back to top
19.3 C
Athens
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026

Το ν/σ για τις φυσικές καταστροφές ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης

…με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση

του Γεώργιου Ανδρεόπουλου, Τεχνικού Διευθυντή της Syndea

- Advertisement -

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προσανατολίζεται η Πολιτεία, με την κατάθεση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου «Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή».

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που πηγάζουν από την αυξανόμενη ένταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, θυελλών και άλλων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, από την 1.1.2025, θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. για πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης (εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα) και για ποσοστό 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την άνω υποχρέωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη στροφή στην υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η οποία παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς σε επόμενη φάση αναμένεται να δρομολογηθούν επιπρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κατοικίες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συμπράττει αρμονικά με την κρατική αρωγή.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με αντίστοιχες πρακτικές που έχουν θεσπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση ώστε να διευρύνει τις εργασίες της, να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση πολιτών και επιχειρήσεων και να συνδράμει σημαντικά στον περιορισμό των οικονομικών απωλειών που επιφέρει η κλιματική κρίση στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Από τη θεωρία, ωστόσο, ως την τελική εφαρμογή, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται στενή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αποσαφηνιστούν και να συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη συνήθη ασφαλιστική πρακτική ανάληψης κινδύνων, τις προβλεπόμενες απαλλαγές, τα όρια κάλυψης και τους περιορισμούς των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφώ/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα συζήτηση για την ασφάλιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές στα μέσα του Οκτώβρη από την ΕΑΕΕ

Τη σχέση πρόληψης, ασφάλισης και ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

Revolut: Χάκερ έβαλαν στο στόχαστρο 700 λογαριασμούς και απειλούν με δημοσιοποίηση δεδομένων

Δεν πρόκειται για επίθεση με τη συνήθη έννοια, καθώς κανείς δεν παραβίασε τους διακομιστές της εταιρείας ούτε χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Ζαφειρίου, GrECo: Τι περιμένουν από τους μεσίτες οι πελάτες, προκλήσεις και capacity

Οι πελάτες αναμένουν από τους μεσίτες να λειτουργούν όχι μόνο ως διαμεσολαβητές, αλλά και ως στρατηγικοί σύμβουλοι σε θέματα κινδύνου

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #2 – UNDERWRITING: Ποιος αποφασίζει αν ένας κίνδυνος ασφαλίζεται;

Ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων ζητά ασφαλιστική κάλυψη για την περιουσία του, την αστική ευθύνη και την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Βιώνουμε μία έκτακτη συνθήκη και χρειάζονται πιο δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις»

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια θέλω να επισημάνω ότι ελήφθησαν θετικά

Η EY Ελλάδος βραβεύτηκε ως κορυφαία εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης φορολογικών διαφορών

Η EY Ελλάδος επιβεβαίωσε για ακόμα μία χρονιά την ηγετική της θέση στον κλάδο των φορολογικών υπηρεσιών, καθώς απέσπασε τη διάκριση

Πρόεδρος της ευρωπαϊκής FEBEA ο Παναγιώτης Τουρναβίτης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης, εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του European Federation

Affidea & ΟΠΑ: Στρατηγική συνεργασία για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία

Η Affidea Ελλάδος και το Τμήμα Στατιστικής της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί.. Your Insurance Tribe Podcast» με την HFPA – Beyond Advice: Financial Planning for Impact

Καλεσμένες είναι η κυρία Ευφροσύνη Στουργιώτου, Πρόεδρος της HFPA, και η κυρία Όλγα Σαλαμούρα, Αντιπρόεδρος της HFPA.