back to top
17 C
Athens
Τρίτη 31 Μαρτίου 2026

«Τσακωμένα» με τη στοματική φροντίδα τα άτομα τρίτης ηλικίας

Εγκαταλελειμμένη πρακτική αποτελεί η στοματική φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε 1 στους 10 ηλικιωμένους δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο, ενώ σύμφωνα με έρευνες μόνο ο 1 στους 3 ηλικιωμένους βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του. Την ίδια ώρα, πάνω από 3 στους 10 έχουν χάσει δόντια λόγω περιοδοντίτιδας, ενώ λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από την κοινωνική ασφάλιση μόνο ο 1 στους 3 προχωρά σε προσθετική εργασία.

Η γνώση των στοιχείων αυτών συνέβαλλε καθοριστικά στην απόφαση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΟΣΠ) να απαντήσει δίχως δεύτερη σκέψη θετικά στο αίτημα που δέχτηκε από το Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος» για παροχή δωρεάν προληπτικού στοματολογικού ελέγχου στους φιλεξενούμενους. Οι οδοντίατροι εξέτασαν συνολικά 22 άπορους ηλικιωμένους.

- Advertisement -

Διαβάστε επίσης: Έτοιμη η σύμβαση ΕΟΠΥΥ για τα Οπτικά Είδη 

Τους μοναχικούς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας εξέτασαν ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Τόσιος και η στοματολόγος Ελένη Καλογήρου, οι οποίοι συμβούλευσαν και τους ίδιους τους ασθενείς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προλάβουν αλλά και να αντιμετωπίσουν την οδοντική τερηδόνα και τις νόσους του περιοδοντίου, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Παράλληλα, έδωσαν οδηγίες στο υπεύθυνο προσωπικό του Γηροκομείου ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

- Advertisement -

Η οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως δευτερεύον θέμα. Η απουσία συγκεκριμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημέρωσης του κόσμου -πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας- για τη σημασία της στοματικής υγείας, είναι χαρακτηριστική.

«Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει με όλες τις δυνάμεις του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις δράσεις του, πραγματοποιώντας δωρεάν ελέγχους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Προληπτικής του ΟΣΠ, Αγγελική Σεληνίδου, διευκρινίζοντας πως όλες οι αιτήσεις για προληπτικά προγράμματα υλοποιούνται καθώς έχει δημιουργηθεί ισχυρή κουλτούρα εθελοντισμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δόντια τα οποία χάνονται θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαθίσταται γιατί το στόμα απορυθμίζεται, με συνέπειες στη γενική υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Η διατήρηση της στοματικής υγείας συμβάλλει στην απουσία προβλημάτων στοματοπροσωπικού πόνου, στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων, γενετικών νόσων και βλαβών που επηρεάζουν την περιοχή του στόματος και των περιβαλλόντων ιστών» αναφέρει σχετικά ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας, Κωνσταντίνος Τόσιος.

Η δράση του ΟΣΠ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (Διευθύντρια Αλεξάνδρα Σκλαβούνου).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Τα διαγνωστικά κέντρα στηρίζουν τους περιορισμούς στις εξετάσεις

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις δημόσιες μονάδες υγείας

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Μ. Θεμιστοκλέους: «Στο ΕΣΥ έχουμε το περισσότερο προσωπικό που υπήρχε ποτέ»

Σε συνέντευξή του ο Υφ. Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέες προσλήψεις, κίνητρα για την κάλυψη νησιωτικών περιοχών, και αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Το Safe Deal στην Κύπρο: Πρωτοβουλία με επίκεντρο τη χρηματοοικονομική παιδεία ως δώρο προς τους συνεργάτες της SoEasy Insurance

Μέσα από δράσεις όπως το Safe Deal, η ασφάλιση επανατοποθετείται ως σύγχρονο εργαλείο εκπαίδευσης και πρόληψης, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ουσία της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

ΕΑΕΕ: Μειωμένα τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική, αυξημένοι οι ελαφρά τραυματίες

Η «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την τελευταία διετία – Δείκτες οδικής ασφάλειας, κατανομή και συνέπειες

Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση των συνεργατών της

Περισσότερες από 550 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με πάνω από 12.800 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης το 2025