back to top
19.7 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Το πρώτο αποτύπωμα του Solvency II στην Ελλάδα

Άρθρο της κ. Μαργαρίτας Αντωνάκη που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 48*

* Η κ. Αντωνάκη είναι Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

- Advertisement -

Το Solvency II αποτελεί ένα σύγχρονο, ενισχυμένο σύστημα κανόνων χρηματοοικονομικής λειτουργίας, και κατ’ επέκταση εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που στόχο έχει την ακόμη μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα του Solvency I.

Η αρχιτεκτονική του Solvency II, παρεμφερής με αυτήν της Βασιλείας ΙΙ για τις τράπεζες, είναι σύνθετη και αναπτύσσεται πάνω στην έννοια του ολιστικού κινδύνου, της διαχείρισης των πάσης φύσεως κινδύνων στους οποίους εκτίθεται -ή μπορεί να εκτεθεί- η ασφαλιστική επιχείρηση καθώς και σε ποιοτικές προδιαγραφές διακυβέρνησης. Επιπλέον, εισάγει μια νέα δέσμη απαιτήσεων διαφάνειας, εποπτικών αναφορών και δημοσιότητας προς το κοινό, η οποία θεσπίζεται, για πρώτη φορά, μέσω της υποβολής της ετήσιας έκθεσης χρηματοοικονομικής κατάστασης και φερεγγυότητας.

- Advertisement -

Φυσικό επακόλουθο της πολυπλοκότητας του συστήματος του Solvency II ήταν το υψηλό κόστος συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτό. Για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη, με την έννοια ότι έπρεπε να κάνουν άλματα σε αντίθεση με άλλες αγορές, οι οποίες είχαν αναβαθμίσει εδώ και χρόνια τις εθνικές τους νομοθεσίες προσεγγίζοντας το μοντέλο του Solvency IΙ.

Ήδη όμως με τα Μέτρα Ενδιάμεσης Εφαρμογής, τα οποία εισήγαγε πανευρωπαϊκά η ΕΙΟΡΑ, κατά τη μεταβατική περίοδο 2014-2015, σε συνδυασμό με τις δράσεις της τοπικής εποπτικής αρχής (Τράπεζας της Ελλάδος-ΤτΕ), οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις «δοκιμάστηκαν» σε περιβάλλον Solvency II, με έναν, βέβαια, πιο ήπιο τρόπο. Ιδίως σε επίπεδο διακυβέρνησης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με τη συστηματική εποπτική καθοδήγηση της ΤτΕ προχώρησαν σε εσωτερικές ανακατατάξεις και σε εμπλουτισμό διαδικασιών, πολιτικών, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανογραφικών συστημάτων, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με επάρκεια στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης.

Επιπλέον, ορισμένες από αυτές προχώρησαν σε ενδιάμεσες εποπτικές αναφορές.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, εξάλλου, λόγω της ανάγκης αναδιοργάνωσης των επενδυτικών του χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με το Solvency II, ενίσχυσε τη θέση του ως του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή της χώρας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε 13 δισ. ευρώ το 2015 από 12 δισ. ευρώ το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος θα είναι ένας μήνας σημαντικός για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να υποβάλουν για το 2016 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του Solvency II- τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ετήσιες αναφορές. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις εργάζονται ήδη από σήμερα εντατικά πάνω σε αυτό.

Το Solvency II είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Συγχρόνως όμως είναι ένα ουσιαστικό εχέγγυο αξιοπιστίας, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και το οποίο θα επιτρέψει στον κλάδο να διεκδικήσει τον ρόλο που η πλειοψηφία των κοινοτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει διαδραματίσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η σημασία της ασφάλισης στον χώρο των κατασκευών – Ενδεικτικό πλαίσιο κάλυψης

Τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια αναμένεται σύντομα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με την ένταξη της νέας τεχνολογίας των μπαταριών συσσώρευσης ενέργειας

Οι τεχνικές ασφάλειες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για τα σύγχρονα κατασκευαστικά έργα

Kαλούνται να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων, τεχνικών προκλήσεων και μεταβαλλόμενων κινδύνων

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Η τέχνη του (κυβερνο)πολέμου στην εποχή της προληπτικής ασφάλισης

Στον 5ο αιώνα π.Χ., ο Sun Tzu έγραψε το πιο διαχρονικό εγχειρίδιο στρατηγικής. Στον 21ο αιώνα, οι κυβερνοεγκληματίες το εφαρμόζουν καλύτερα από εμάς

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Όταν το κράνος φαίνεται άθικτο αλλά δεν προστατεύει πλέον!

Το θέμα ανέδειξε με ενημερωτική παρέμβαση η Apeiron Insurance Project

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»