Τα ρομπότ θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά

της Ελενας Ερμείδου

Γίνεται ένα ρομπότ να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του; Και, όμως η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας από ιδιώτες και επιχειρήσεις και η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης έφτασε τους Ευρωπαίους νομοθέτες να κάνουν συσκέψεις, ανησυχώντας για θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με τα ρομπότ και για τους κινδύνους αστικής ευθύνης που διατρέχουν τα ρομπότ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι νομοθέτες προτείνουν την υποχρεωτική ασφάλιση των ρομπότ.. Προτείνουν, επίσης τον εφοδιασμό των ρομπότ με διακόπτη άμεσης παύσης λειτουργίας  τους, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν μεγάλες καταστροφές.

Και όχι μόνον. Τα ρομπότ, ζητούν οι Ευρωπαίοι νομοθέτες να πληρώνουν φόρους με στόχο να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής περίθαλψης στην περίπτωση που θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν μεγάλο μέρος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ενώ θέτουν το δίλημμα, αν πρέπει να τους δοθούν δικαιώματα..

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχομένως να παραχωρήσει «ηλεκτρονική προσωπικότητα» σε ρομπότ με στόχο την προστασία της κοινωνίας από τις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπάρχουν, βέβαια και οι επικριτές της πρότασης, οι οποίοι τονίζουν πώς μόλις τεθεί το νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ οι κατασκευαστές των μηχανημάτων αυτών θα προσαρμόσουν τις μηχανές αυτές με στόχο να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την ευκαιρία αυτή. Εν κατακλείδι, οι επικριτές υποστηρίζουν τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση θα τα καρπωθούν ολίγοι σε βάρος των πολλών.

Η πρόταση του ΕΚ για ρομπότ έλαβε ήδη έγκριση την περασμένη εβδομάδα και θέμα πλέον έχει περιέλθει στους κόλπου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*