back to top
13.9 C
Athens
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Ξεκινάνε οι τιμολογήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Μένει να “τιμολογηθούν” τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή το πόσο θα κοστολογείται η ασφάλιση, ή η αντασφάλιση, εξειδικεύοντας τα μέτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

- Advertisement -

Καταρχάς τιμολογήσεις για την ασφάλιση επιχειρήσεων γίνονται. Οπότε κάποιος ασφαλίζεται για εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους ή για κινδύνους που απορρέουν από φυσικές καταστροφές ανάλογα με τις καλύψεις που ζητά και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, τιμολογείται ανάλογα. Τα δύσκολα για αυτούς που έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά έχοντας πάρει δάνειο από την τράπεζα είναι ότι οι τράπεζες ασφαλίζουν τον δικό τους κίνδυνο και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται υπασφαλισμένοι κατά την επέλυεηση κινδύνου χωρίς να δικαιούνται αποζημιώσεις.

Η αντασφαλιστική κάλυψη δεν αφορά τόσο αυτόν (τον επιχειρηματία), όσο την ασφαλιστική ή τους μπρόκερς που θα κάνουν την συμφωνία για την αντασφάλιση των κινδύνων. Σπανίως κάποιες επιχειρήσεις παίρνουν καλύψεις κατευθείαν από τους αντασφαλιστές.  Αυτό όμως είναι άλλο κομμάτι και δεν αφορά τόσο το θέμα της κατευθείαν αντασφάλισης.

- Advertisement -

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συντάσσει τις προτάσεις που θα υποβάλλει στην κυβέρνηση για να ανοίξει ο διάλογος. Προτάσεις δεν έχουν υποβληθεί, το σχήμα της συνεργασίας δεν έχει καθοριστεί (αν υπάρξει ΣΔΙΤ για την ασφάλιση επιχειρήσεων) με τις αναλογίες, η ασφαλιστική βάση παραμένει πολύ χαμηλή, κίνητρα φορολογικά ακόμα δεν έχουν δοθεί για να δοθεί η ευκαιρία να αυξηθεί η φορολογική βάση και να πέσει το ασφάλιστρο, άρα μένουν πολλά ακόμα για να γίνει η τιμολόγηση.

Από την άλλη ήδη η ασφαλιστική κάλυψη για τις επιχειρήσεις αποτελεί δαπάνη και πάει εκπίπτει ήδη από τα έσοδα. Θα αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης; θα υπάρξουν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις;

Θα πρέπει να περιμένουμε την πρόταση της ΕΑΕΕ, τα συμπεράσματα από την ανοιχτή διαβούλευση. Μέχρι τότε τα (αντ)ασφαλιστικά τιμολόγια για τους εμπορικούς κινδύνους θα έχουν όπως είναι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής το 2024

Εκδόθηκαν 12.616 πολυασφαλιστήρια συμβόλαια, με συνολική ασφαλισμένη αξία 2,02 δισ. ευρώ – Λιγότερες ζημιές και αποζημιώσεις

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Τα παρασκηνιακά της ασφαλιστικής αγοράς αυτήν την εβδομάδα

Και να ήταν το δικαίωμα μόνο στα υγείας, υψηλότατο είναι το δικαίωμα και στα Πυρός και στα Οχήματα...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Ο Καποδίστριας στους κινηματογράφους: Μαθήματα ηγεσίας για σήμερα

Ο πρώτος κυβερνήτης δεν ολοκλήρωσε το όραμά του, πρόλαβε όμως να αφήσει το παράδειγμα που χρειάζεται η Ελλάδα –και η ασφάλιση– σήμερα

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Μισθολογική διαφάνεια: Οι εργαζόμενοι αγνοούν τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία – Ταμπού οι συζητήσεις για τους μισθούς

Έρευνα του kariera.gr δείχνει πως η έλλειψη ενημέρωσης και η μυστικότητα περί τα μισθολογικά κυριαρχούν στην αγορά εργασίας

Χριστουγεννιάτικη «αγκαλιά» σε κοινωνικές δομές από το ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θέλουμε και είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και πίστης σε ένα καλύτερο αύριο»

MINETTA Driving Experience: Όταν η ασφαλής οδήγηση γίνεται βιωματική γνώση

Δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση για θεωρητικό και πρακτικό μάθημα ασφαλούς οδήγησης στην πίστα του Iaveris Park

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone