back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα 18 Μαΐου 2026

Υπέρ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης η Κυβέρνηση

Υπέμαχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης φέρεται να είναι η κυβέρνηση, στοχεύοντας να περιορίσει τα προβλήματα του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, -της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αποκάλυψε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, (ΕΛΕΤΕΑ) ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος «είναι υπέρμαχος των Επαγγελματικών Ταμείων». Ο  ίδιος κατά τις διαβουλεύσεις που είχε η Ενωση μαζί του εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις της  για την βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού. Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο δεν δέχεται να προβεί σε συζητήσεις που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, καθώς η υποχρεωτικότητα του θεσμού είναι αντίθετη προς τα ιδεολογικά της πιστεύω. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, την υποχρεωτικότητα στηρίζει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των Επαγγελματικών Ταμείων διεθνώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 φτάνουν τα 43,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ των ασφαλιστικών περίπου στα 10 τρισεκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές στο κομμάτι αυτό θα έχουν σημαντικό ρόλο και σύμφωνα με ό,τι ακριβώς ορίζει και επιβάλλει η νέα ντιρεκτίβα για τους διαχειριστές των ΤΕΑ τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΕΑ απαντώντας σε ερώτηση του IW.

Τα 155.441 ταμεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία. Τα συσσωρευμένα κεφάλαια στο ενεργητικό τους σε ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

- Advertisement -

Οι ουραγοί της λίστας με τα ΤΕΑ είναι η Σερβία και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 18 ΤΕΑ εκ των οποίων τα 14 προαιρετικού χαρακτήρα. Η αξία τους σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνει το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα ελληνικά ΤΕΑ επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα 59% σε αντίθεση με τα διεθνή στο 47%. Λίγες θέσεις παίρνουν σε τοποθετήσεις μετοχών μόλις 7% σε αντίθεση με τα διεθνή οι τοποθετήσεις των οποίων φτάνουν το 30%. Τέλος πολύ υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων έχουν σε ακίνητα που φτάνει το 23%.

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΕΑ

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης η Ενωση προτείνει την Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν. 3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για την ταχύτερη Α. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ.  Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Νομοθετική Ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες.  Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις.  Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» για ένταξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων μελών για μείωση του κόστους λειτουργίας. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιτάχυνση στην επαγγελματική ασφάλιση: Άλμα 22,5% στο ενεργητικό των ΤΕΑ

H τελευταία «Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» της ΤτΕ βρίσκει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σε φάση ουσιαστικής ανάπτυξης και σταδιακής ωρίμανσης

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης μιλά για τον ρόλο του 2ου Πυλώνα και το μέλλον των συντάξεων

Παρακολουθήστε την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ στον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο

Ένα ετήσιο ραντεβού για το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που διοργανώνεται από την ΕΛΕΤΕΑ, δεν είναι απλώς μια ακόμη θεσμική εκδήλωση

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παρακολουθήστε την ομιλία του Ηρ. Δασκαλόπουλου στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με θέμα «50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο – Μεταρρυθμίσεις, αποτελέσματα και προοπτική»

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Το συνέδριο που έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Από τις 24 έως τις 27/9, η εμπειρία στο Aldemar Olympian Village θα συνδυάσει γνώση, σύνδεση, ενέργεια, διασκέδαση και ανθρώπινες σχέσεις

Βράβευση του Δ. Γαβαλάκη στην εκδήλωση της Επιτροπής Πρακτόρων Ασφαλίσεων του ΕΕΑ

Αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του στον ασφαλιστικό κλάδο και ιδιαίτερα της συμβολής του στην ενίσχυση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«αν ήξερες!»: Τι σημαίνει η αστική ευθύνη εργοδότη

Καλεσμένος του 4ου επεισοδίου είναι ο Νίκος Γαβρίλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Globalis, με πολυετή διεθνή εμπειρία στην ασφάλιση και στη διαχείριση κινδύνου

Νέα πιστοποίηση «Great Place to Work» για τη Mega Brokers

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Επιβεβαίωση της σταθερής μας δέσμευσης να καλλιεργούμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, εξέλιξης και ουσιαστικής συμμετοχής»

Στη διοικητική δομή της Karavias ο Χρ. Προκοπίου

Καθήκοντα Chief Underwriting Officer αναλαμβάνει το έμπειρο στέλεχος

Παρακολουθήστε την ομιλία του Ηρ. Δασκαλόπουλου στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με θέμα «50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο – Μεταρρυθμίσεις, αποτελέσματα και προοπτική»