back to top
18.3 C
Athens
Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

“Ξηλώνουν” τσέπες οι Έλληνες για να βρουν την υγειά τους

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ: 1 στους 10 πολίτες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας το 2013 δεν έλαβε θεραπεία και την ίδια στιγμή, πάνω από 3 στα 10 ευρώ που δαπανήθηκαν σε υπηρεσίες υγείας προήλθαν από τις «τσέπες» των ίδιων των ασθενών.
Τα στοιχεία ουσιαστικά αντανακλούν τη δυσκολία του συστήματος υγείας να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες σε συνδυασμό με την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων. Μία κατάσταση, δηλαδή, η οποία δεν προβλέπεται να αντιστραφεί με βάση τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα και η οποία γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί μόνο, με νέες περικοπές στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών και με την «προσφυγή» στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία.
Αναλυτικά το πόρισμα του ΟΟΣΑ
Η έκθεση για την Υγεία στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αφορά το έτος 2013. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική «εικόνα» του προβλήματος – τουλάχιστον στην Ελλάδα – εν μέσω κρίσης η οποία «βαθαίνει», είναι πολύ χειρότερη.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, το 2013 οι συνολικές δαπάνες υγείας ανά κάτοικο στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2.366 δολάρια, έναντι 3.453 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Απ’ αυτά, το 31% προήλθαν κατευθείαν από τις «τσέπες» των πολιτών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, κ.ά., «απορρόφησαν» το 4,1% των συνολικών αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Ο αντίστοιχος μ.ό. στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούσαν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία, υπερδιπλασιάστηκε. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Το ίδιο ποσοστό, στις χώρες της Ευρώπης ήταν μόλις 3% κατά μ.ό.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, ακόμη, πως η χώρα μας παραμένει στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που έχουν τους περισσότερους γιατρούς σε σχέση με τον πληθυσμό τους (δημόσιου-ιδιωτικού τομέα). Πιο συγκεκριμένα, το 2013 η Ελλάδα είχε 6,3 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 3,3 ανά 1.000 κατοίκους που ήταν ο μ.ό. των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Αθήνας αποτελεί μετά την Ουάσινγκτον την πόλη με το πιο πυκνό «δίκτυο» γιατρών: 8,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους στην Αθήνα και περίπου 9,5 ανά 1.000 κατοίκους στην Ουάσινγκτον. Ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, το οποίο σχετίζεται με τη δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μόλις το 5% των γιατρών έχουν ειδικότητα γενικής ιατρικής, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 29%.
Το ζήτημα αυτό προφανώς δεν είναι ανεξάρτητο της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με αποτέλεσμα το «βάρος» να «πέφτει» στις καταβεβλημένες δημόσιες δομές και κυρίως στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τα γνωστά προβλήματα και επακόλουθα…

- Advertisement -

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δημόσιες δαπάνες για υγεία 10%, για νοσοκομειακή περίθαλψη 40%. Στις χειρότερες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Στην Γερμανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία οι δημόσιες δαπάνες στο 20%. Μεγάλη αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και προηγμένων χωρών όπου οι δαπάνες νοσηλείας είναιστο 20%.

Προσωπικός Ιατρός: Μια καινοτομία του «αύριο»

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας μπαίνει στο μικροσκόπιο και μέσα από τα μάτια του ειδικού βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται διορθώσεις.

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος ύφεσης σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιστολή φορέων της ΠΦΥ στον ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια των εργαστηρίων

Επιστολή έστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Στην επιστολή τίθενται θέματα εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια από τον οργανισμό.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας

Καταβάλλονται σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, αναδρομικά επασφάλιστρου, συνολικού ποσού περίπου 6.400.000 ευρώ

H ARAG Ισπανίας προσλαμβάνει νέο CEO

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ARAG SE προσέλαβε την Betina Nickel ως τη νέα CEO της ARAG Ισπανίας στην Βαρκελώνη.

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Οχυρωνόμαστε ενάντια στις εποχικές αλλεργίες

  Πολλοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, κάποια αλλεργική αντίδραση. Συνήθως, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, στις περισσότερες όμως...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το νέο ΔΣ του ΣΕΜΑ με πρόεδρο τον Κωστή Αλφιέρη

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) ανακοινώνει ότι, μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε

Ozios Broker: Επιπτώσεις των νέων πολιτικών ΗΠΑ – Γερμανίας στο ευρώ και στις μικρές ανοιχτές οικονομίες

Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, με την επιβολή εμπορικών περιορισμών στους παραδοσιακούς εταίρους της

e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας

Καταβάλλονται σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, αναδρομικά επασφάλιστρου, συνολικού ποσού περίπου 6.400.000 ευρώ

H ARAG Ισπανίας προσλαμβάνει νέο CEO

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ARAG SE προσέλαβε την Betina Nickel ως τη νέα CEO της ARAG Ισπανίας στην Βαρκελώνη.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ υποδέχτηκε τους υπότροφους του Παν. Αιγαίου σε Ημέρα Επαγγελματικής Ενημέρωσης

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ διοργάνωσε μια Ημέρα Γνωριμίας για τους υπότροφους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών