Άρθρο της κ. Μαργαρίτας Αντωνάκη που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 48*
* Η κ. Αντωνάκη είναι Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ
Το Solvency II αποτελεί ένα σύγχρονο, ενισχυμένο σύστημα κανόνων χρηματοοικονομικής λειτουργίας, και κατ’ επέκταση εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που στόχο έχει την ακόμη μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα του Solvency I.
Η αρχιτεκτονική του Solvency II, παρεμφερής με αυτήν της Βασιλείας ΙΙ για τις τράπεζες, είναι σύνθετη και αναπτύσσεται πάνω στην έννοια του ολιστικού κινδύνου, της διαχείρισης των πάσης φύσεως κινδύνων στους οποίους εκτίθεται -ή μπορεί να εκτεθεί- η ασφαλιστική επιχείρηση καθώς και σε ποιοτικές προδιαγραφές διακυβέρνησης. Επιπλέον, εισάγει μια νέα δέσμη απαιτήσεων διαφάνειας, εποπτικών αναφορών και δημοσιότητας προς το κοινό, η οποία θεσπίζεται, για πρώτη φορά, μέσω της υποβολής της ετήσιας έκθεσης χρηματοοικονομικής κατάστασης και φερεγγυότητας.
Φυσικό επακόλουθο της πολυπλοκότητας του συστήματος του Solvency II ήταν το υψηλό κόστος συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτό. Για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη, με την έννοια ότι έπρεπε να κάνουν άλματα σε αντίθεση με άλλες αγορές, οι οποίες είχαν αναβαθμίσει εδώ και χρόνια τις εθνικές τους νομοθεσίες προσεγγίζοντας το μοντέλο του Solvency IΙ.
Ήδη όμως με τα Μέτρα Ενδιάμεσης Εφαρμογής, τα οποία εισήγαγε πανευρωπαϊκά η ΕΙΟΡΑ, κατά τη μεταβατική περίοδο 2014-2015, σε συνδυασμό με τις δράσεις της τοπικής εποπτικής αρχής (Τράπεζας της Ελλάδος-ΤτΕ), οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις «δοκιμάστηκαν» σε περιβάλλον Solvency II, με έναν, βέβαια, πιο ήπιο τρόπο. Ιδίως σε επίπεδο διακυβέρνησης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με τη συστηματική εποπτική καθοδήγηση της ΤτΕ προχώρησαν σε εσωτερικές ανακατατάξεις και σε εμπλουτισμό διαδικασιών, πολιτικών, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανογραφικών συστημάτων, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με επάρκεια στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης.
Επιπλέον, ορισμένες από αυτές προχώρησαν σε ενδιάμεσες εποπτικές αναφορές.
Ο ασφαλιστικός κλάδος, εξάλλου, λόγω της ανάγκης αναδιοργάνωσης των επενδυτικών του χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με το Solvency II, ενίσχυσε τη θέση του ως του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή της χώρας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε 13 δισ. ευρώ το 2015 από 12 δισ. ευρώ το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος θα είναι ένας μήνας σημαντικός για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να υποβάλουν για το 2016 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του Solvency II- τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ετήσιες αναφορές. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις εργάζονται ήδη από σήμερα εντατικά πάνω σε αυτό.
Το Solvency II είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Συγχρόνως όμως είναι ένα ουσιαστικό εχέγγυο αξιοπιστίας, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και το οποίο θα επιτρέψει στον κλάδο να διεκδικήσει τον ρόλο που η πλειοψηφία των κοινοτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει διαδραματίσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.