Στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και σε όσα έχουν επιτευχθεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της ARAG DAY 2024, o κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και ιδρυτής του οργανισμού «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ».
Μεταξύ άλλων στις επιτυχίες προς τον σκοπό αυτό συμπεριέλαβε:
– Τη θέσπιση μετάδοσης μηνυμάτων από όλα τα πολιτικά κόμματα, στην νοηματική
– Τη δυνατότητα αναπήρων να οριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι, έχοντας δεύτερο επιλεγόμενο πρόσωπο ως βοηθό, το οποίο θα αμείβεται. “Ήδη συνάδελφοι με αναπηρία εργάστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις προηγούμενες εκλογές, συμπληρώνοντας το εισόδημά τους” είπε.
Σχετικά με τον οργανισμό “Με Άλλα Μάτια” τόνισε ότι πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δίνει θέσεις εργασίας σε επιστήμονες με αναπηρία.
Ανάμεσα στις δράσεις του οργανισμού είναι και η καμπάνια «speak up» που θέτει ως στόχο να σπάσουν τα στερεότυπα. «Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ανά πάσα στιγμή ένα ατύχημα μπορεί να φέρει κάποιον σε αναπηρία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγουλάς.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αυγουλάς παρέθεσε παραδείγματα λέξεων που χρησιμοποιούνται σε συχνή βάση για τα Άτομα με Αναπηρία τονίζοντας ότι όλες “αυτές οι λέξεις είναι λάθος, αδόκιμες έως προσβλητικές. Νομικά δεν είναι αποδέκτες και δεν χρησιμοποιούνται . Πλέον νομικά κατοχυρωμένη είναι η φράση Άτομα με Αναπηρία”.
Ο κ. Αυγουλάς προχώρησε στη διαπίστωση ότι έχουν γίνει βήματα υπέρ των ατόμων με αναπηρία και προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αυτά τα βήματα γίνονται αργά και “δεν έχουν αγγίξει ακόμα την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία”.
Έφερε ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ όπου τυφλά άτομα δεν μπορούν να δουν τις τιμές των προϊόντων. “Μπορούμε με απλά barcode να συμπληρώσουμε την επαγγελματική μας κάρτα και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Η πληροφορία αυτή μπορεί να έρχεται με κείμενο στο smartphone των των τυφλών και να γίνονται φωνή, η τεχνολογία δίνει λύσεις”, είπε χαρακτηριστικά.
Και στις τράπεζες, ανέφερε, περιορίστηκε η καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, που αφορούν μεταξύ άλλων το απόρρητο των συναλλαγών, τα προσωπικά δεδομένα. Υπήρχαν μάλιστα περιστατικά που έθεταν σε κινδυνο άτομα με αναπηρία που έμεναν μόνα τους. Για να κάνουμε μια συναλλαγή έπρεπε να έχουμε και δύο έξτρα άτομα για να την επιβεβαιώσουν, έτσι ο κάθε άγνωστος εθελοντής ήξερε τι γίνεται στην τράπεζα μας. Τώρα η συναλλαγή έρχεται ηχογραφημένη στο κινητό και εμείς επιβεβαιώνουμε φωνητικά τη συναλλαγή”.
Σχετικά με τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία σχολίασε ότι “Δεν μπορούμε να βάλουμε τα ανάπηρα άτομα στο ίδιο τσουβάλι, υπάρχουν σκάλες αναπηρίας, άλλες ανάγκες μπορεί να έχει ένας και άλλες κάποιος άλλος. Καλό είναι να ρωτάτε τον κάθε ανάπηρο αν έχει ανάγκη κάτι. Μην κάνετε ότι γνωρίζετε”.
Ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού νόμου που επετεύχθη και αφορούσε τους σκύλους οδηγούς. “Πλέον οι σκύλοι οδηγοί θεωρούνται προέκταση του σώματος ενός τυφλού κι ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδό του πχ σε ένα κατάστημα εστίασης, σε ένα ταξί κ.ο.κ.” είπε.
Διαβάστε επίσης:
Δ. Τσεκούρας: Μια πανηγυρική διαπίστωση και μια κοινή δράση
ARAG DAY 2024: Μία πρωτοβουλία με κοινωνικό χαρακτήρα προς τα άτομα με αναπηρία