back to top
13.3 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

«Τσακωμένα» με τη στοματική φροντίδα τα άτομα τρίτης ηλικίας

Εγκαταλελειμμένη πρακτική αποτελεί η στοματική φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε 1 στους 10 ηλικιωμένους δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο, ενώ σύμφωνα με έρευνες μόνο ο 1 στους 3 ηλικιωμένους βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του. Την ίδια ώρα, πάνω από 3 στους 10 έχουν χάσει δόντια λόγω περιοδοντίτιδας, ενώ λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από την κοινωνική ασφάλιση μόνο ο 1 στους 3 προχωρά σε προσθετική εργασία.

Η γνώση των στοιχείων αυτών συνέβαλλε καθοριστικά στην απόφαση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΟΣΠ) να απαντήσει δίχως δεύτερη σκέψη θετικά στο αίτημα που δέχτηκε από το Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος» για παροχή δωρεάν προληπτικού στοματολογικού ελέγχου στους φιλεξενούμενους. Οι οδοντίατροι εξέτασαν συνολικά 22 άπορους ηλικιωμένους.

- Advertisement -

Διαβάστε επίσης: Έτοιμη η σύμβαση ΕΟΠΥΥ για τα Οπτικά Είδη 

Τους μοναχικούς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας εξέτασαν ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Τόσιος και η στοματολόγος Ελένη Καλογήρου, οι οποίοι συμβούλευσαν και τους ίδιους τους ασθενείς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προλάβουν αλλά και να αντιμετωπίσουν την οδοντική τερηδόνα και τις νόσους του περιοδοντίου, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Παράλληλα, έδωσαν οδηγίες στο υπεύθυνο προσωπικό του Γηροκομείου ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

- Advertisement -

Η οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως δευτερεύον θέμα. Η απουσία συγκεκριμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημέρωσης του κόσμου -πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας- για τη σημασία της στοματικής υγείας, είναι χαρακτηριστική.

«Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει με όλες τις δυνάμεις του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις δράσεις του, πραγματοποιώντας δωρεάν ελέγχους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Προληπτικής του ΟΣΠ, Αγγελική Σεληνίδου, διευκρινίζοντας πως όλες οι αιτήσεις για προληπτικά προγράμματα υλοποιούνται καθώς έχει δημιουργηθεί ισχυρή κουλτούρα εθελοντισμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δόντια τα οποία χάνονται θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαθίσταται γιατί το στόμα απορυθμίζεται, με συνέπειες στη γενική υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Η διατήρηση της στοματικής υγείας συμβάλλει στην απουσία προβλημάτων στοματοπροσωπικού πόνου, στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων, γενετικών νόσων και βλαβών που επηρεάζουν την περιοχή του στόματος και των περιβαλλόντων ιστών» αναφέρει σχετικά ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας, Κωνσταντίνος Τόσιος.

Η δράση του ΟΣΠ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (Διευθύντρια Αλεξάνδρα Σκλαβούνου).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δωρεάν προγεννητικοί έλεγχοι για φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Χανίων

Η δράση προσφέρει δωρεάν μοριακούς ελέγχους και γενετική συμβουλευτική σε νέους υποψήφιους γονείς στην Κρήτη και στην Ικαρία

Ερρίκος Ντυνάν: Δωρεά οργάνων χαρίζει ελπίδα σε πέντε ασθενείς

Μια μεγάλη «γέφυρα ζωής» στήθηκε στο νοσοκομείο μετά τον θάνατο 61χρονης ασθενούς από την Εύβοια

Εγκαινιάστηκε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο «Κωνσταντοπούλειο»

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση σε ένα νοσοκομείο που κατά τη διάρκεια 24ωρης εφημερίας δέχεται 500+ ασθενείς

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Full Health Value: Σύγχρονη και προσιτή λύση υγείας από την Εθνική Ασφαλιστική

Για όσους επιθυμούν πρόσβαση σε αξιόπιστες και προσιτές υπηρεσίες υγείας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο και την ευελιξία στις επιλογές τους

Δωρεάν προγεννητικοί έλεγχοι για φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Χανίων

Η δράση προσφέρει δωρεάν μοριακούς ελέγχους και γενετική συμβουλευτική σε νέους υποψήφιους γονείς στην Κρήτη και στην Ικαρία

Ερρίκος Ντυνάν: Δωρεά οργάνων χαρίζει ελπίδα σε πέντε ασθενείς

Μια μεγάλη «γέφυρα ζωής» στήθηκε στο νοσοκομείο μετά τον θάνατο 61χρονης ασθενούς από την Εύβοια

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

NP Ασφαλιστική: Ξεκινά το 2ο μέρος των Σεμιναρίων Επανεκπαίδευσης για τον Τομέα Α΄ 2026

Μια σειρά από 11 διά ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις σε Μαρούσι, Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές