Τι σχέση έχουν το Brexit και ο πύργος της ΑΧΑ στο Λονδίνο;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος περιμένει η AXA προτού αποφασίσει εάν θα δρομολογήσει την υλοποίηση του φιλόδοξου project της ανέγερσης του υψηλότερου ουρανοξύστη στο City του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Pierre Vaquier, διευθύνοντα σύμβουλο της AXA Investment Managers – Real Assets, τον βραχίονα real estate του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου, η ΑΧΑ έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδεις για την ανέγερση του 62ώροφου συγκροτήματος γραφείων στην διεύθυνση 22 Bishopsgate, αλλά θα «επανεξετάσει τις επιλογές της» σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η ΑΧΑ αγόρασε πέρυσι το οικόπεδο όπου θα ανεγειρόταν ο ουρανοξύστης Pinnacle (οι εργασίες σταμάτησαν το 2012) και στη συνέχεια εξήγγειλε σχέδια για την ανέγερση ενός πύργου ύψους 278 μέτρων, που θα φιλοξενούσε γραφεία, εστιατόρια και καταστήματα. Μέχρι στιγμής, ο υψηλότερος ουρανοξύστης του City είναι το Leadenhall Building, γνωστότερο στη βρετανική πρωτεύουσα ως… «τρίφτης τυριού» (Cheesegrater).

Οι επενδύσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων του Λονδίνου κινούνται πτωτικά το τελευταίο διάστημα υπό το βάρος των ανησυχιών για Brexit – μεταξύ άλλων. Στελέχη των κτηματομεσιτικών εταιρειών Great Portland Estates και Land Securities προβλέπουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έπληττε καίρια την αγορά real estate του Λονδίνου.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της AXA Investment Managers υπολογίζεται στα 65 δις ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων και οικοπέδων να βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το 5% βρίσκεται στις ΗΠΑ και λιγότερο από το 1% βρίσκεται στην Ασία. Ο κ. Vaquier σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των επενδύσεων στην Ασία στο 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων σε βάθος τετραετίας.

Η ΑΧΑ σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μια νέα μονάδα επενδύσεων στην Ασία για να εκμεταλλευθεί την αναπτυξιακή δυναμική στις περισσότερες χώρες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή διαθέτει επενδυτικές πλατφόρμες σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, και θα ήθελε να προσθέσει άλλη μια στην Κίνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*