back to top
23.9 C
Athens
Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών & Εποπτεία TEA

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω του θεσμικού τους ρόλου, αναγνωρίζουν, μετρούν και αναλαμβάνουν κινδύνους, απορροφώντας ζημιές, που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα είτε και τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Advertisement -

Η νέα νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενισχύει τη στρατηγική προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από καταστροφικούς κινδύνους. Η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των €500.000 από 1ης Ιουνίου 2025 και για τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2025, αντίστοιχα, αντανακλά μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία της περιουσίας και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος που αναλαμβάνει το κράτος, και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον δεν θα επωμίζεται το πλήρες βάρος της αποκατάστασης και της αποζημίωσης. Τέλος, η υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών σε οχήματα και επιχειρήσεις θα διευρύνει τη δεξαμενή (pool) των ασφαλισμένων, βοηθώντας τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις ασφαλιστικές πρακτικές τους και τις μεθόδους αξιολόγησης κινδύνων.

Η σημασία αυτών των μέτρων γίνεται πλήρως αντιληπτή, αν αναλογιστούμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συστηματικότερη και ευρύτερη προστασία.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως θεσμικοί επενδυτές της χώρας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση εκείνων των επενδύσεων (πράσινα ομόλογα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Η συντονισμένη δράση μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων, έτσι ώστε η ασφάλιση να είναι προσβάσιμη και οικονομικά βιώσιμη για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συντελώντας τόσο στη μείωση του ασφαλιστικού κενού, όσο και στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα μας.

Η εποπτεία των ΤΕΑ

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιτείνει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα όλων των πυλώνων ασφάλισης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους ασφαλισμένους μετά τη συνταξιοδότηση. Η δημιουργία συνεργειών μεταξύ Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μπορεί να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θα προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την εποπτεία των ΤΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Λόγω του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα των ΤΕΑ, ο ρόλος της Εποπτικής Αρχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς τη διαφάνεια για την υπεύθυνη διαχείριση των κεφαλαίων των ΤΕΑ, με στόχο τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών παροχών των ασφαλισμένων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει τη στελέχωση και την οργανωτική δομή λειτουργίας της εποπτείας των ΤΕΑ και έχει προχωρήσει στην παραλαβή του ιστορικού αρχείου. Παράλληλα, προετοιμάζει τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις για την παρακολούθηση της κεφαλαιακής επάρκειας, του συστήματος διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, της διαχείρισης επενδύσεων, καθώς και την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών στα μέλη των ΤΕΑ και τους δικαιούχους συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα αλληλοσυμπληρώνονται, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Άρθρο στην Ασφαλιστική Αγορά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αμετάβλητη η ασφαλιστική αγορά, τι αλλάζει με τις ΕΠΥ

Kαταγράφηκε 4% αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη και 16% μείωση των λοιπών ασφαλίσεων ζωής

«Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM

Σε ποιους παράγοντες αποδίδει τη σημαντική μείωση η Τράπεζα της Ελλάδος

Επιτάχυνση στην επαγγελματική ασφάλιση: Άλμα 22,5% στο ενεργητικό των ΤΕΑ

H τελευταία «Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» της ΤτΕ βρίσκει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σε φάση ουσιαστικής ανάπτυξης και σταδιακής ωρίμανσης

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευστάθιος Τσαούσης, Αντιπρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου: «Ένας θεσμός που στην πράξη εγγυάται την αξιοπιστία της ασφάλισης»

Στην επέτειο των 50 χρόνων ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ασφάλισης αυτοκινήτου, μέσα από ένα συνέδριο (12/5) που φέρνει στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η ethosBUSINESS στο δίκτυο των εμπορικών συνεργατών της Τειρεσίας

Η συνεργασία επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου να αξιολογήσουν μέσω της πλατφόρμας TSEK τη φερεγγυότητα όσων συναλλάσσονται μαζί τους

Η Εθνική Ασφαλιστική ενισχύει με 12 οχήματα την Πολιτική Προστασία της Θεσσαλίας

Συμβάλλοντας στη θωράκιση της περιοχής απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις των φυσικών καταστροφών

Eurobank: Υπεγράφη οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Eurolife Life

Η δε ανακοινωθείσα συναλλαγή σχετικά με την πώληση ποσοστού 45% στην ERB Asfalistiki (Κύπρου) θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δωρεά 100 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών

Τον 2ο κύκλο χορηγίας στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ενεργοποίησαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς

Νέος Πρόεδρος στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Αθανάσιου Κατσή

Ευστάθιος Τσαούσης, Αντιπρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου: «Ένας θεσμός που στην πράξη εγγυάται την αξιοπιστία της ασφάλισης»

Στην επέτειο των 50 χρόνων ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ασφάλισης αυτοκινήτου, μέσα από ένα συνέδριο (12/5) που φέρνει στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η ethosBUSINESS στο δίκτυο των εμπορικών συνεργατών της Τειρεσίας

Η συνεργασία επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου να αξιολογήσουν μέσω της πλατφόρμας TSEK τη φερεγγυότητα όσων συναλλάσσονται μαζί τους

Στις 8 Μαΐου το καθιερωμένο ραντεβού των Ελλήνων εξαγωγέων

Σε μια χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές δοκιμάζονται στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα #gefa26 αναδεικνύουν τις προκλήσεις και προτείνουν εργαλεία αντιμετώπισης