17.6 C
Athens
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών & Εποπτεία TEA

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω του θεσμικού τους ρόλου, αναγνωρίζουν, μετρούν και αναλαμβάνουν κινδύνους, απορροφώντας ζημιές, που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα είτε και τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Advertisement -

Η νέα νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενισχύει τη στρατηγική προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από καταστροφικούς κινδύνους. Η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των €500.000 από 1ης Ιουνίου 2025 και για τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2025, αντίστοιχα, αντανακλά μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία της περιουσίας και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος που αναλαμβάνει το κράτος, και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον δεν θα επωμίζεται το πλήρες βάρος της αποκατάστασης και της αποζημίωσης. Τέλος, η υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών σε οχήματα και επιχειρήσεις θα διευρύνει τη δεξαμενή (pool) των ασφαλισμένων, βοηθώντας τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις ασφαλιστικές πρακτικές τους και τις μεθόδους αξιολόγησης κινδύνων.

Η σημασία αυτών των μέτρων γίνεται πλήρως αντιληπτή, αν αναλογιστούμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συστηματικότερη και ευρύτερη προστασία.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως θεσμικοί επενδυτές της χώρας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση εκείνων των επενδύσεων (πράσινα ομόλογα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Η συντονισμένη δράση μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων, έτσι ώστε η ασφάλιση να είναι προσβάσιμη και οικονομικά βιώσιμη για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συντελώντας τόσο στη μείωση του ασφαλιστικού κενού, όσο και στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα μας.

Η εποπτεία των ΤΕΑ

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιτείνει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα όλων των πυλώνων ασφάλισης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους ασφαλισμένους μετά τη συνταξιοδότηση. Η δημιουργία συνεργειών μεταξύ Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μπορεί να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θα προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την εποπτεία των ΤΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Λόγω του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα των ΤΕΑ, ο ρόλος της Εποπτικής Αρχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς τη διαφάνεια για την υπεύθυνη διαχείριση των κεφαλαίων των ΤΕΑ, με στόχο τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών παροχών των ασφαλισμένων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει τη στελέχωση και την οργανωτική δομή λειτουργίας της εποπτείας των ΤΕΑ και έχει προχωρήσει στην παραλαβή του ιστορικού αρχείου. Παράλληλα, προετοιμάζει τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις για την παρακολούθηση της κεφαλαιακής επάρκειας, του συστήματος διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, της διαχείρισης επενδύσεων, καθώς και την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών στα μέλη των ΤΕΑ και τους δικαιούχους συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα αλληλοσυμπληρώνονται, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Άρθρο στην Ασφαλιστική Αγορά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έρευνα της ΤτΕ για τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων το 2025 – Υποχρεωτική η συμμετοχή των διαμεσολαβητών που θα επιλεγούν

Τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται στην πράξη η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές επιχειρεί να χαρτογραφήσει η Τράπεζα

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

Η Ελλάδα της ιστορίας και των ηρώων στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026

Τη σύνδεση του νομίσματος με τη μνήμη και τον πολιτισμό ανέδειξε η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της ΤτΕ Μ. Αλμπάνη σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟΟ στη ΔΕΘ

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΜΙΝΕΤΤΑ: Δεν κατάφερε να αποφύγει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ζωής

Στο ντόμινο των αυξήσεων ασφαλίστρων υγείας, μεταξύ άλλων ασφαλιστικών, όπως έγραψε σε πρόσφατα δημοσιεύματα του το IW.gr έχει μπει και η MINETTA

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ΑΑΔΕ ανοίγει τον φάκελο – Μαζικές ειδοποιήσεις για παλιές οφειλές  

Συναγερμός για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Allianz Olympic Day 2026: Στις 1 Οκτωβρίου η ετήσια διοργάνωση της Allianz Ελλάδος

Στις 1 Οκτωβρίου 2026, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Allianz Olympic Day 2026, που διοργανώνει η Allianz Ελλάδος.

The Fraud Games 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το Ετήσιο Συνέδριο του ACFE Greece που το στηρίζουν 10 θεσμικοί φορείς και κορυφαίες επιχειρήσεις

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το μοναδικό Ολυμπιακό μουσείο της πρωτεύουσας, στο Golden Hall, το Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece) ανοίγει τις πύλες του Ετήσιου Συνεδρίου του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα έκθεση της KPMG αναδεικνύει τη φορολογική ετοιμότητα ως καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας της εταιρικής αξίας

Η KPMG International δημοσίευσε την έκθεση “2026 KPMG Global Tax Readiness Dividend”, η οποία αναδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φορολογικών

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας η Ελλάδα – Επίσκεψη ευρωβουλευτών της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας σε Αθήνα και Τρίπολη

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου ευρωβουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΜΙΝΕΤΤΑ: Δεν κατάφερε να αποφύγει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ζωής

Στο ντόμινο των αυξήσεων ασφαλίστρων υγείας, μεταξύ άλλων ασφαλιστικών, όπως έγραψε σε πρόσφατα δημοσιεύματα του το IW.gr έχει μπει και η MINETTA

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ΑΑΔΕ ανοίγει τον φάκελο – Μαζικές ειδοποιήσεις για παλιές οφειλές  

Συναγερμός για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Allianz Olympic Day 2026: Στις 1 Οκτωβρίου η ετήσια διοργάνωση της Allianz Ελλάδος

Στις 1 Οκτωβρίου 2026, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Allianz Olympic Day 2026, που διοργανώνει η Allianz Ελλάδος.