sema logo

Οι θέσεις του ΣΕΜΑ, η ΤτΕ και οι εξελίξεις για την IDD

του Νίκου Σακελλαρίου

Συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΔΕΙΑ)  με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οδηγία IDD πραγματοποίησε στις 10 Οκτωβρίου η διοίκηση του  ΣΕΜΑ.  Ο Σύνδεσμος ζητά την συμμετοχή του στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για την εναρμόνιση της κοινοτικής οδηγίας IDD.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο καθορισμός του ρόλου του Μεσίτη σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες διαμεσολάβησης (πράκτορες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι) μέσα στα πλαίσια της νέας οδηγίας, τον καθορισμό του τρόπου αμοιβής των μεσιτών εντός και εκτός οδηγίας, έθεσαν προς εξέταση το θέμα ένταξης των επενδυτικών εταιρειών ως νέα βαθμίδα διαμεσολάβησης ζητώνταςτην θέση της Τράπεζας της Ελλάδος γι’ αυτό και για μία ακόμη φορά  έθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαμεσολάβησης ΕΠΥ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τον θεσμικό ρόλο του Μεσίτη, ο ΣΕΜΑ τόνισε ότι (ο μεσίτης) δεν έχει καμμία υποχρέωση υπογραφής σύμβασης συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες και είναι ανεξάρτητος απ’ αυτές. Λειτουργεί μόνο κατ’ όφελος του πελάτη του. Στο θέμα της αμοιβής τονίστηκε ότι στο πλαίσιο της οδηγίας IDD είναι ξεκάθαρο και αναφέρεται ρητώς η υποχρέωση ενημέρωσης προς τον ασφαλιζόμενο/καταναλωτή για τη φύση της αμοιβής που λαμβάνουν οι διαμεσολαβητές και όχι η αποκάλυψη του ποσού / ποσοστού αυτής. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση στον τρόπο αμοιβής των μεσιτών θα δημιουργούσε – με την εμφάνιση διαφορετικών ασφαλίστρων (δύο ή περισσότερων ταχυτήτων) – πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις και ανισορροπία στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Δευτερεύουσες λειτουργίες

Οι δευτερεύουσες λειτουργίες εκτός Οδηγίας σύμφωνα με τον ΣΕΜΑ θα πρέπει να περιορίζονται σε συνεργασία αποκλειστικά με μία ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα φέρει και την ευθύνη.  Για τις εντός λειτουργίας δευτερεύουσες δραστηριότητες η σύνδεσή τους με μία ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να αποτελεί προυπόθεση και θα πρέπει να ισχύουν αντίστοιχες πιστοποιήσεις και κριτήρια λειτουργίας όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες διαμεσολάβησης.

Επενδυτικές Εταιρείες

Εφόσον οι επενδυτικές εταιρείες ενταχθούν στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση ως αυτόνομη κατηγορία είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν μεταξύ άλλων και οι διαδικασίες πιστοποίησης των στελεχών που εργάζονται στις εταιρείες αυτές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*