back to top
27.6 C
Athens
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ για φυσικές καταστροφές – 101,5 εκατ. για την Ελλάδα

Την εκταμίευση πάνω από 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης σε πέντε χώρες από τις σοβαρές πλημμύρες του 2023, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αυτιά. Στην Ελλάδα, θα δοθούν 101,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Η έγκριση της ενίσχυσης ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 632 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές.

- Advertisement -

Ο εισηγητής της έκθεσης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, χαρακτηρίζει «ρεκόρ» την πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε (η έκθεσή του), ενώ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στις φυσικές καταστροφές και υποστήριξε ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα κονδύλια που παρέχουν τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «αυτά τα ποσά να μην συμψηφίζονται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη για στοχευμένη και συντονισμένη δράση», δηλαδή, όπως είπε, «συλλογικά να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, επενδύοντας σε αποτελεσματικές συνέργειες με πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης».

- Advertisement -

Σύμφωνα, επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή βοήθεια θα διανεμηθεί ως εξής:

* Ελλάδα: 101,5 εκατ. για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
* Ιταλία: 378,8 εκατ. για την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια μετά τις πλημμύρες του Μαΐου και επιπλέον 67,8 εκατ. για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023

* Σλοβενία: 428,4 εκατ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023
* Αυστρία: 5,2 εκατ. για την αντιμετώπιση ζημιών από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2023
* Γαλλία: 46,7 εκατ. για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιφέρεια Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

Υπενθυμίζεται ότι από τη δημιουργία του το 2002, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη συν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Η παρέμβαση του εισηγητή της έκθεσης Γιώργου Αυτιά, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Σταθερή αύξηση στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών – Καλύπτεται πλέον το 18,2% των οικιών στη χώρα!

Τι δείχνει η νέα τριμηνιαία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας

Ασφαλίζεις το σπίτι σου ή αφήνεις την τύχη να αποφασίσει; Η ΕΑΕΕ θυμίζει: «Το απρόβλεπτο δεν περιμένει. Εσύ, έχεις ασφάλιση;»

Η καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επιστρέφει δυναμικά, με στόχο να υπενθυμίσει κάτι απλό αλλά ουσιώδες

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

Η ΕΑΕΕ για την υπαγωγή στο άρθρο 23 του νόμου για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Πρόκειται για το άρθρο του νόμου Ν. 5116/2024 που αφορά την καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων σε δόσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι πρώτες 90 ώρες ενός νέου CEO: Η τέχνη της προσοχής και της στρατηγικής καθοδήγησης

Και ενώ πολλοί απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη, το μήνυμα παραμένει: ηγεσία δεν κάνει διακοπές

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Η Syndea υπενθυμίζει τη σημασία της ασφάλειας και της φροντίδας των κατοικίδιων

Σήμερα, 8 Αυγούστου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας, μια ημέρα αφιερωμένη στα αγαπημένα μας ζώα, που συχνά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Η περίπτωση...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρώτες 90 ώρες ενός νέου CEO: Η τέχνη της προσοχής και της στρατηγικής καθοδήγησης

Και ενώ πολλοί απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη, το μήνυμα παραμένει: ηγεσία δεν κάνει διακοπές

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές