Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Θετική εμφανίζεται καταρχήν η Insurance Europe, η ένωση των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών στην ΕΕ, στην πρόταση της Κομισιόν για έκδοση κανονισμού που θα οδηγεί στη δημιουργία πλαισίου διευκόλυνσης των βιώσιμων επενδύσεων.
Όπως αναφέρει η Insurance Europe στην απάντησή της στη διαβούλευση της Επιτροπής, στηρίζει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ πιο «πράσινη» και ανθεκτική, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του project για την ενοποίηση της Αγοράς Κεφαλαίων (Capital Markets Union). Καθώς όμως η έννοια της βιωσιμότητας-αειφορίας σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους επενδυτές σε διαφορετικές αγορές, το να υπάρχει κοινή κατανόηση της έννοιας πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της Κομισιόν, επομένως η πρόταση για το πλαίσιο (δηλαδή την ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων) αποτελεί πολύ θετικό βήμα.
Η Ιnsurance Europe καλωσορίζει επίσης το γεγονός ότι το προτεινόμενο σύστημα ταξινόμησης παρέχει μια βάση εναρμόνισης των προδιαγραφών για «πράσινα» χρηματοοικονομικά projects, ενισχύοντας τη συγκρισιμότητα και την διαφάνεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζει επίσης ότι η ταξινόμηση εξετάζει τον βαθμό αειφορίας στο επίπεδο των οικονομικών δραστηριοτήτων και περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της οικονομίας, κάτι που θα επιτρέψει ποικίλες στρατηγικές και εργαλεία βιώσιμων επενδύσεων να περιληφθούν στο πεδίο ισχύος του κανονισμού.
Η ταξινόμηση πρέπει να εξετάσει ολιστικά το θέμα της αειφορίας και να περιλάβει όλους τους παράγοντες, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης που συνεισφέρουν στις βιώσιμες επενδύσεις. Επιπλέον, η ταξινόμηση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων στοιχείων στο Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν και το χρονοδιάγραμμά της θα πρέπει να επιταχυνθεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τις κεφαλαιακές ροές σε πιο «πράσινες» δραστηριότητες, αλλά η ικανότητά τους να επενδύουν περισσότερο σε βιώσιμα projects περιορίζεται από παράγοντες όπως η μικρή προσφορά σε βιώσιμα στοιχεία ενεργητικού και τα εμπόδια στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που υπάρχουν στην οδηγία Solvency II που διέπει τη δραστηριότητα του ασφαλιστικού κλάδου.