Αν και η ομιλία του κ. Ξανθού ήταν, λόγω ασφυκτικής πίεσης χρόνου, περίπου 5 λεπτά μικρότερη από αυτή του κ. Πολάκη, η διάρκεια ήταν αρκετή για να δώσει το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του Υπουργείου, ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό δημοσιονομικό που διαμορφώνεται και με το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Στα φιλόδοξα σχέδια Μαξίμου και Αριστοτέλους, όπως τονίζει το Υπουργείο Υγείας, κυριαρχούν η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πιλοτική εφαρμογή του, αύξηση της χρηματοδότησης Συστήματος Υγείας, πλήρης και οριστική κάλυψη των ανασφαλίστων, αλλαγή των αναποτελεσματικών διοικήσεων και αξιολόγηση του προσωπικού, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και βελτίωση του τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και η ανάπτυξη ενός συστήματος Ψηφιακής Δημόσιας Υγείας, ενός taxisnet.
Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας τον κ. Ξανθό, από το βήμα της Βουλής, παρά τον ήρεμο χαρακτήρα του, η αίσθηση που δόθηκε ήταν μιας μάχης για αλλαγές απ’ άκρη σ’ άκρη του συστήματος υγείας, με γνώμονα την ανακατεύθυνση του.
Μάλιστα, πρόκειται για μάχη 4ετίας.
Πρώτος και βασικός στόχος είναι η λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας, με αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, με την άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ και επιτάχυνση των διαδικασιών για μια πρώτη αισθητή «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο και κουρασμένο σύστημα Υγείας». Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας, με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως προσέθεσε.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από 100 σημεία κινείται σε τρεις άξονες, στην διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας, τη, τη διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας μέσω σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας.
Πρωτοβάθμια
Ίσως το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η οργάνωση ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ενός τομέα που πολλοί Υπουργοί άγγιξαν αλλά ουδείς κατέκτησε.
Ο κ. Ξανθός στοχεύει σε ένα Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μια αλλαγή παραδείγματος, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος 4ετίας και που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ΠΦΥ αποτελεί μηχανισμό υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης, μέσω της ισότιμης πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας και της ολοκληρωμένης φροντίδας τους, αλλά και μηχανισμό υπέρβασης του ιατροκεντρικής και νοσοκομειοκεντρικής λογικής στην Υγεία.
Το Υπουργείο θα εισάγει, μάλιστα, και την παράμετρο της αξιολόγησης των υπηρεσιών γιατρών και υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας στην ΠΦΥ, που σε 1η φάση θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 3-4 αστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ ) και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
Ο Υπουργός Υγείας στοχεύει σε γρήγορη λειτουργική αναβάθμιση και μετασχηματισμό των σημερινών δομών του ΠΕΔΥ στην κατεύθυνση «δευτεροβάθμιων» μονάδων αναφοράς ΠΦΥ.
Ο κ. Ξανθός, πάντως, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά τόνισε πως ο ρόλος του θα διέπεται από κανόνες και έλεγχο, «με γνώμονα κυρίως την κάλυψη των πραγματικών κενών και ελλειμμάτων του δημόσιου συστήματος, αλλά και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής προοπτικής για τους νέους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς».
ΕΟΠΥΥ
Στο κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, η δέσμευση που ξεχωρίζει είναι η συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία στην οποία στοιχημάτιζε και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για τη συγκράτηση των δαπανών του Οργανισμού, καθώς και το άνοιγμα των συμβάσεων στους νέους γιατρούς. Ακόμη ο κ. Ξανθός επιδιώκει «άμεση αναθεώρηση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG’s)», ενώ επανέφερε το θέμα του κλειστού προϋπολογισμού στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, καθώς και το κλιμακωτό rebate βάσει όγκου, μιας απόφασης που είχε μείνει στα «αζήτητα», καθώς δεν είχε προλάβει να δημοσιευθεί πριν τις εκλογές. Αναφέρθηκε στην ανατιμολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων σε συνδυασμό με κατευθυντήριες διαγνωστικές οδηγίες και real time έλεγχο των παραπεμπτικών.
Πρόσβαση
Τη δέσμευση της Κυβέρνησης για υλοποίηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων, με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας μετέφερε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση των άμεσων και απευθείας ιδιωτικών πληρωμών κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στην εξασφάλιση των απαραίτητων ισοδύναμων μέτρων για το 5ευρω.
Διακυβέρνηση
Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η άμεση αξιολόγηση των σημερινών Διοικητών και αντικατάσταση όσων κριθούν ανεπαρκείς, επένδυση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας, ενιαιοποίηση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων με έμφαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την κάρτα υγείας, αλλά και ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη.
Ακόμη, η Αριστοτέλους στοχεύει στην προώθηση και διαχείριση της καινοτομίας, των ευφυών συστημάτων και των στρατηγικών πληροφοριών στην υγεία, τη ημιουργία αυτόνομου Κέντρου Γνώσης και Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των φαρμάκων, των υλικών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών ειδικοτήτων και των λοιπών υγειονομικών επαγγελμάτων, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΚΕΣΥ, ενώ ετοιμάζεται και νέος Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας με αναδιάταξη διευθύνσεων και τμημάτων.
Χρηματοδότηση
Στο κομμάτι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του συστήματος ο Υπουργός Υγείας στοχεύει σε αναχρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης και σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) με το μέσο όρο της ΕΕ, επανεπένδυση στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας, που μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος περίθαλψης.
Φάρμακο
Πολιτική Φαρμάκου που στοχεύει στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος «η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ταυτόχρονη χρήση νέων εργαλείων ελέγχου της συνταγογράφησης και του κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν η Επιτροπή Διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ που πρέπει γρήγορα να συγκροτηθεί, καθώς και η Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης υπό τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, που έχει προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
Ο κ. Ξανθός δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της βασικής και την κλινικής έρευνας και τις αντίστοιχες επενδύσεις, αποτελεσματικό έλεγχο στην έγκριση και διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων, διάφανη και ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, δίκαιο σύστημα εκπτώσεων (rebates) και μητρώα ασθενειών (registries), καθώς και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια.
«Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και η λύση του οφείλει να περιλαμβάνει ενισχυμένους ελέγχους σε εγκριτικές και μετεγκριτικές διαδικασίες , έλεγχο συνταγογράφησης , συστηματικές διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση , κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων στην αγορά , δίκαια rebates κλπ», σημείωσε.
«Ειδικά στη νέα μνημονιακή περίοδο, οφείλουμε στον τομέα της Υγείας να δημιουργήσουμε αντιρροπιστικούς μηχανισμούς ανακούφισης των αδύναμων και ανακατανομής πόρων υπέρ της δημόσιας περίθαλψης», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr