EIOPA: Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για τις ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικά Ταμεία

της Ελενας Ερμείδου

Την έκθεση Δημοσιονομικής Σταθερότητας του Ιουνίου 2017 δημοσίευσε η EIOPA για τις (αντ)ασφαλιστικές και τα Συνταξιοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία για την Ευρώπη.  Σύμφωνα με την μελέτη το Ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο με κάποια σημάδια βελτίωσης. Οι αβεβαιότητες που απορρέουν από το πολιτικό περιβάλλον καθώς και οι αναδυόμενοι κίνδυνοι θέτουν προκλήσεις και για τόσο για τις (αντ)ασφάλειες όσο και τα Συνταξιοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία.

Ο κλάδος ασφαλειών συνέχισε να προσαρμόζεται στο νέο καθεστώς Φερεγγυότητας ΙΙ. Μετά την προετοιμασία για την Φερεγγυότητα ΙΙ, μερικές Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους θέση. Από τον Δεκέμβριου του 2016, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών ανέφεραν ποσοστό κάλυψης Φερεγγυότητας άνω του 100%, με μέση τιμή 210%, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς.

Τα επίπεδα κερδοφορίας των ασφαλιστικών κρατούν μια σταθερή πορεία με τις αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων στο 9% για την μέση ασφαλιστική. Ωστόσο, οι συνεχείς πιέσεις στην στην κερδοφορία θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε επιδείνωση της εικόνας αυτή στο μέλλον.

Αντασφάλειες

Στο κλάδο των αντασφαλειών η εικόνα παραμένει αμετάβλητη. Η ζήτηση στο κλάδο των αντασφαλειών παραμένει υποτονική,  ενώ η αντασφαλιστική ικανότητα συνεχίζεται να αυξάνεται.

Το 2016, οι απώλειες φυσικών καταστροφών επέστρεψαν στο μέσο όρο. Τα εναλλακτικά κεφάλαια εξακολούθησαν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2015 και το 2016.

Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Στο κλάδο των Συνταξιοδοτικών Επαγγελματικών Ταμείων, τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση αυξήθηκαν. Η κατανομή των επενδύσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητη και το μέσο ποσοστό απόδοσης αυξήθηκε. Ο μέσος λόγος κάλυψης για τα προγράμματα καθορισμένων παροχών αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2015 και παραμένει να αποτελεί ανησυχία για ορισμένα συνταξιοδοτικά επαγγελματικά ταμεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*