Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ

ΕΙΑΣ: Ασφαλιστική αγορά χωρίς θεσμική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει

 

Η ετήσια τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του ΕΙΑΣ, συγκεκριμένα των τριών προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ολοκληρώθηκαν το 2015, πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ινστιτούτου, παρουσία πολλών στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς και εισηγητών.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος

Πρόκειται για τα στελέχη που ολοκλήρωσαν το ετήσιο πρόγραμμα του ΕΙΑΣ Executive Development in Insurance (EDI) 2015, το Mini MBA σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ & Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ

Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ & Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ

 

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΕΙΑΣ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ, καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος & αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΑΣ Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών Ερρίκος Μοάτσος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και μέλος του ΔΣ του ΕΙΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται και για την ανάγκη που έχει η ασφαλιστική αγορά για καταρτισμένα στελέχη, τονίζοντας ότι ασφαλιστική αγορά χωρίς θεσμική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στον θεσμό της εκπαίδευσης και στους νέους σχεδιασμούς που ήδη υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το ΕΙΑΣ στο πλαίσιο της σημαντικής αναβάθμισης των προγραμμάτων του, τονίζοντας ότι στον τομέα της εκπαίδευσης το ΕΙΑΣ μπορεί να συμβάλει σημαντικά, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης με πιστοποιημένες διαδικασίες.

Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΙΑΣ

Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΙΑΣ

 

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στην ομιλία του ότι το ΕΙΑΣ είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς και ότι το Ινστιτούτο, λαμβάνοντας  υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και τα νέα δεδομένα της ασφαλιστικής αγοράς, είναι σε μια συνεχή διαδικασία αναβάθμισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και συνεργασιών.

Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ

Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ

Ενημέρωσε ότι το νέο 10μηνο (250 ωρών) εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΑΣ Executive Development in Insurance (EDI) 2016 ξεκινά στις 15/2 με τις αιτήσεις συμμετοχής να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ  για τις αρχές Μαρτίου 2016 έxει προγραμματισθεί να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του 18μηνου μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Insurance Risk Management σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ALBA Graduate Business School.

Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής, Επίκουρος Καθηγητής του ΟΠΑ

Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής, Επίκουρος Καθηγητής του ΟΠΑ

Τον Απρίλιο θα υλοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος Mini MBA σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο θα διευρυνθεί η συνεργασία, όπως και με άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα συνεχισθεί επίσης το 2016 και θα διευρυνθεί η συνεργασία του ΕΙΑΣ με την Deloitte Academy.

Γιάννης Φίλος, Αν. Καθηγητής Ελεγκτικής Διεθνών Προτύπων και Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

Γιάννης Φίλος, Αν. Καθηγητής Ελεγκτικής Διεθνών Προτύπων και Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη νέα πρωτοβουλία του ΕΙΑΣ για τα EIAS Certified Specialist non-life & life courses, που θα ανακοινωθεί σύντομα, και επισήμανε ότι η πιστοποίηση και η επανεκπαίδευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών κατέχουν ξεχωριστό κομμάτι στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΙΑΣ.

Γ. Φίλος και Β. Δήμου

Γ. Φίλος και Β. Δήμου

Ο ίδιος τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος του ΕΙΑΣ είναι να αποτελεί το κορυφαίο στην Ελλάδα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό οργανισμό στο τομέα των ασφαλιστικών σπουδών και πρακτικής, καθώς και στον τομέα ανάδειξης στελεχών ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Γ. Φίλος, Β. Δήμου και Γ. Παπακωσταντίνου

Γ. Φίλος, Β. Δήμου και Γ. Παπακωσταντίνου

 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η απονομή των πτυχίων στους αποφοιτήσαντες με επιτυχία σπουδαστές στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αν. καθηγητής ελεγκτικής διεθνών προτύπων και αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Φίλος, ο οποίος απένειμε μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου τα πτυχία, αφού πρώτα βράβευσαν με 15 ώρες δωρεάν εκπαίδευση στο ΕΙΑΣ την πρωτεύσασα Βαρβάρα Δήμου (Εθνική Ασφαλιστική).

Α. Παπαλεξανδρής, Α. Μπουλούγαρη και Γ. Παπακωσταντίνου

Α. Παπαλεξανδρής, Α. Μπουλούγαρη και Γ. Παπακωσταντίνου

17eias

Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων στους αποφοιτήσαντες με επιτυχία σπουδαστές του προγράμματος Mini MBA, σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του ΟΠΑ Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής, ο οποίος απένειμε μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου τα πτυχία, και βράβευσαν με 15 ώρες δωρεάν εκπαίδευση στο ΕΙΑΣ την πρωτεύσασα Άννα Μπουλούγαρη (Interamerican).

Interamerican: Α. Σκορδαλάκης, Δ. Καρδάση, Κ. Ξένος και Γ. Γάκης

Interamerican: Α. Σκορδαλάκης, Δ. Καρδάση, Κ. Ξένος και Γ. Γάκης

Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των δύο καλύτερων πτυχιακών εργασιών που ξεχώρισαν στο ετήσιο πρόγραμμα EDI 2015 του ΕΙΑΣ. Υπεύθυνη εκ μέρους του ινστιτούτου για την πτυχιακή εργασία καθώς και για την τελική αξιολόγησή της ήταν η Μελίνα Τσικογιαννοπούλου, σύμβουλος Εκπαίδευσης.

Από την interasco: Γ. Κυρίτσης, Μ. Νταγαδάκη και Θ. Ζαχαρόπουλος

Από την interasco: Γ. Κυρίτσης, Μ. Νταγαδάκη και Θ. Ζαχαρόπουλος

Το θέμα της πτυχιακής ήταν: «Η συμπεριφορά του Καταναλωτή Ασφαλιστικών Προϊόντων και οι Στρατηγικές των Ασφαλιστικών Εταιριών σε περίοδο Οικονομικής Ύφεσης». Η έρευνα διεξήχθη κυρίως ηλεκτρονικά, με πλατφόρμες όπως Userzoom Google Docs, SurveyMonkey κ.ά. Το δείγμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλη διασπορά, αφού απαντήθηκαν 1.829 ερωτηματολόγια (835 καταναλωτές, 505 υπάλληλοι και Στελέχη εταιριών και 489 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές).

Σ. Βορίλα, Μ. Νταγαδάκη και Μ. Τσικογιαννοπούλου

Σ. Βορίλα, Μ. Νταγαδάκη και Μ. Τσικογιαννοπούλου

Μερικά σημαντικά συμπεράσματα ήταν τα εξής:

  • Π. Ταρσινός και Μ. Τσικογιαννοπούλου

    Π. Ταρσινός και Μ. Τσικογιαννοπούλου

    Παρότι στις μέρες μας οι καταναλωτές έχουν πολλές επιλογές, για την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων, κατά 69% επιλέγουν να αγοράσουν από ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή. Ενημερώνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το Ιnternet, αλλά αγορές κάνει μόνο το 19% αυτών διαδικτυακά. Από προσφορές (π.χ. συνεργασία εφημερίδων με ασφαλιστικές εταιρίες) αγοράζει μόνο το 4% και τέλος από τράπεζες ή οπουδήποτε αλλού ένα 8%.

  • Όλες οι απόψεις συγκλίνουν ξεκάθαρα στο ότι με την οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα ανυπέρβλητα προβλήματα της κοινωνικής Ασφάλισης, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για ασφάλιση ζωής, σύνταξης και υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το 78% των καταναλωτών απάντησε ΝΑΙ, όπως επίσης το 80% των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αλλά και το 66% των στελεχών ασφαλιστικών εταιριών.
  • Όλοι συμφωνούν και στους τρόπους που μπορεί μια ασφαλιστική εταιρία, εν μέσω κρίσης, να κερδίσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Με πρώτη επιλογή την «Καλύτερη εξυπηρέτηση / άμεση αποζημίωση» (42%), δεύτερη τη «Μείωση των τιμολογίων της / προϊόντα χαμηλότερου κόστους» (31%), τρίτη την «Ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων / καλύτερη επιλογή συνεργατών» (17%) και μη θεωρώντας τόσο σημαντική την «Επικοινωνία / Διαφήμιση προϊόντων» (10%).

 

Οι κυριότερες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τους σπουδαστές, σχετικά με την ασφαλιστική αγορά:

  • διαρκής εκπαίδευση και άριστη κατάρτιση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
  • μεγαλύτερη προσέγγιση μέσω cyber insurance
  • ολοκληρωμένη ενημέρωση – πληροφόρηση των καταναλωτών, π.χ. με ανάπτυξη έξυπνων ιστοσελίδων
  • νέος τρόπος επίτευξης συνεργασίας ασφαλιστικών εταιριών – κράτους στον κλάδο ζωής
  • συνεχής εξέλιξη στην ποιότητα των διαδικασιών και ιδιαίτερα στα σημεία επαφής με τον πελάτη
  • έρευνα – αξιολόγηση της ικανοποίησης των καταναλωτών
  • και τέλος, ασφαλιστικά προϊόντα με βάση τις  ανάγκες του καταναλωτή (ποιότητα, οικονομία), αλλά και επανασχεδιασμό της προϊοντικής προσφοράς με ενσωμάτωση χαρακτηριστικών που ενισχύουν την πραγματική αξία.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση των τριών πρώτων στην τελική βαθμολογία (από τις γραπτές εξετάσεις και τις πτυχιακές εργασίες) του ετήσιου προγράμματος του ΕΙΑΣ Executive Development in Insurance (EDI) 2015. Αριστεύσασα ήταν η Μαρία Νταγαδάκη (Interasco), η οποία έλαβε το χρηματικό έπαθλο που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια στον πρώτο ο γνωστός δημοσιογράφος & σύμβουλος έκδοσης του μηνιαίου περιοδικού «Ιδιωτική Ασφάλιση» Παναγιώτης Δρακάτος. Το βραβείο απένειμε η Πέπη Μοίραλη, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Ιδιωτική Ασφάλιση». Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής του ΕΙΑΣ Γ. Παπακωνσταντίνου βράβευσε τον δεύτερο Παναγιώτη Ταρσινό (AXA) και τον τρίτο Σωτήρη Χαρίτο (Credit Agricole Life) του EDI 2015, προσφέροντας από ένα tablet στον καθένα.

 

Μετά τις βραβεύσεις έγινε η απονομή των πτυχίων στους υπόλοιπους αποφοιτήσαντες με επιτυχία σπουδαστές του EDI 2015. Την απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές την έκαναν οι κ.κ. Μ. Νεκτάριος (ΕΙΑΣ), Ε. Μοάτσος (AXA), R. Sutton (Credit Agricole), Π. Κασκαρέλης (Υδρόγειος), Α. Ευτυχίδης (Allianz), Θ. Ζαχαρόπουλος (Interasco), Δ. Καρδάση (Interamerican), Α. Μπεφών (AIG), Α. Μουτάφη (Groupama), Μ. Σιατούνης (AON Greece), Δ. Γαβαλάκης (ΕΑΔΕ) και Ι. Παπακωνσταντίνου (ΕΙΑΣ).

 

Την ετήσια γιορτή του ΕΙΑΣ τη στήριξαν χορηγικά οι ασφαλιστικές εταιρίες Αδαμαντιάδης-Κανελλόπουλος, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, AXA, Interamerican, Interasco, Υδρόγειος.

 

Οι αναλυτικές λίστες αποφοίτων των 3 εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΙΑΣ

 

EXECUTIVE DEVELOPMENT ΙΝ INSURANCE (EDI) 2015 – Ανάπτυξη Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων

 

  1. Μαρία Νταγαδάκη (INTERASCO)
  2. Παναγιώτης Ταρσινός (AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ)
  3. Σωτήρης Χαρίτος (CREDIT AGRICOLE LIFE)

  1. Κατερίνα Ακριβοπούλου (ALLIANZ ΕΛΛΑΣ)
  2. Αλέξανδρος Ανδρούσος (INTERNATIONAL LIFE)
  3. Αριστείδης Ατσαλάκης (A.T.S. INSURANCE AGENTS)
  4. Δημήτρης Βαρβεράκης (Ασφ. Γρ. ΠΑΝ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ)
  5. Γεωργία Βαρελά (AIG ΕΛΛΑΣ)
  6. Σοφία Βορίλα (ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ)
  7. Γιώργος Γάκης (INTERAMERICAN)
  8. Ειρήνη Γκιώνη (ALLIANZ ΕΛΛΑΣ)
  9. Δέσποινα Γκόντα (Γρ. Πωλήσεων Μ. ΑΔΑΜΑΚΗ)
  10. Νικόλαος Δριβάκος (ΕΘΝΙΚΗ)
  11. Κωνσταντίνα Εμμανουηλίδου (AON GREECE)
  12. Κατερίνα Ζαράντ (AON GREECE)
  13. Αγγελική Καναβού (AON GREECE)
  14. Θεοδώρα Κανδρέλη (INTERNATIONAL LIFE)
    18. Μαρία Καψοκαβάδη (PRIME INSURANCE COMPANY)
  15. Ιωάννης Κερασοβίτης (AIG ΕΛΛΑΣ)
  16. Παναγιώτα Κόικα (Ε.Α.Ε.Ε.)
  17. Γιώργος Κυρίτσης (INTERASCO)
  18. Ιωάννης Μακρυνικόλας (ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ)
    23. Καλλιόπη Μπεκερτζή (ΕΘΝΙΚΗ)
  19. Νικόλαος Νίνος (ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ)
  20. Κωνσταντίνος Ξένος (INTERAMERICAN)
  21. Μαρία Παπαϊωάννου (ΕΘΝΙΚΗ)
  22. Δέσποινα Παπουτσή (ΕΘΝΙΚΗ)
  23. Κατερίνα Πάσχου (GROUPAMA PHOENIX)
  24. Ανδρέας Σκορδαλάκης (INTERAMERICAN)
    30. Γιώργος Χαϊδεμένος (ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ)
    31. Χρήστος Ψυχάρης (Ασφ. Σύμβουλος)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – Σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

  1. Βαρβάρα Δήμου (ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική)

  1. Παναγιώτα Βασιλοπούλου (ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ)
  2. Βασιλική Ζορμπά (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ – ΑΣΦ. ΜΙΝΕΤΤΑ)
  3. Έλενα Ζουμπουλίδου (ΕΘΝΙΚΗ)
  4. Παναγιώτα Κορδονούρη (INTERNATIONAL LIFE)
  5. Μαρία Κουτροδήμου (ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ)
  6. Πηνιώ Μπίστολα (ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ)
  7. Γιώργος Σίνος (ERGO ZHMΩΝ)
  8. Δήμητρα Τσατσαρώνη (ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ)
  9. Νίκη Φωστήρα (ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Mini MBA – Σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

  1. Άννα Μπουλούγαρη (INTERAMERICAN)

  1. Ελευθερία Αντωνοπούλου (Υπάλληλος Ασφ. Γραφείου)
  2. Ιωάννα Βλάχου (INTERAMERICAN)
  3. Κωνσταντίνος Γκούρης (INTERAMERICAN)
  4. Μαριάννα Ζυγούρη (INTERAMERICAN)
  5. Νικολέττα Θώδου (INTERAMERICAN)
  6. Αναστασία Κλειδέρη (INTERAMERICAN)
  7. Γεώργιος Κωνιός (ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ)
  8. Κυριακή Μανουσάκη (INTERAMERICAN)
  9. Διονύσιος Mάτσας (HDI GERLING)
  10. Σταυρούλα Mητροπούλου (INTERAMERICAN)
  11. Κωνσταντίνος Ντούτσης (INTERAMERICAN)
  12. Γεώργιος Παναγόπουλος (ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ A.E.)
  13. Γεωργία Πουλημένου (Ασφ. Σύμβουλος)
  14. Ευάγγελος Σαλιάρης (INTERAMERICAN)
  15. Αναστασία Σιαβάλα (CREDIT ACRICOLE)
  16. Φιλίππα Σκαμάγκου (INTERAMERICAN)
  17. Θρασύβουλος Σοφός (ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ A.E.)
  18. Κωνσταντίνος Τσιμπούρης (SEXTANT INSURANCE SERVICES)
  19. Μαρία Φραγκούλη (INTERAMERICAN)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*