back to top
24 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

Υπέρ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης η Κυβέρνηση

Υπέμαχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης φέρεται να είναι η κυβέρνηση, στοχεύοντας να περιορίσει τα προβλήματα του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, -της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αποκάλυψε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, (ΕΛΕΤΕΑ) ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος «είναι υπέρμαχος των Επαγγελματικών Ταμείων». Ο  ίδιος κατά τις διαβουλεύσεις που είχε η Ενωση μαζί του εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις της  για την βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού. Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο δεν δέχεται να προβεί σε συζητήσεις που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, καθώς η υποχρεωτικότητα του θεσμού είναι αντίθετη προς τα ιδεολογικά της πιστεύω. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, την υποχρεωτικότητα στηρίζει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των Επαγγελματικών Ταμείων διεθνώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 φτάνουν τα 43,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ των ασφαλιστικών περίπου στα 10 τρισεκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές στο κομμάτι αυτό θα έχουν σημαντικό ρόλο και σύμφωνα με ό,τι ακριβώς ορίζει και επιβάλλει η νέα ντιρεκτίβα για τους διαχειριστές των ΤΕΑ τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΕΑ απαντώντας σε ερώτηση του IW.

Τα 155.441 ταμεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία. Τα συσσωρευμένα κεφάλαια στο ενεργητικό τους σε ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

- Advertisement -

Οι ουραγοί της λίστας με τα ΤΕΑ είναι η Σερβία και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 18 ΤΕΑ εκ των οποίων τα 14 προαιρετικού χαρακτήρα. Η αξία τους σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνει το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα ελληνικά ΤΕΑ επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα 59% σε αντίθεση με τα διεθνή στο 47%. Λίγες θέσεις παίρνουν σε τοποθετήσεις μετοχών μόλις 7% σε αντίθεση με τα διεθνή οι τοποθετήσεις των οποίων φτάνουν το 30%. Τέλος πολύ υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων έχουν σε ακίνητα που φτάνει το 23%.

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΕΑ

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης η Ενωση προτείνει την Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν. 3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για την ταχύτερη Α. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ.  Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Νομοθετική Ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες.  Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις.  Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» για ένταξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων μελών για μείωση του κόστους λειτουργίας. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Νίκη Κεραμέως κεντρική ομιλήτρια στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

To #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Αυξημένο κατά 0,5% το ενεργητικό των ΤΕΑ το α΄ τρίμηνο 2026

Διαμορφώθηκε στα 2.859 εκατ. ευρώ, έναντι 2.846 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

H Nίκη Κεραμέως αλλάζει τις παραμέτρους στον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα

«Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πιο ευέλικτα, πιο προστατευτικά για τους εργαζομένους και πιο ελκυστικά συνολικά για όλους»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ΣΕΣΑΕ προσκαλεί στην ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση της ασφαλιστικής αγοράς

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Golf Prive της Γλυφάδας – Έως τις 26 Ιουνίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Νέα μέλη ΔΣ και Αντιπρόεδροι στην AMICE

Το αναθεωρημένο πλαίσιο διακυβέρνησης της Ένωσης αποσκοπεί σε ισχυρή εκπροσώπηση των μελών και αποτελεσματική ηγεσία σε όλους τους τομείς

Health Monitoring Project: Μετασχηματίζοντας την Υγεία μέσα από την Καινοτομία

Από τα κατακερματισμένα αρχεία σε μια εθνική πλατφόρμα ευφυΐας για την υγεία – Παρουσίαση την Τετάρτη 24/6 στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Ο ΣΕΣΑΕ προσκαλεί στην ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση της ασφαλιστικής αγοράς

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Golf Prive της Γλυφάδας – Έως τις 26 Ιουνίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Ο Χάρης Δημητρίου εντάσσεται στην Karavias ως Underwriting Director of International Business

Με εμπειρία από την αγορά του Λονδίνου και εξειδικευμένους κλάδους

Generali Greece: Η «εξατομικευμένη πρόληψη» φέρνει νέα προσέγγιση στη φροντίδα του μωρού

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης της υγείας του βρέφους, τακτικών ελέγχων αλλά και ψηφιακών εργαλείων, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο