωση και στην εκπαίδευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Λουκέτο στην DallBogg από την εποπτική αρχή Βουλγαρίας

Όλα τα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ μέχρι την κήρυξη της ασφαλιστικής ως αφερέγγυας, διευκρίνισε η FSC

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Μια Ελληνίδα ηγείται της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο (αντ)ασφάλισης

Η Βάντα Γιανναρά, συνιδρύτρια και πρώην CCO της DGTAL, διαδέχεται τον CEO Arndt Gossmann

Πού θα πάει η Generali, οι τρεις επόμενοι σταθμοί της

Ανανεωμένη πλατφόρμα φροντίδας και επέκταση συνεργασίας με τον πάροχο τρισδιάστατων προϊόντων Intermap Technologies

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Το σύγχρονο γραφείο γιορτάζει 300 χρόνια: Η ΤΝ αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη καινοτομία στον χώρο της εργασίας

Όπως προκύπτει από την ιστορικής σημασίας έκθεση με τίτλο «IWG: 300 Χρόνια Καινοτομίας στο Γραφείο»

Η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση για τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο 16ο Διεθνές Meeting Αλμάτων

Πιστή στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αποτυπώματος

Η Deloitte διευρύνει δυναμικά τη διοικητική της ομάδα

Με 4 νέους Equity Partners και 3 νέους Partners, η εταιρεία ενισχύει στρατηγικούς τομείς υπηρεσιών και επιβεβαιώνει τη συνεχή επένδυσή της στο δυναμικό της