back to top
33.5 C
Athens
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

Υπέρ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης η Κυβέρνηση

Υπέμαχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης φέρεται να είναι η κυβέρνηση, στοχεύοντας να περιορίσει τα προβλήματα του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, -της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αποκάλυψε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, (ΕΛΕΤΕΑ) ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος «είναι υπέρμαχος των Επαγγελματικών Ταμείων». Ο  ίδιος κατά τις διαβουλεύσεις που είχε η Ενωση μαζί του εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις της  για την βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού. Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο δεν δέχεται να προβεί σε συζητήσεις που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, καθώς η υποχρεωτικότητα του θεσμού είναι αντίθετη προς τα ιδεολογικά της πιστεύω. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, την υποχρεωτικότητα στηρίζει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των Επαγγελματικών Ταμείων διεθνώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 φτάνουν τα 43,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ των ασφαλιστικών περίπου στα 10 τρισεκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές στο κομμάτι αυτό θα έχουν σημαντικό ρόλο και σύμφωνα με ό,τι ακριβώς ορίζει και επιβάλλει η νέα ντιρεκτίβα για τους διαχειριστές των ΤΕΑ τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΕΑ απαντώντας σε ερώτηση του IW.

Τα 155.441 ταμεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία. Τα συσσωρευμένα κεφάλαια στο ενεργητικό τους σε ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

- Advertisement -

Οι ουραγοί της λίστας με τα ΤΕΑ είναι η Σερβία και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 18 ΤΕΑ εκ των οποίων τα 14 προαιρετικού χαρακτήρα. Η αξία τους σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνει το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα ελληνικά ΤΕΑ επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα 59% σε αντίθεση με τα διεθνή στο 47%. Λίγες θέσεις παίρνουν σε τοποθετήσεις μετοχών μόλις 7% σε αντίθεση με τα διεθνή οι τοποθετήσεις των οποίων φτάνουν το 30%. Τέλος πολύ υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων έχουν σε ακίνητα που φτάνει το 23%.

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΕΑ

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης η Ενωση προτείνει την Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν. 3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για την ταχύτερη Α. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ.  Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Νομοθετική Ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες.  Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις.  Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» για ένταξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων μελών για μείωση του κόστους λειτουργίας. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Ανοιχτά ΤΕΑ

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται το Ομαδικό Ασφαλιστικό Προϊόν Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης, που θα εκδίδεται από ασφαλιστικές εταιρείες

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις

Το #ocin26 επιβεβαίωσε ότι η Επαγγελματική Ασφάλιση αποτελεί πλέον κρίσιμο πυλώνα για τη συνταξιοδοτική επάρκεια, την αποταμίευση, τις επενδύσεις και, τελικά, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ψηφιακό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πάνω από 87.000 παραβάσεις στον τελευταίο έλεγχο

Ο εντοπισμός γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, μέσω διασύνδεσης των ΒΔ της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Μεταφορών, της ΕΛΑΣ και των ασφαλιστικών εταιρειών

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Mεγάλη φιλοπεριβαλλοντική δράση από το ΕΕΑ στη Βάρκιζα το Σάββατο 18 Ιουλίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Η φύση είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε να την προστατεύουμε. Τόσο από κινδύνους όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όσο και από τη ρύπανση»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

Allianz Greece: Οι καθημερινές αγορές γίνονται «έκπτωση» στα ασφάλιστρα

Σε ένα μοντέλο επιβράβευσης που συνδέει την καθημερινή κατανάλωση με την ασφαλιστική κάλυψη επενδύει η Allianz Greece, μέσω της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Η Groupama Ασφαλιστική επέστρεψε σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα το 2025

Επιστρέφοντας σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα και καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη, η Groupama Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το 2025 με περαιτέρω ενίσχυση

Ξεκίνησε το Advisory Graduate Recruitment Program 2026 της KPMG για νέους επαγγελματίες

Απευθύνεται σε άτομα που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, ομαδικότητα, δυναμισμό και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα

Στρατηγική Συνεργασία του Γραφείου Πίστης της Ελλάδας, Τειρεσίας Α.Ε. με το Γραφείο Πίστης της Κύπρου, Artemis Credit Bureau Ltd

Η Τειρεσίας Α.Ε., το Γραφείο Πίστης της Ελλάδας, ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Artemis Credit Bureau Ltd, το Γραφείο Πίστης της Κύπρου