back to top
26.4 C
Athens
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025

Ξανθός: Στην Ειδομένη ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης

Η μόνη λύση για τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη είναι η σταδιακή εκκένωση του, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στην ευρύτερη περιοχή ο υπουργός Υγείας. Όπως διαπίστωσε ο Ανδρέας Ξανθός, ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και παρότι η κατάσταση εκεί είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Αντιθέτως, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, επισκέφθηκε την Τετάρτη αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.

- Advertisement -

Στην Ειδομένη ο κ. Ξανθός, συνομιλώντας με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, καθώς και με το δήμαρχο Κιλκίς Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Αγαθόπουλο.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε προσωπικό, που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Η θητεία των επικουρικών αναμένεται να γίνει τριετής, επεκτείνοντας το καθεστώς της αγόνου και για όλο το νομό Κιλκίς. Ακόμη, θα προσληφθούν 4 επικουρικοί γιατροί, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000 € για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αριστοτέλους.

Το απόγευμα της 23ης Μαρτίου ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Ανοικτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»

PhARMA Innovation Forum: Ο εκτροχιασμός του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα απειλεί την πρόσβαση των ασθενών

 Το clawback συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες, ενώ η Πολιτεία επιμένει στην υποχρηματοδότηση

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για ψευδείς καταθέσεις

Ποινές φυλάκισης 25 και 33 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από την εισαγγελική πρόταση

KOMY: Πάνω από 180 προληπτικές εξετάσεις και 30 κατ’ οίκον επισκέψεις σε ορεινά χωριά – Επέκταση δράσεων σε όλη τη χώρα

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης, όπου κι αν ζει, έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» δήλωσε μεταξύ άλλων η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Vivian Lab: Με νέα χρηματοδότηση, δημιουργεί τον πρώτο AI Coach για την εμμηνόπαυση και τη μακροζωία

Το Vivian Lab συγκέντρωσε €850.000 σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Eleven VC και τη συμμετοχή καταξιωμένων επενδυτών

Μικρές επιλογές, μεγάλη διαφορά: Πώς να επιλέγουμε σνακ για ενέργεια και συγκέντρωση

Πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για σνακ που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή απόδοση, στο blog της Interamerican

PhARMA Innovation Forum: Ο εκτροχιασμός του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα απειλεί την πρόσβαση των ασθενών

 Το clawback συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες, ενώ η Πολιτεία επιμένει στην υποχρηματοδότηση

Ειδική εξόρμηση της τροχαίας για τον νέο ΚΟΚ – Άνω των 14.000 ελέγχων στην Αττική

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποκτά ειδική σημασία για τον ασφαλιστικό κλάδο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Vivian Lab: Με νέα χρηματοδότηση, δημιουργεί τον πρώτο AI Coach για την εμμηνόπαυση και τη μακροζωία

Το Vivian Lab συγκέντρωσε €850.000 σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Eleven VC και τη συμμετοχή καταξιωμένων επενδυτών

THE NEW ERA OF LEADERSHIP: Το 12ο Ετήσιο Συνέδριο της GAMA Hellas – Cyprus έρχεται ανανεωμένο

Σε συνεργασία με την ΕΣΑΠΕ, η εκδήλωση υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που οι επαγγελματίες του κλάδου σκέφτονται, ηγούνται και εμπνέουν τις ομάδες τους

Ασφάλεια αυτοκινήτου: 6 καλύψεις που μπορούν να σε γλιτώσουν από χιλιάδες ευρώ

Η Pricefox αναλύει πόσο θα κόστιζαν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου διάφορες συχνές επισκευές

Ενισχύει τη διοικητική της ομάδα η Εθνική Ασφαλιστική

Ο Α. Αϊλαμάκης αναλαμβάνει Chief Strategy & Transformation Officer και ο Α. Δένδης Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»