back to top
20.3 C
Athens
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025

Βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ για φυσικές καταστροφές – 101,5 εκατ. για την Ελλάδα

Την εκταμίευση πάνω από 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης σε πέντε χώρες από τις σοβαρές πλημμύρες του 2023, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αυτιά. Στην Ελλάδα, θα δοθούν 101,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Η έγκριση της ενίσχυσης ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 632 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές.

- Advertisement -

Ο εισηγητής της έκθεσης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, χαρακτηρίζει «ρεκόρ» την πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε (η έκθεσή του), ενώ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στις φυσικές καταστροφές και υποστήριξε ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα κονδύλια που παρέχουν τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «αυτά τα ποσά να μην συμψηφίζονται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη για στοχευμένη και συντονισμένη δράση», δηλαδή, όπως είπε, «συλλογικά να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, επενδύοντας σε αποτελεσματικές συνέργειες με πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης».

- Advertisement -

Σύμφωνα, επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή βοήθεια θα διανεμηθεί ως εξής:

* Ελλάδα: 101,5 εκατ. για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
* Ιταλία: 378,8 εκατ. για την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια μετά τις πλημμύρες του Μαΐου και επιπλέον 67,8 εκατ. για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023

* Σλοβενία: 428,4 εκατ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023
* Αυστρία: 5,2 εκατ. για την αντιμετώπιση ζημιών από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2023
* Γαλλία: 46,7 εκατ. για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιφέρεια Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

Υπενθυμίζεται ότι από τη δημιουργία του το 2002, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη συν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Η παρέμβαση του εισηγητή της έκθεσης Γιώργου Αυτιά, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο του τουριστικού διαλόγου – Βίντεο

Παρακολουθήστε το webinar που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «METRON Sustainable Tourism»

Η κοινωνία χρειάζεται τους ασφαλιστές της

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από τον ασφαλιστή να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο, να εξηγήσει, να ενημερώσει, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη

Rebuilding Tomorrow: Νέα στρατηγική πρωτοβουλία ανθεκτικότητας από την Interamerican

Ο Όμιλος συνδυάζει εκπαίδευση, άμεση δράση και επιστημονική συνεργασία για να ενισχύσει την κοινωνία απέναντι στα απρόβλεπτα φαινόμενα

Ραγδαία αύξηση των ασφαλιστηρίων για φυσικές καταστροφές μετά τη νομοθετική υποχρέωση

Tα πρώτα συμπεράσματα από τη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ δείχνουν την άμεση ανταπόκριση οδηγών και ασφαλιστικών εταιρειών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προμήθειες δικτύων: Σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστών η τεχνολογία;

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών; Τι απαντούν σήμερα στο «IW» κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς

Η 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε ζωντανή μετάδοση

Μια πανοραμική εικόνα της αγοράς, με σημαντικές παρουσίες, νέες προτάσεις και σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον - Παρακολουθήστε τη Συνδιάσκεψη live στο «ΙW»

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025: Ψηφίστε και αναδείξτε τις καλύτερες εταιρείες της χρονιάς

19 κατηγορίες βραβείων για εισηγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι - Έως τις 21/10 η ψηφοφορία των αναγνωστών

INFO FEST 2025: Διήμερη δράση της ΓΣΕΕ στο κέντρο της Αθήνας για τα εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα

Το διαδραστικό φεστιβάλ πληροφόρησης και εμπειρίας της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί 20-21/10 στο Μετρό Συντάγματος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Lifestyle Medicine: Ο σύμμαχος της γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18/10), η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης ανέδειξε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση

Η ΟΑΣΕ διαψεύδει το ΥΕΚΑ για τα περί 6ήμερης εργασίας στη ΣΣΕ

Αντίθετα, υποστηρίζει, η ΣΣΕ, την οποία το Υπουργείο δεν έχει ακόμα κηρύξει υποχρεωτική, προβλέπει 39 ώρες εργασία την εβδομάδα

Προμήθειες δικτύων: Σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστών η τεχνολογία;

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών; Τι απαντούν σήμερα στο «IW» κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς

Η 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε ζωντανή μετάδοση

Μια πανοραμική εικόνα της αγοράς, με σημαντικές παρουσίες, νέες προτάσεις και σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον - Παρακολουθήστε τη Συνδιάσκεψη live στο «ΙW»

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025: Ψηφίστε και αναδείξτε τις καλύτερες εταιρείες της χρονιάς

19 κατηγορίες βραβείων για εισηγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι - Έως τις 21/10 η ψηφοφορία των αναγνωστών