To πολυνομοσχέδιο της “μεγάλης φυγής” για τα ανασφάλιστα

της Ελενας Ερμείδου

Να “κουκουλώσει” την πρωτοβουλία για τα ανασφάλιστα σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του IW.  Αρχικά οι λίστες και οι διασταυρώσεις και οι διορθώσεις που καλείται να κάνει το υπουργείο μεταφορών, οι οποίες αν δεν γίνουν σωστά, η κυβέρνηση δεν θα στείλει ειδοποιήτηρια μέσω του taxisnet. Στην συνέχεια η μείωση των ποσών στα πρόστιμα, και λίγο μετά, η πρόβλεψη να μην μπαίνουν πρόστιμα σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Βλ: Ανασφάλιστα: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Τι μαρτυρούν όλα αυτά;

Με τα σημερινά δείγματα γραφής, το υπουργείο μεταφορών δεν δείχνει να έχει την βούληση να προχωρήσει. Αν την είχε θα το είχε κάνει ήδη. Η μείωση των προστίμων δείνχει χαλαρότητα. Και απαλλαγή των θυμάτων από φυσικές καταστροφές δείχνει παραλογισμό και ψηφοθηρία. Παραλογισμό γιατί το κράτος δαπανά από τα κρατικά κονδύλια και από τα λεφτά των φορολογούμενων για την αντιμετώπιση των ζημιών και την αποζημιώση των (;) δικαιούχων ενώ, θα έπρεπε να είχε συγκροτήσει κοινοπραξία με την ασφαλιστική αγορά, ψηφοθηρία καθώς δίνει κίνητρα για ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς και προσέλκυση των ατόμων αυτών στις κάλπες.

Η από κοινού. δε ευθύνη μεταξύ υπουργείου οικονομικών και ΑΑΔΕ για την απόφαση επιβολή ή όχι προστίμων σε ζημιωθέντες από φυσικές καταστροφές, προδιαγράφει συγκρούσεις και μετατόπιση ευθυνών από την μία ομάδα στην άλλη, καθώς επίσης και αύξηση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ακυρώνονται τα παράβολα που αναρτήθηκαν μετά την διασταύρωση της 6ης Ιουνίου για τα ανασφάλιστα ΙΧ., όπως είχε γίνει γνωστόν μέχρι σήμερα.  Επιπλέον επιστρέφονται τα ποσά σε όσους τα έχουν ήδη πληρώσει, και αυτό γνωστόν.

Επανακαθορίζονται τα παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Προβλέπεται επίσης, υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα-παράβολα, σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*