Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ). Αφορά τις διατροφικές συνήθειες και τα χρόνια νοσήματα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.600 παιδιών και ενηλίκων στη χώρα μας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών να επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Ζαμπέλα. Στα πλαίσια της μελέτης κατάλληλα εκπαιδευμένοι εθελοντές έκαναν συνεντεύξεις με πολίτες ενώ ειδικές κινητές μονάδες έκαναν εξετάσεις στον πληθυσμό.
Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος παρουσίασε τα πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα που αφορούσαν στην υγεία του πληθυσμού όπως καταγράφηκαν στη μελέτη.
Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι το 41% των ανδρών είναι υπέρβαροι και το 16% παχύσαρκοι. Επίσης, μόνο το 40% έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό φθάνει το 70%.
Όσον αφορά τον επιπολασμό των καρδιαγγειακών νόσων, τα κυρία ευρήματα δείχνουν:
- στεφανιαία νόσος: 5,5% άνδρες και 1,2% γυναίκες
- υπέρταση: 22% άνδρες και 24% γυναίκες
- δυσλιπιδαιμία: 23% άνδρες και 26% γυναίκες
- διαβήτης: 6,8% άνδρες και 5,9% γυναίκες
Το μοναδικό θετικό στοιχείο που αποτυπώθηκε στη μελέτη είναι ότι το κάπνισμα μειώνεται κυρίως στους άνδρες (38%), ενώ στις γυναίκες δυστυχώς αυξάνεται (30%).
Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, η μελέτη αναδεικνύει το δραματικό φαινόμενο της κατανάλωσης λιπών, γεγονός που επιβεβαιώνει ευρήματα παλαιότερων μελετών, που έχουν δείξει πως έχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή. Η μελέτη βρήκε ότι το 38% των θερμίδων που λαμβάνει ο μέσος Έλληνας προέρχεται από λίπη. Δυστυχώς, είναι πολύ χαμηλή (5%) η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών και υδατανθράκων (45%).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη ΠΑΜΕΔΥ είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο λήψης πολιτικών αποφάσεων για την εφαρμογή μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη διατροφή και την υγεία του ελληνικού πληθυσμού.